У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Різновиди задач для розвитку логічного мислення

Різновиди задач для розвитку логічного мислення.

Задачі жарти.

Брат з’їв чотири сливи, а сестра – 3. Скільки слив з’їла їхня бабусі?

Завдання, в яких треба враховувати положення точки, або просторове розміщення предметів.

Від дерева хлопчик пробіг 20 м, а потім повернувся і пробіг у протилежному напрямі 35 м. На якій відставні від дерева він зупинився?

Задачі, при розв’язуванні яких, треба враховувати обставину, не зазначену в тексті.

У сім’ї троє синів. Кожен має сестру. Скільки всього дітей у сім’ї?

Задачі на знаходження значень всіх можливих варіантів.

У ящику було три червоні і три зелені палички. Хлопчик узяв чотири палички. Якого кольору вони могли бути?

Знаходження закономірностей, або їх „порушників”.

Знайти у кожному рядку зайву величину:

23 м 4 см

5 с 7 год.

14 т 16 кг

Задачі, які можна розв’язувати способом випробування.

Яке з чисел 5, 8, 10, 12 є розв’язком рівняння (х-5)*5=20?

Головоломки.

Логічні задачі.

У дівчини стільки ж братів, скільки і сестер, а в хлопчика з цієї сім’ї братів немає. Скільки в цій сім’ї хлопчиків, а скільки дівчат?

У батьків було три дочки, у кожної з них було по два брати. Скільки всього дітей у цій сім’ї?

Дідуся звуть Григорій Васильович, його онука – Андрій Віталійович. Як звуть батька онука?

Двоє батьків, двоє синів та дідусь з онуком піймали по 6 окунів, а всього 18. Як це могло статися?

У сім’ї троє дітей: Андрійко, Маринка і Галинка. Їм відповідно 5, 8 і 13 років. Скільки разів кожному з них, якщо одна дівчинка ходить до дитячого садка, а Маринка старша за Андрійка?

У Юрка було 13 зошитів, а в Андрійка – 10. У кожної з двох дівчаток – Оленки та Тетянки зошитів було більше, ніж у одного з хлопчиків, але менше, ніж у другого, при чому більше було у Тетянки. Скільки зошитів було у кожної дівчинки?

Троє хлопчиків: Мишко, Сергійко та Сашко живуть в одному під’їзді на різних поверхах: п’ятому, сьомому, восьмому. Михайлик живе не нижче за Сашка, а Сергійко – не вище за Сашка. Хто з хлопчиків на якому поверсі живуть?

У зустрічі футбольних команд „Торпедо” та „Динамо” рахунок після першого тайму був 2:0 на користь „Торпедо”. Яка команда перемогла у цьому матчі, якщо остаточний його результат 1:4? Чи можна було б визначити переможця, якби рахунок був би 2:4?

На столі між ручкою і олівцем лежить лінійка. Чи можна не перекладаючи її зробити так, щоб вона стала крайньою?

З коробки, в якій 7 червоних і 5 синіх олівців, навмання беруть олівці. Яке найменше число олівців треба взяти, щоб серед них було не менше як два червоних і не менше як 3 синіх?

У ящику лежать 12 білих і 9 чорних кульок, котрі відрізняються тільки кольором. Яку найменшу кількість кульок, беручи їх навмання, треба взяти, щоб серед них було не менше, як дві червоні та не менше, як 3 синіх?

У Петрика 5 мідних монет. Покажіть, що серед них є однакові.

3 яблука і 1 диня врівноважують 10 персиків, а 6 персиків і 1 яблуко врівноважують 1 диню. Скільки потрібно взяти персиків, щоб урівноважити одну диню.

Назвіть 5 днів підряд, не вживаючи чисел та назв днів тижня.

Чотири катери: „Альбатрос”, „Бригантина”, „Вихор” та „Глобус” виходять із причалу в різний час. „Альбатрос” виходить не першим, але раніше за „Вихор” та „Глобус”, а „Глобус не раніше за „Вихор”. Розмістіть назви кораблів у тому порядку, у якому вони відходять від причалу.

Контрольну роботу з математики в класі ніхто не написав на „2”. Івась, Тарас та Оля дістали різні оцінки. Івась дістав не „3”, Оля – не „3” і не „5”. Хто яку оцінку дістав?

Четверо хлопчиків – Дмитрик, Сашко, Ігор і Петрик – змагалися з бігу. Після закінчення змагань кожного запитали, яке місце він зайняв. Дмитрик відповів: „Я був не першим і не останнім”. Сашко сказав: „Я був не останнім.” Ігор сказав „Я був першим”. Петрик: „Я був останнім”. Три з цих відповідей правильні, а одна – ні. Хто був першим? Хто був останнім?

Двоє з чотирьох друзів живуть на вулиці імені Горького, один – на вулиці імені Гоголя, один – на вулиці Лепкого. Відомо, що Юрко та Андрійко живуть на різних вулицях. На різних вулицях живуть також Юрко і Сашко, Михайлик і Сашко, Михайлик і Юрко, Андрійко і Сашко. Крім того, відомо, що Юрко не живе на вулиці імені Гоголя. Визначити, хто на якій вулиці живе.

Представити одне число в ряді 20, 17, 14, 5, 11, 8, 2, так, щоб усі чотири числа були розташовані в певному порядку.

Спостерігаючи за світлофором біля свого будинку, Сергійко за деякий час нарахував, що червоне світло спалахувало 20 разів. Скільки з цей час (тобто між першим і останнім спалахом червоного) зелене світло і скільки жовте?

Четверо хлопчиків – Василько, Петрик, Сашко та Юрко, грали у перетягування каната. Юрко і Петрик легко перемогли Сашка з Васильком. Проте коли Юрко став у парі із Сашком, то вони мало не програли Василькові з Петриком. Коли ж Юрко з Васильком змагалися з Петриком та Сашком, то ніяка з цих пар не змогла перемогти іншу. Як розподіляються хлопчики за своєю силою?

У сім’ї четверо дітей: Сергійко, Іринка, Івась та Галинка. Їм 5, 7, 9 і 11 років.


Сторінки: 1 2