У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Ціннісні орієнтації молоді як передумова до ЗДІЙСНЕННЯ соціально–молодіжної політики в Україні

Магістерська робота

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ 1. Ціннісні орієнтації молоді в соціально–молодіжній політиці як науково–педагогічна проблема…………………………………………………...8

Проблема цінностей серед молоді в соціально–педагогічній літературі….8

Структура ціннісних орієнтацій молодого покоління…………………….18

Динаміка та зміна цінностей у сучасної молоді та їх вплив на соціально–молодіжну політику………………………………………………………………...23

Висновки першого розділу………………………………………………………...31

РОЗДІЛ 2. Вивчення рівня сформованості цінностей у соціально–молодіжній політиці………………………………………………………………32

2.1. Аналіз цінностей для формування соціально–молодіжної політики………32

2.2. Формування цінностей у національних молодіжних програмах…………..42

Висновки другого розділу…………………………………………………………53

РОЗДІЛ 3. Умови формування цінностей у молоді соціальним педагогом54

3.1. Формування соціальним педагогом цінностей національно–патріотичного спрямування………………………………………………………………………..54

3.2. Робота соціального педагога у формуванні загальнолюдських та особистісних цінностей молоді……………………………………………………65

3.3. Використання соціальним педагогом методів виховання і розвитку та навчання у формуванні цінностей молоді………………………………………..74

Висновки третього розділу………………………………………………………...87

ВИСНОВКИ………………………………………………………………………..88

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………….90

ДОДАТКИ………………………………………………………………………….98

ВСТУП

Актуальність дослідження. В умовах перехідного кризового суспільства вивчення стану та зміни ціннісних орієнтацій молодих людей викликається, насамперед, практичною необхідністю. Адже від того, з якою якістю цінностей молодь житиме у XXI столітті, залежатиме напрям соціально-культурного та політико-економічного розвитку суспільства майбутнього, поява нових економічних, політичних та інших типів поведінки.

Сучасний розвиток української держави, соціальних інститутів та суспільних відносин визначається як період трансформаційних процесів, пошуку власного шляху розвитку та зміни цінностей. Тому зрушення, котрі відбуваються нині, безпосередньо впливають на ціннісну свідомість молоді. Отже, проблема полягає в тому, що багато з тих цінностей, які виховувало радянське суспільство, поступово почали змінюватися, бо, з одного боку, нові соціально-економічні умови вимагають від людини таких якостей, як готовність до ризику і особисту відповідальність за свої вчинки, уміння швидко пристосовуватися до економічної кон'юнктури, готовність наполегливо працювати заради досягнення добробуту та успіху. З іншого боку, цінності, що в минулому мали високий ранг і пов'язувалися із закріпленими в масовій свідомості соціально-психологічними стереотипами пріоритету загального (колективного) над особистим (індивідуальним) і самореалізації особистості в праці, сьогодні молоддю заперечуються. Криза традиційних ціннісних орієнтацій особливо яскраво проявляється у сфері праці, ставленні до роботи. І саме тому вивчення змін у системі ціннісних орієнтацій молоді сприяти виробленню ефективніших засобів і методів вирішення молодіжних проблем зокрема і проблем суспільства взагалі.

У цей непростий сучасний світ вступають молоді люди, які обирають життєвий шлях, спираючись на особистісну ціннісну систему, котра формується фактично за відсутності усталеної суспільної системи цінностей. Це породжує значні труднощі для молоді, водночас відкриваючи для неї шлях до більш вільного самовиявлення. Як наслідок, у молодіжному середовищі водночас функціонують різні моделі ціннісних орієнтацій.

З огляду на це особливо важливим є те, наскільки сучасна українська молодь усвідомлює таке становище, яким чином вона структурує сферу своїх ціннісних орієнтирів, які напрями вважає за пріоритетні в свідомій організації своєї життєдіяльності. Адже саме молоде покоління в недалекому майбутньому відповідатиме за відтворення не лише населення нашої країни, а й того культурного контексту, в якому відбуватиметься життєдіяльність наших нащадків, створюватимуться умови для гармонійного співбуття не лише у межах сім'ї, інших соціальних інститутів, суспільства в цілому, а й у масштабах планети. В зв'язку з цим на рівні національної політики постають важливі завдання науково виваженого аналізу структури життєвих цінностей та пріоритетів сучасних молодих людей, відповідності існуючого стану у цій сфері до тих завдань, що вже сьогодні постають перед наймолодшими з соціальне активних членів суспільства, а також вивчення можливостей впливу на формування ціннісних ієрархій громадян України з метою оптимізації вказаної відповідності, що забезпечуватиме гармонійне та улагоджене спільне буття мешканців України як між собою, так і з представниками інших світових держав, здатність визначати й розв'язувати всі складники того розгалуженого комплексу проблем, що постають перед людством на початку тисячоліття.

Соціально–молодіжна політика має ґрунтуватися на таких загальнолюдських чи філософських цінностях, як право на життя, свобода, рівність і недискримінація, справедливість, солідарність та соціальна відповідальність. Саме такі цінності лежать в основі різних моделей соціально–правового захисту молоді.

Сучасна ситуація в Україні характеризується як відсутністю офіційно проголошеної державної ідеології, з притаманними їй цінностями, так і відсутністю чіткого уявлення про пріоритети тих чи інших цінностей у суспільній свідомості. Більшість соціологів погоджуються з думкою, що в Україні панує соціальна аномія, коли старі норми та цінності дискредитовані, а нові ще не сформувалися. Цінностями, що залишилися у спадок від соціалізму, безумовно, були офіційно проголошені принципи рівності та колективізму.

На сьогоднішній день існує джерельна база, що дає змогу ознайомитися з основними концептуальними підходами у вирішенні питання ціннісних орієнтацій молоді та використання їх у формуванні соціально–молодіжної політики. При цьому велике значення має вже накопичений досвід у соціології (О. Балакірєва, О. Яременко), педагогіці (І. Бех, О. Вишневський), соціальній педагогіці (А. Капська, І. Ковчина, Ю. Поліщук), соціальній роботі (І. Звєрєва, С. Толстоухова), соціальній політиці (Є. Бородін, О. Іванова) психології (І. Бех, Н. Фролова) та ін.

Проте, на жаль, теоретичних та практичних доробок з питань ціннісних орієнтацій молоді та впливу цього процесу на формування та здійснення соціально–молодіжної політики в Україні обмаль, дані питання ще на стадії зародження та становлення. Тому ми обрали тему дослідження “Ціннісні орієнтації молоді як передумова до здійснення соціально–молодіжної політики в Україні”.

Об'єктом дослідження – рівень цінностей у соціально–молодіжній політиці

Предметом дослідження – формування цінностей у молоді задля здійснення соціально–молодіжної політики.

Мета дослідження – виявити ціннісні орієнтації сучасного молодого покоління як передумову до здійснення соціально–молодіжної політики в Україні.

Згідно з визначеною метою передбачалося поетапне вирішення таких завдань:

проаналізувати ціннісні орієнтації молоді в соціально–педагогічній літературі ;

дослідити структуру та динаміку змін цінностей у сучасної молоді;

охарактеризувати цінності у


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32