У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План

Реферат

на тему:

“ Вища освіта України і Болонський процес ”

План

Вступ

1. Болонський процес як засіб інтеграції та демократизації вищої освіти

2. Удосконалення вищої освіти України у контексті вимог Болонського процесу

3. Запровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах України

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Розвиток України визначається у загальному контексті Європейської інтеграції з орієнтацією на права людини, права національних меншин, лібералізацію, свободу отримання освіти будь-якого рівня, що є невід’ємним атрибутом громадянського демократичного суспільства.

Інтеграційний процес полягає у впровадженні європейських норм і стандартів в освіті, науці і техніці, поширенні власних культурних і науково-технічних здобутків у ЄС.

Соціально-економічні та політичні зміни в суспільстві, зміцнення державності України, входження її в цивілізоване світове співтовариство неможливі без структурної реформи національної системи вищої освіти, конкурентоспроможності фахівців з вищої освіти.

Значущість освіти і науки у суспільному розвитку країни визначаються як об’єктивними тенденціями загальносвітового розвитку, так і тісно пов’язаними внутрішньодержавними процесами.

Перехід людства від індустріального виробництва до науково-інформаційних технологій, а потім і формування суспільства високого інтелекту об’єктивно висуває науку як найбільш пріоритетну сферу, що продукує нові знання та освіту, долучає до цих знань суспільство в цілому і кожну людину зокрема. Саме від рівня інтелектуального розвитку людини більшою мірою залежатиме успіх будь-якої виробничої діяльності і, взагалі, будь-якої сфери життєдіяльності.

Необхідність реформування системи освіти України, її удосконалення і підвищення рівня якості є найважливішою соціокультурною проблемою, яка значною мірою зумовлюється процесами глобалізації та потребами формування позитивних умов для індивідуального розвитку людини, її соціалізації і самореалізації в світі.

Однією з передумов входження України до єдиної Європейської зони вищої освіти є реалізація системою вищої освіти України ідей Болонського процесу.

1. Болонський процес як засіб інтеграції та демократизації вищої освіти.

Починаючи з 1998 року, європейське освітнє співтовариство активно консолідується задля реалізації освітньої концепції Болонського процесу: формування на перспективу загальноєвропейської системи вищої освіти, яка ґрунтується на спільності фундаментальних принципів її функціонування.

“ Болонським процесом ” в останні роки називають діяльність європейських країн, яка спрямована на те, щоб зробити узгодженими системи вищої освіти цих країн. Основний зміст Болонської декларації, ухваленої 19 червня 1999 р., полягає в тому, що країни-учасниці зобов’язалися до 2010 року привести свої освітні системи у відповідність до єдиного стандарту.

Ключовими позиціями щодо створення єдиного Європейського освітнього і наукового простору є:

1. Введення двоциклового навчання.

Запропоновано ввести два цикли навчання. Перший триває від 3-ох до 4-ох років і завершується здобуттям академічного ступеня. Навчання упродовж другого циклу може передбачати отримання ступеня магістра (через 1–2 роки навчання) або докторського ступеня ( за умови загальної тривалості навчання 7–8 років).

2. Запровадження кредитної системи.

Пропонується запровадити в усіх національних системах освіти технологію обліку трудомісткості навчальної роботи у кредитах. За основу рекомендується прийняти ECTS ( європейська система перезарахування кредитів), зробивши її системою накопичення, здатною працювати в рамках концепції “навчання впродовж усього життя”.

3. Контроль якості освіти.

Передбачається створення акредитаційних агентств, незалежних від національних урядів і міжнародних організацій. Оцінка визначатиметься не тривалістю або змістом навчання, а тими знаннями, уміннями і навичками, що отримали випускники.

4. Розширення мобільності.

Ставиться питання про розвиток мобільності студентів, розширення мобільності викладацького та іншого персоналу для взаємного збагачення європейським досвідом.

5. Забезпечення працевлаштування випускників.

Одним із важливих положень Болонського процесу є орієнтація вищих навчальних закладів на кінцевий результат: знання й уміння випускників мають знаходити як теоретичне, так і практичне застосування задля користі усієї Європи. Усі академічні ступені та інші кваліфікації мають бути жадані європейським ринком праці, а професійні визнання кваліфікацій необхідно спростити. Уніфікації визнання кваліфікацій сприятиме використання Додатка до диплома, який рекомендовано ЮНЕСКО.

6. Забезпечення привабливості європейської системи освіти.

Одним з пріоритетів у рамках Болонського процесу має бути залучення в Європу якнайбільшої кількості студентів з інших регіонів світу. Введення загальноєвропейської системи гарантії якості освіти, кредитної системи накопичення, легкодоступних кваліфікацій тощо сприятиме підвищенню інтересу до вищої освіти європейських та інших громадян.

7. Важливість соціального аспекту Болонського процесу.

Необхідність збільшення конкурентоспроможності повинна відповідати меті покращення соціальних характеристик загальноєвропейського простору вищої освіти. Це передбачає зміцнення соціальних зв’язків і зменшення нерівності за статевими ознаками як на національному, так і на загальноєвропейському рівні. Ця мета підкреслює відношення до освіти як до суспільного добробуту та суспільної відповідальності. Також підкреслюється необхідність переваги у міжнародному академічному співтоваристві і програм обміну академічними цінностями.

8. Забезпечення тісніших зв’язків між вищою освітою та дослідними системами в кожній з країн-учасниць.

Загальноєвропейський простір вищої освіти на цьому початковому етапі здобуває велику користь від спільної діяльності з європейським дослідним простором, цим самим зміцнюючи фундамент для Європи Знань.

9. Зростання зацікавленості інших країн світу у розвитку загальноєвропейського простору вищої освіти.

Управління транснаціональним обміном у сфері вищої освіти повинно ґрунтуватись на академічній якості та академічних цінностях.

Визначальними критеріями освіти в рамках Болонського процесу є:

- якість підготовки фахівців;

- зміцнення довіри між суб’єктами освіти;

- відповідність європейському ринку праці;

- мобільність;

- сумісність кваліфікації на вузівському та післявузівському етапах підготовки;

- посилення конкурентоспроможності Європейської системи освіти.

Основні цілі Болонського процесу:

1) побудова Європейського простору вищої освіти як передумови розвитку мобільності громадян з можливістю їх працевлаштування;

2) посилення міжнародної конкурентоспроможності як національних, так і в цілому європейської систем вищої освіти;

3) досягнення більшої сумісності та порівнянності систем вищої освіти;

4) формування та зміцнення інтелектуального, культурного, соціального та науково-технічного потенціалу окремих країн та Європи в цілому;

5) підвищення визначальної ролі університетів у розвитку національних і європейських культурних цінностей;

6) змагання


Сторінки: 1 2 3 4 5