У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

БАКАЛАВРСЬКА РОБОТА

Соціально молодіжна політика по відношенню до представників неформальних молодіжних груп.

Вступ.

За досить короткий історичний період світ зазнав докорінних змін, що торкнулися не лише політичних та економічних аспектів в розвитку держав – вони багато в чому змінили закони розвитку суспільства. Сьогодні трансформуються моделі міжнародних відносин, підходи до вирішення внутрішньополітичних завдань і досягнення економічного успіху. Змінюється світогляд і мотивація поведінки як окремих людей, так і цілих суспільств. Ці процеси вже відбилися на взаєминах поколінь; на умовах входження в суспільство нових поколінь; по мірі значущості молоді і нових поколінь для розвитку держави і суспільства.

Досвід останніх десятиліть переконливо доводить, що політичних і економічних успіхів сягають саме ті держави, які приділяють підвищену увагу молоді; стійкий розвиток демонструють саме ті суспільства, які переглянули систему традиційних поглядів на нові покоління, на систему взаємин між поколіннями і на їх значення для політичного і соціально-економічного розвитку.

Такі особливості пов’язані з тим, що у соціологічному плані виділяють дві сторони впливу суспільного прогресу як об’єктивного фактору на тенденції соціального розвитку молоді.

З одного боку, об’єктивні та суб’єктивні умови макросередовища, які змінюються, визначають особливості включення молоді в соціальну структуру суспільства, що впливає як на формування соціального обличчя молодого покоління, так і на ступінь розвинутості самої структури. З іншого боку, фактори суспільного прогресу, відображаючись у свідомості молодих людей, впливають на їх потреби, інтереси, ціннісні орієнтації в їх поведінкових програмах, що в кінцевому результаті відображаються на соціальному обличчі молоді.

У зв’язку з цим, великого значення для розвитку Української державності має залучення молоді до регулювання соціально – політичних процесів країни, що не можливе без забезпечення належних умов з боку держави по відношенню до представників молоді, зокрема неформальних груп, частка яких в суспільстві стає все більшою. Саме тому, на нашу думку, важливим завданням є означення шляхів здійснення молодіжної політики та визначення форм та видів діяльності органів державної влади по відношенню до представників неформальних груп.

Соціальна робота з молоддю в Україні здійснюється у рамках державної молодіжної політики й системи соціального обслуговування населення. Мета державної молодіжної політики – системної діяльності держави у відносинах з особистістю, молоддю, молодіжним неформальним рухом – полягає створення соціально – економічних, політичних, організаційних, правових умов та гарантій для життєвого самовизначення, інтелектуального, морального, фізичного розвитку молоді, реалізації її творчого потенціалу як у власних інтересах, так і в інтересах України.

Соціальна робота з молоддю має враховувати сфери життєдіяльності дітей, підлітків, молоді (навчальні заклади, місця проживання, місце роботи, дозвілля); актуальні й найтиповіші проблеми дітей, підлітків і молоді (наприклад, правовий захист, профілактика відхилень у поведінці, психологічні проблеми спілкування тощо); категорії дітей, підлітків і молоді (вік, стать, соціальний статус).

Актуальність даної теми полягає і в тому, що сьогодні для неформальних груп властиве чітке підпорядкування внутрішнім правилам та нормам. Неформальні групи здійснюють суттєвий вплив на свідомість молоді, забираючи пальму першості у інший інститутів соціалізації. Молодь, не знаходячи у сім’ях, школах, навчальних закладах, можливостей для реалізації своїх потреб, самореалізуються через неформальні групи.

Об’єктом нашого дослідження виступила соціально молодіжна політика в Україні стосовно представників неформальної молоді.

Предметом наукової роботи є особливості соціально молодіжної політики по відношенню до представників молодіжної субкультури в Україні.

Мета дослідження полягає у визначенні форм діяльності органів державної влади та соціального педагога у взаємодії з представниками молодіжних неформальних груп.

Для реалізації мети нами були поставленні такі завдання:

Визначити особливості зародження неформального руху в Україні;

Визначення необхідності соціально молодіжної політики з різними неформальними групами;

Визначення особливостей діяльності органів державної влади з молодіжними соціальними групами;

Означити специфіку роботи соціального педагога з представниками субкультури.

Робота складається з вступу, двох розділів, висновку та використаної літератури.

Розділ 1 соціально молодіжна політика по відношенню до молодіжних неформальних груп як науково – педагогічна проблема.

1.1 Зародження неформального молодіжного руху в Україні.

Життя в суспільстві неможливе без включення в нього; не можливо бути відірваним від нього, одноосібно досягнути та реалізувати свої потреби є значно важче, чи навіть просто неможливо. Саме тому, люди, зокрема молоді, прагнучи реалізувати свої особистісні потреби об’єднуються в різного роду групи. Ці групи за своєю структурою можуть бути формальними і неформальними.

Неформальна група – це самодіяльне об’єднання громадян, статус, структура, функції якого юридично не оформлені.

У даному пункті, нами буде розглянуто основні аспекти виникнення і становлення неформального молодіжного руху на теренах України.

Неформальний молодіжний рух – це система молодіжних субкультур і широкої неорганізованої молодіжної активності в їх взаємозв’язку між собою та суспільством.

Субкультурні атрибути, ритуали як стійкі зразки поведінки, а також цінності відрізняються від цінностей панівної культури, хоча і пов’язані з ними. Молодіжні субкультури є наслідком свідомого пошуку нової ідентичності, вибудовування нового стилю. Джерелом їх є романтизовані та ідеалізовані образи іншої цивілізації, культури («культурні міфи», «культурні утопії»). «Культурні міфи» українських молодіжних субкультур в основному запозичені із Заходу. Їх носії будували свій «Захід» відповідно до власних уявлень про західну культуру та систему цінностей, перебуваючи при цьому в середовищі національних культурних традицій. Завдяки цьому відбулося поєднання західних впливів, інноваційних елементів, національних традицій, особливостей, ментальності та рудиментів пост союзного культурного середовища [].

Починаючи ще з 70-х років збільшилася кількість учасників окремих неформальних організацій (дані соціологічних досліджень дають підстави стверджувати, що активними учасниками неформальних груп є 10–13 % від загальної кількості молоді) []. Варто зазначити, що діяльність більшості неформальних груп є


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15