У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Магістерська робота

Виховання гуманних взаємин молодших школярів засобами усної народної творчості

Зміст

РОЗДІЛ І. Теоретичні аспекти проблеми виховання гуманних взаємин молодших школярів засобами усної народної творчості.

1.1. Аналіз проблеми у психолого-педагогічний науці.

1.2. Зміст казки як першооснова формування гуманного ставлення до людини.

1.3. Значення прислів’їв і приказок у вихованні культури поведінки молодших школярів.

Висновок до 1 розділу

РОЗДІЛ ІІ. Дослідження впливу засобів усної народної творчості на виховання гуманних взаємин молодших школярів.

2.1. Організація та методика дослідження.

2.2. Результати експериментальної роботи.

Висновок до 2 розділу.

РОЗДІЛ ІІІ. Вплив шкільного середовища на виховання гуманних взаємин учнів молодшого шкільного віку засобами усної народної творчості.

3.1. Орієнтири педагога у вихованні гуманних взаємин, культури поведінки учнів молодшого шкільного віку.

3.2. Педагогічні умови формування у молодших школярів шанобливого ставлення до людей.

Висновок до 3 розділу.

Загальні висновки

Додатки

Список використаних джерел

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. Соціально-економічні зміни, що відбуваються в Україні, підвищили вимоги до виховання особистості, формування у неї системи ціннісних орієнтацій. Ще ніколи у нашому суспільстві так гостро не поставало питання морального виховання. Останнім часом досить часто в учнівському середовищі доводиться спостерігати прояви черствості, байдужості, невміння відчувати чуже горе, біль, виявляти діяльнісну турботу про інших людей. Усе це – надзвичайно сприятливий грунт для формування егоїзму, індивідуалізму, безвідповідальності, інших негативних якостей. Не випадково така ситуація свого часу хвилювала Айтматова І.: „ . . . діти сьогоднішнього дня привертають увагу своєю жорстокістю, безсердечністю, пихою . . . ” Відсутність потрібних моральних орієнтирів, зразків моральної п

оведінки, які закладаються в молодшому шкільному віці, у подальшому прирікають підлітка наслідувати зовнішні форми поведінки дорослих, які часто далекі від ідеальних.

До речі, психологи саме молодший шкільний вік називають найсприятливішим для засвоєння моральних норм і правил поведінки.

Відомо, що у світі протягом століть немає іншої актуальнішої проблематики, ніж проблема людини, особистості. Це осмислення здійснюється в науці протягом століть. На думку багатьох вчених, ХХІ століття стане століттям людини. З одного боку, це зумовлюється прогресуючим розвитком людинознавства як однієї з провідних сфер сучасної науки, а з іншого – дедалі зростаючим розумінням необхідності гуманізації людського життя, усіх суспільних процесів і відносин. Тому молоді люди, як стверджує Р. Арцишевський, як тільки-но вступають чи готуються до самостійного життя і яким належатиме активна роль у суспільстві перетвореннях першої половини нашого століття, повинні бути підготовлені до розуміння цих провідних тенденцій суспільного розвитку і розв’язання проблем, пов’язаних з гуманізацією усіх сфер суспільно життя. Усе це актуалізує проблему гуманістичного виховання, формування у кожного школяра ціннісного ставлення до людини.

Разом з тим, з-поміж чинників, що впливають на виховання особистості, саме усна народна творчість губиться серед таких, як музика, телебачення, комп’ютер. Втім відомо, що дієвим засобом соціально0-педадогічного впливу на особистість, важливим фактором виховання гуманістичних відносин виступає усна народна творчість. Адже у доступній формі, яка відповідає віковим можливостям дітей, при засвоєнні й обговоренні змісту казкового твору, вони мають змогу наслідувати гідні дії персонажів.

Актуальність дослідження зумовлена декількома суперечностями між: соціальним запитом суспільства на гуманну особистість і традиційною системою виховання; необхідністю виховання гуманних взаємин молодших школярів засобами усної народної творчості та послабленням виховної функції школи; визнання усної народної творчості важливим засобом виховання гуманних взаємин молодших школярів та відповідністю змісту і методів їх формування засобами усної народної творчості.

На важливе значення взаємовідносин у житті людини, їх визначальну роль у моральному формуванні особистості вказують сучасні педагоги і психологи: А. Бойко, О. Сидельковський, Л. Попович; особливості педагогічних умов вироблення в учнів навичок і звичок культурної поведінки відображені у працях Б. Азової, С. Крола, Р. Турової, С. Мельничука, Б. Бушелевої; вплив казки на процес соціалізації особистості досліджували у своїх працях: Л. Кириченко – Стасюк, Н. Лавриненко, Н. Жук, І. Карпова, Ж. Петрочко; психологічні аспекти гуманістичного виховання розкриті у працях І. Беха, О. Бодальова, М. Боришевського, Г. Костюка, О. Киричука.

Результати аналізу різноманітних наукових праць засвідчують про відсутність цілісного дослідження щодо виховання гуманних взаємин молодших школярів засобами усної народної творчості.

Тому актуальність проблеми, наявність суперечностей зумовили вибір теми нашого дослідження: „Виховання гуманних взаємин молодших школярів засобами усної народної творчості”.

Об’єкт дослідження: процес гуманістичного виховання молодших школярів.

Предмет дослідження: виховання гуманних взаємин молодших школярів засобами усної народної творчості.

Мета дослідження: обґрунтувати педагогічні умови ефективного виховання гуманних взаємин у середовищі молодших школярів засобами усної народної творчості.

Завдання дослідження:

- з’ясувати стан досліджуваної проблеми у педагогічній теорії та практиці;

- проаналізувати зміст українських народних казок, прислів’їв та приказок;

- обґрунтувати педагогічні умови виховання гуманних взаємин молодших школярів засобами усної народної творчості.

У основу дослідження покладена гіпотеза, згідно з якою процес виховання гуманних взаємин молодших школярів засобами усної народної творчості буде проходити успішно, якщо:

§ розкрити гуманістичну спрямованість змісту українських народних казок задля подальшого їх застосування у роботі педагогів;

§ визначити орієнтири вчителя у вихованні гуманних взаємин молодших школярів;

§ обґрунтувати педагогічні умови ефективного виховання гуманних взаємин молодших школярів засобами усної народної творчості.

Теоретико-методологічною основою роботи є: дослідження в області гуманізації навчально-виховного процесу; праці вчених щодо обґрунтування необхідності виховання гуманних взаємин засобами усної народної творчості; положення психолого-педагогічної науки про значущість, особливості виховання гуманних взаємин, утвердження дитини, як суб’єкта діяльності та спілкування.

Методи дослідження:

теоретичні: аналіз і узагальнення психолого-педагогічної методичної літератури для визначення теоретичних основ дослідження;

емпіричні: методи педагогічної діагностики (анкетування, проективні методики) задля дослідження взаємин у середовищі молодших школярів,впливу змісту казок на виховання гуманних взаємин.

Експериментальна база дослідження. Дослідна


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29