У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

Дипломна робота

Вокально-педагогічна творчість учителя-диригента в умовах загальноосвітньої школи в процесі роботи над хоровим твором.

Вступ

Професійна діяльність учителя музики національної школи за своїм змістом і характером визначається педагогічною спрямованістю. Педагогічна праця учителя музики направлена на формування і розвиток музичної культури школярів в обсязі, передбаченому навчальними планами і програмами з дисципліни «Музичне мистецтво», а також багаточисленними напрямками позакласної і позашкільної виховної роботи, яка тісно пов’язана з вокально-диригентською діяльністю.

В структурі професійної педагогічної діяльності вчителя музики особливе місце займає музична педагогіка, частиною якої є вокальна педагогіка, тісно пов’язана з диригентською діяльністю різних типів і видів хорових колективів школярів.

Вивчення змісту музичної педагогіки в шкільництві свідчить, що її масштаби і рівень забезпечення навчального процесу в багатьох випадках не відповідає тим вимогам, які ставляться перед суспільством до виховання і розвитку підростаючих поколінь. Це пояснюється тим, що рівень підготовки вчителя музики з теоретичних і практичних аспектів не відповідає тим вимогам, які ставить практика відродження музичної культури українського народу.

Сучасна вища школа намагається забезпечити підготовку педагогічних кадрів для народної освіти. Вона постійно реформується і вирішує завдання підвищення якості підготовки учителів музики на основі переходу в Болонську систему та виконання Закону України «Про освіту», в якому вказується, що «педагогічні та науково-педагогічні працівники зобов’язані постійно підвищувати професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну культуру»№.

Удосконалення підготовки вчителя музики, в основі якої поставлено музичну педагогіку, в процесі професійного навчання обумовлюється багато чисельними факторами, які

______________________________________________________ №. Закон України «Про освіту».-К.:Міністерство освіти України, 1995.-с.26.

умовно можна поділити на дві групи. Першу з них складають ті фактори, які визначають теоретичну базу музичної педагогіки, в основу якої поставлені завдання з навчання, виховання і розвитку учнів в умовах шкільної практики, а другу-фактори, які визначають рівень і якість професійної підготовки учителів музики на музичних факультетах вищих та середніх музичних закладів. З іншої сторони музично-педагогічна діяльність при належній її організації виявляє істотний вплив на процес морального ставлення особистості, на її громадські погляди і переконання, на її загальну культуру. В сучасних умовах вона є ефективним засобом національного та патріотичного виховання молоді. В Законі України «Про освіту» вагоме місце відводиться музичному вихованню учнівської молоді, тому, «освіта і виховання є невід’ємною частиною структури освіти і спрямовується на розвиток здібностей, талантів дітей, учнівської і студентської молоді, задоволення їхніх інтересів, духовних засобів, потреб»№. Підвищення рівня музично-естетичного виховання школярів вимагає істотного покращення процесу формування педагогічної культури та професійної підготовки вчителя музики. Таким чином, проблема удосконалення підготовки вчителів музики з музичної педагогіки обумовлена соціальним замовленням по духовному відродженню України, зверненим до вищих і середніх навчальних закладів, включаючи музичні факультети університетів.

Реформа української національної школи передбачає удосконалення навчальних планів, програм, підручників. Одночасне вирішення поставлених на реформу задач в кінцевому результаті залежить від рівня якості професійно-

_________________________________________________

№Закон України «Про освіту». – К.:Міністерство освіти України, 1995.-с.36.

педагогічної підготовки учителів, його педагогічної культури і майстерності, про що зазначалось вище. Конкретні відгуки щодо цього питання знайшли своє втілення, знову ж таки , у Законі України «Про освіту», в якому наголошується, що «невід’ємна частина реформи системи народної освіти – значне поліпшення підготовки учительських кадрів»№. Майбутнім учителям треба дати сучасні знання і добру практичну підготовку. З цією метою передбачено переробити навчальні плани і програми, тісно пов’язавши їх з потребами відродження духовності українського народу, утвердження державності. В зв’язку з цим Міністерство освіти і науки України зорієнтувало вищу школу на Європейський Болонський процес освіти вищої школи та вдосконаливши навчальну систему з «Музики» для загальноосвітньої школи, перейшовши на навчальну систему «Музичне мистецтво».

Отже, підготовка учителя музики з музичної педагогіки визначається особливостями його майбутньої професійно-педагогічної діяльності в умовах національної школи.

Не дивлячись на те, що навчальної літератури з музичної педагогіки в Україні є достатньо, її аналіз показав, що в основному вона адресована викладачам навчальних закладів, які здійснюють підготовку музикантів для професійно-виконавських колективів, а не вчителів музики загальноосвітніх шкіл. Питання вокальної техніки і постановки голосу майбутнього вчителя музики загальноосвітньої школи висвітлені в працях Базилкут В.О., Доронюк В.Д., Сливоцький М.Ю., Добровольськая Н.Н., Орлова Н,Д., Стасько Г.ЄІ. Праці цих авторів вплинули на визначення змісту освіти з постановки голосу та формування вокальної техніки для роботи з дітьми

_________________________________________________________________________________________

№. Закон України «Про освіту».-К.:Міністерство освіти України, 1995.-с.26.

І Базилкут В.О.Формування навиків співу у майбутніх вчителів музики загальноосвітньої школи.-Львів, 1987.; Доронюк В.Д., Сливоцький М.Ю.Основи вокально-педагогічної Творчості учителя музики.-Івано-Франківськ:Плай, 2006; Добровольськая Н.Н., Орлова Н.Д. Что надо знать учителю о детском голосе.-М.:Музика, 1972.;Стасько Г.Є. Системно-методичне забезпечення широко профільної вокальної підготовки музикантів.Вісник Прикарпатського університету.-Вип.3.-Івано-Франківськ, Плай, 2001.

різних вікових категорій.

Питання охорони дитячих голосів, режиму праці з дитячими голосами та культури мови в процесі співу присвятили свої праці Гадалова Г.М., Єгоров А.М., Знаменська О.В., Карпенко Ю.О., Кантарович В.С., Ростовський О.Я., Духовна Є.Н.№ своїми працями вони внесли вагомий вклад для охорони дитячих та юнацьких голосів формування артикуляційних навичок у процесі співу.

Базовими дисциплінами в процесі підготовки вчителя музики є педагогіка і психологія, які забезпечують процес формування та виховання учителів музики до роботи з школярами різних вікових категорій. Вагомий вклад в процесі цієї підготовки внесли педагоги-дидакти та науковці у сфері психології - Ф.Філатов, Н.Волкова, Л.Виготський, М.Левківський, С.Рубінштейн та багато інших.

Виявлено, що у професійно-педагогічній підготовці учителів музики особливо слабким місцем


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Чинники професійної самореалізації старшокласників в умовах профільного навчання - Магістерська робота - 101 Стр.
Особливості інформаційних товарів і послуг в освітній сфері»(на прикладі Івано-Франківського обласного педагогічного інституту післядипломної освіти) - Дипломна робота - 68 Стр.
Чинники професійної самореалізації старшокласників в умовах профільного навчання - Магістерська робота - 101 Стр.
Збагачення словника дітей дошкільного віку народознавчою лексикою у сучасних ДНЗ України - Магістерська робота - 111 Стр.
Виховання гуманних взаємин молодших школярів засобами усної народної творчості - Магістерська робота - 90 Стр.
Інноваційні тенденції підготовки спеціалістів-вокалістів у сучасній практиці виховання голосу в умовах ВНЗ - Магістерська робота - 102 Стр.
Становлення ігрової діяльності дітейу віці від 1 до 3 років - Курсова робота - 25 Стр.