У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Дипломна робота

Діяльність соціальних працівників з дітьми вулиці. Соціально-педагогічний аспект.

Зміст

ВСТУП…………………………………………………………….........................3

РОЗДІЛ І. “Діти вулиці”… та їх шлях до вулиці…..………………..................3

1.1.Основні дефініції поняття „Діти вулиці”. Причини появи соціального явища……………………………………….………………………...8

1.2.Правовий аспект проблеми………………………………. …….......….20

Висновки до І розділу……………….....………………………………………..23

РОЗДІЛ ІІ. Соціально-педагогічні аспекти роботи з “Дітьми вулиці”………

2.1. Технології роботи соціального працівника з “Дітьми вулиці”…….......

2.2. Робота з кризовими сім’ями, як попередження появи “Дітей вулиці”……………………………………………………………………………

2.3. Вулична соціальна робота………………………………………………..

 

Висновки до ІІ розділу………...………….…………………………….…...

РОЗДІЛ ІІІ. Соціально-педагогічні умови ефективного впливу соціальних інституцій на „дітей вулиці”

3.1. Подолання дитячої безпритульності та бездоглядності

3.2.Послуги та заходи спрямовані допомогу „Дітям вулиці”

3.3. Заходи органів внутрішніх справ по профілактиці бродяжництва та бездоглядності неповнолітніх

3.4. Досвід роботи вітчизняних та міжнародних громадських організацій з падання допомоги і підтримки бездоглядності та безпритульності дітей

Висновки до ІІІ розділу…………………………………………………..

РОЗДІЛ ІV Дослідно-експериментальна робота з “Дітьми вулиці”………………

4.1 Ставлення мешканців Івано-Франківська до проблем дитячої

бездоглядності та безпритульності

.

4.2.Профілактичні методики по роботі з даною категорією

4.2.Результати проведеного дослідження.

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………...64

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………..………………….…….......68

ДОДАТКИ………………………………………………………………….….72

ВСТУП

Актуальність дослідження.

Проблема безпритульних дітей у нашій державі набуває все більшої актуальності. Втративши власний дім, діти зазнають фізичної та психологічної наруги, живуть у небезпечних умовах, жебракують, стають жертвами злочинців, а іноді в боротьбі за виживання і самі вдаються до злочинів. І єднає їх одна заповітна мрія — знайти маму і тата, дім, де їх по-справжньому любитимуть...

Проблема безпритульних дітей набуває загрозливих масштабів. Хто не зустрічав брудних, обірваних маленьких бомжів? Вештаючись вулицями міста у сподіванні знайти їжу, вони позбавлені турботи не лише власних батьків, а й суспільства.

Дитина на вулиці… Підліток на лаві підсудних… На жаль це стало прикметою часу. Труднощі , які торкнулися усіх сфер діяльності в першу чергу позначилися на найменше захищений категорії-дітях. І ця проблема ( дитина на вулиці ) стала однією з найскладніших і найактуальніших проблем. За підрахунками науковців в Україні на 2007 рік налічувалося 130 тис. дітей сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування і лише 7 % - біологічних сиріт, які стали сиротами при живих батьках і частина з них ідуть жити на вулицю, і вулиця стає для них домівкою. Зараз в Україні налічується 150 тис. безпритульних з них більше 20% жертви сексуального насильства, 60% наркомани і 10-20% Віл Інфіковані.

За світченнями статистики більше з дому тікають дівчата це 56,7% можливо через те що дівчата більше переживають, 43,3% - це хлопчики. Як зазначалося в доводі ЮНІССФ Незалежній комісії з гуманітарних питань ООН у 1990 році дитина потрапляє на вулицю частіше за все, через те, що сім`я переживає кризу і якщо ще не розпалася перебуває на межі розпаду. Тож ми бачимо з даного прикладу, що потрібно перш за все працювати з сім`єю, а потім з дитиною. Багато років тому ще не була такою актуальною ця проблема, як на даний час, а зараз проблема є досить серйозною, тому що на вулиці залишаються тисячі дітей, які живуть у підвалах каналізаційних трубах, навіть у контейнерах для сміття. І це поняття почало в нашій державі звучати. Хоч держава старається допомагати усім дітям створюючи різноманітні притулки, але це все одно не зменшує кількість дітей біженців.

Брудні підвали і недобудовані приміщення стали їхніми домівками.

Вони не ходить до школи і не знають лагідних маминих рук. У них немає дитинства. Вони – “діти вулиць”, ті, від погляду чиїх очей ми відвертаємось, а через деякий час забуваємо про їхні проблеми, залишаючи їх на піклування держави.

Серед людей побутує думка, що на вулиці опиняються діти, чиї батьки поїхали на заробітки, а синів і доньок залишили на родичів. Натомість завідувач Львівського притулку для неповнолітніх стверджує, що такі неповнолітні до притулку, як правило, не потрапляють. Батьки висилають їм гроші, й вони сидять в барах. Дітьми вулиці здебільшого стають ті хлопчики та дівчатка, котрі живуть у незаможних чи неблагополучних сім’ях. Окрім того, як стверджують працівники притулку, прокуратури, міліції, доволі часто на вулиці опиняються діти, які народилися і яких виховували в цілком нормальних на перший погляд родинах. Одні втекли з дому, бо їм набридло слухати постійні сварки батьків, інші бачили батька та маму тільки декілька хвилин уранці, адже ті весь час пропадають на роботах і поцікавитися, чим живе їхнє чадо, які в нього проблеми, не мали часу, ще хтось утікає з дому, бо батьки неспроможні задовольнити їхні забаганки: купити модний одяг чи дорогі телефони.

Актуальність теми дипломної роботи полягає в необхідності розкриття особливостей соціально-педагогічної роботи з “дітьми вулиці”.
Проблема “дітей вулиці” в Україні не дає про себе забути: щодня тисячі позбавлених домашнього тепла підлітків на наших очах вживають алкоголь, нюхають клей, жебракують та вчиняють злочини.

Дитину, яка хоч день прожила на вулиці та пізнала принади “легкого життя”, потім дуже важко втримати вдома. Ті, кого привели безпосередньо з вулиці до притулку, потраплять на вулицю по декілька разів, вони вже не можуть ніде втриматися, їх манить “свобода”.

На жаль, дітей, які живуть самі по собі, без опіки, ласки та контролю дорослих, дуже багато. Лише через притулок щороку проходить понад 400 дітей.

На “дітей вулиці” як масове соціальне явище почали звертати увагу тільки з початком першої світової війни, при цьому безпритульність розглядалась як один з найбільш суттєвих факторів дитячих правопорушень. Якщо до першої світової війни справа охорони дитинства знаходилась в руках благодійних товариств, то після


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27