У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Бакалаврська робота

Вивчення соціальним педагогом особливостей формування гендерних установок у дітей молодшого шкільного віку

Зміст

Вступ -------------------------------------------------------------------------------------- 3

Розділ 1. Категорія „гендер” як предмет психологічних досліджень

1.1. Стан дослідженості гендера як соціокультурної характеристики особистості -------------------------------------------------------------------------- 7

1.2. Вікова динаміка становлення становлення психологічної статі дитини ------------------------------------------------------------------------------ 24

Висновки з першого розділу---------------------------------------------------------- 36

Розділ 2. ОСОБЛИВОСТІ формування гендерних установок у молодшому шкільному віці

2.1. Відмінності у засвоєнні гендерних установок хлопчиками та

дівчатками 6 – 10 р.р. у контексті впливу ціннісних пріоритетів сім’ї ---------------------------------------------------------------------------------- 37

2.2. Школа та позасімейні інститути, як чинники формування статеворольових установок особистості молодшого школяра----- 55

Висновки з другого розділу----------------------------------------------------------- 66

Висновки ----------------------------------------------------------------------------- 68

Список використаних джерел----------------------------------------- 71

Додатки ------------------------------------------------------------------------------- 78

Вступ

Стратегічним напрямом сучасної державної політики є утвердження гендерної рівності, про що свідчить прийняття ряду нормативно-правових актів та Державної програми з утвердження гендерної рівності в Україні, яка розрахована на 2006 – 2010 роки. Серед напрямів роботи, передбачених даною програмою, особливої значущості набуває необхідність проведення інформаційно-просвітницьких та освітніх заходів з молодшими школярами з питань формування гендерних установок. В Україні у сфері гендерної проблематики працює низка центрів й організацій, перелік яких поданий нами в додатку Ж.

Відповідна регіональна програма впроваджується і на Закарпатті. Щороку в області проводиться ряд семінарів-тренінгів, на яких експерти освоюють методику логіко-структурного аналізу для розробки регіональних програм і стратегій. Як правило, їхніми ініціаторами є начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Закарпатської ОДА Володимир Фленько; Лариса Кобелянська, керівник Програми рівних можливостей ПРООН; Ірина Ігнатова, експерт з регіонального ґендерного розвитку Програми рівних можливостей ПРООН; Мар’яна Колодій, директор Обласного ґендерного освітнього центру та Оксана Гуранич, головний спеціаліст управління у справах сім’ї, молоді та спорту Закарпатської ОДА.

Особлива роль у формуванні особистості хлопчика або дівчинки належать гендерним установкам. Гендерні установки у взаємодії із ціннісними орієнтаціями, як відомо, зумовлюють характер засвоєння гендерних ролей. Гендерна роль виступає не лише як механізм формування уявлень особистості про себе як представлення певної статі, а й є способом фіксації на суб’єктивному рівні цінностей між статевих взаємин. Статево-рольові цінності орієнтації, як складова самосвідомості та основа гендерних установок безпосередньо впливає на когнітивну, афективну і регулятивно-поведінкову сфери конкретного індивіда. Тому формування належного ціннісного підґрунтя гендерних установок щодо власної та протилежної статі є важливим завданням виховання особистості молодшого школяра.

У численних працях українських і зарубіжних учених більшою чи меншою мірою висвітлена освітня проблематика гендеру, а саме: формування гендерної педагогіки (С. Бухен, М. Горсткемпер, К. Деріхс-Кунстманн, В. Кравець, П. Мільгоффер, Х. Фімер, Л. Штильова); гендерні аспекти навчання і виховання учнів (Е. Брайтенбах, Т. Голованова, А. Кайзер, Н. Кутова, О. Петренко, Г. Фаульстіх-Віеланд, Г. Шумахер); гендерна соціалізація молоді (Г. Більден, І. Бремер, К Гаґеманн-Віте, К. Ульріх, С. Харченко, Ю. Ціннекер), гендерна рівність у шкільній освіті (Т. Говорун, Г. Браун, У. Кессельс, Л. Фрід); рівні можливості у суспільстві (Ш. Берн, С. Валь, І. Кон, Л. Міщик, У.-Г. Шпітта); формування гендерної культури молоді (О. Кізь, О. Кікінежді, П. Міддлетон, А. Пренгель); гендерні стереотипи поведінки хлопців та дівчат у сучасній школі (С. Вихор, А. Гільгерс, Л. Кобелянська, Н. Хайде, Б. Штіплер). У їхніх дослідженнях ідеться про виняткове значення молодшого шкільного віку для формування й розвитку гендерних установок.

Отже, значущість молодшого шкільного віку для формування гендеру у структурі особистості спонукає дослідити психологічні чинники даного процесу, конкретизувати виховний ресурс сім’ї, школи в оптимізації гендерного виховання дитини.

Актуальність і недостатня вивченість проблеми гендерного розвитку особистості молодшого школяра зумовили вибір теми бакалаврської роботи „Вивчення соціальним педагогом особливостей формування гендерних установок у дітей молодшого шкільного віку”.

Об’єктом дослідження є процес статевої соціалізації особистості.

Предметом дослідження – особливості засвоєння гендерних установок молодшими школярами.

Мета роботи – дослідити відмінності у засвоєнні гендерних ролей хлопчиками та дівчатками молодшого шкільного віку у контексті впливу сім’ї і школи.

Завдання дослідження:

1. Вивчити ступінь розробленості проблеми статевої соціалізації у молодшому шкільному віці.

2. Систематизувати та узагальнити психологічні фактори гендерної соціалізації молодшого школяра.

3. Вивчити відмінності у засвоєнні гендерних ролей хлопчиками та дівчатками молодшого шкільного віку Бедевлянської ЗОШ І-ІІІ ст. Тячівського району Закарпатської області.

Теоретичну основу дослідження склали: загальнотеоретичні положення гендерної психології та педагогіки Ш. Берн [40], В.Є.Каган [48-51]; теоретичні принципи і положення підходу до аналізу статевої соціалізації та її становлення у дитинстві, визначені І.С.Коном [55-57], В.Є. Каганом [48-51] та інші; принципи гендерного виховання, запропоновані Т.В.Говорун [5; 6; 10], О.Кікінеджі [4], В.М.Кравцем [16;17], І.С.Коном [55-57] та інші.

Методи дослідження: теоретичні – аналіз та зіставлення змісту наукового доробку вітчизняної та зарубіжної психології; емпіричні-спостереження, експеримент (констатуючий), опитувальний (анкетування, співбесіда); математичної статистики; інтерпретації отриманих даних.

Практичне значення дослідження: підібрані методики проведення гендерного виховання молодших школярів, засоби підвищення гендерної освіченості вчителів та батьків, що дозволяє оптимізувати становлення ціннісних засад гендеру, сприяє процесу статевої соціалізації дитини в умовах сучасної початкової школи. А відтак використання розроблених рекомендацій та підібраних методик для батьків та вчителів сприятиме більш гармонійному розвитку дитячої особистості.

Структура та обсяг роботи. Бакалаврська робота складається зі вступу, двох розділів, висновків та додатків. Список використаної літератури включає 81 найменування. Повний об’єм бакалаврської роботи (з додатками) – 91 сторінка тексту. Основний текст викладено на 77 сторінках.

Розділ 1. Категорія „гендер” як предмет психологічних досліджень

1.1. Стан дослідженості гендера як соціокультурної характеристики особистості

У контексті завдань нашої роботи необхідно проаналізувати наукові погляди на співвідношення понять „стать”, „гендер”, „соціалізація” та їхньої взаємодії у процесі онтогенетичного розвитку.

Як відомо, соціалізація особистості - це акумулювання нею у процесі життя і діяльності досвіду соціального розвитку і поведінки, нагромадженого людством, який передається за посередністю виховання й


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24