У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Відчуття наближення катастрофи в наші дні стало настільки всезагальним, що , здається, немає жодноїх людини, яка не задавала б

Відчуття наближення катастрофи в наші дні стало настільки всезагальним, що , здається, немає жодної людини, яка не задавала б собі питання – що нас чекає в майбутньому? Чи настане Кінець Світу? Яким він буде? Відповіді на ці запитання старалися дати вчені, які описували ядерний чи екологічний Кінець Світу. Але джерела ідеї про кінець світу – в давніх пророкуваннях, що лежать в основі багатьох релігій.

Християнське вчення про Страшний Суд і Кінець Світу викладене в „Апокаліпсисі” або в „Одкровенні Івана Богослова”. Кінець світу, згідно цього вченню, настане після другого приходу Спасителя, який переможе сили зла, а потім здійснить страшний суд. Страшний суд буде супроводжуватись світовою катастрофою. Про яку катастрофу йде мова? Що стоїть за словом „Апокаліпсис”? Постараємось подивитись на катастрофу „Апокаліпсиса” і на катастрофи, описані в інших релігійних текстах, крізь призму сучасної науки. Вивчення давніх катастроф допомагає нам заглянути в можливе майбутнє. Ми ніби перенесемось туди, одержимо картину цього можливого ма1йбутнього.

Кінець світу в релігіях народів світу.

Есхатологія – це наука про Кінець Світу. Есхатологічні пророцтва лежать в основі більшості релігійних систем, в тому числі варіанти сказання про Кінець Світу мають свої однакові риси.

Як правило, наступ Кінця Світу зв’язують з приходом месії – Ісуса Христа, Саом’янта (в зороастризмі), Майтрея (в буддійській міфології), ??? (в іудаїзмі).

Месія приходить, щоб перемогти зло і здійснити Страшний Суд. Фоном Страшного Суду являється світова катастрофа, розруха, потоп, світова пожежа і т. п.

Після очищення світ знову відроджується. Найдавніші тексти передбачень про Кінець Світу дає Авеста – Священна книга давньоіранської релігії зороастризму, яка має паралелі в есхатології інших індоєвропе5йських народів. Зороастризм був витіснений на території Ірану ісламом, але сьогодні він являється діючою релігією серед народності народів у Індії, Згідно вченню зороастрійців верховний бог – Творець Ахурамазда назначив строк існування Всесвіту в 12 років. В перші три тисячі Ахурамазда створював духовний світ. В цей час Диявол Ангро-Манью не доходив до духовного світу. він існував поза ним. Коли в світ прийшло зло, з’явився Ангро-Манью. Почалось протистояння добрих сил і сил зла. Решта 9 тис. років зороастрійці поділяють ще на три епохи: за наступні 3 тисячі було створено матеріальний світ: небо, воду, людину. Диявол створив у цей час зиму і інші явища природи – землетруси, вулкани і т. п.

В наступні 3 тис. років Диявол бив людину, але все ж таки добро перемогло над злом. Під час останніх 3 тис. років прийдуть 3 Месії. Кінець світу Авестою передбачено приблизно на 2000 років. Дані підрахунки базують ся лише на магічному значенню числа 3: три епохи помножено на три рази на 10х10фі одержимо 1000 р. Три епохи віддано всім народам, як золотий, мідний і залізний вік. Але продовжність цих епох у різних релігій розуміється по-різному. Зараз за поглядами індійців ми живемо в останньому залізному віці. Значить до Кінця Світу ще 400 тис. років.

Кінець Світу в давньоісламському епосі описав у „Старшій Едді”, а саме: в „Пророкуваннях вельви” (вельва - відьма). Вона розповідає про загибель світу, що буде супроводжуватись світовою пожежею, а потім холодом „трьома зимами без літа”, потопом.

Пророцтва про Страшний Суд з’явилися пізніше, коли Іудея та Ізраїль були покорені вавілонським царем. В цей тяжкий для єврейського народу час і появились перші пророцтва про Кінець Світу. На них, звичайно, мав вплив зороастризм.

Кінець Світу за „Апокаліпсисом”.

Другий прихід Христа Іван богослов обіцяє в найближчому майбутньому. Тут він слідує євангельській традиції. Христос має прийти і покарати людей за гріхи, здійснити Страшний Суд.

„Апокаліпсис” (призначений) присвячений описанню кар, які нас чекають після Другого Приходу Месій.

Страшний Суд Старого Заповіту.

Пророцтва про Страшний Суд появились в пізній період розвитку іудаїстської релігії, після „вавілонського погоніння”. Тоді Іудея та Ізраїль були покорені вавилонським царем Навуходоносором. Єрусалимський зхрам знищили, а жителів з міста вигнані. В цей важкий для еврейсього народу час і появились перші пророцтва про Кінець Світу. Можливо, частково вони були обумовлені дією зороастризму – офіційної релігії Вавилону, що мала розвинуту есхатологію. Але в цілому вони лежать в руслі іудаїстської традиції.

Розповідь про Страшний Суд можна знайти в книгах пророків. Спочатку станеться Воскрешення всіх мертвих. Їх збирають перед Сіоном. Яхве, який „Воцаряется в городе Сионе”, буде вершити суд. Він розкриває книгу, де записані всі людські гріхи. Розділяє людей на праведних і грішних. Грішників карають вічною мукою, а праведники попадають в рай.

Але на початку, перед тим, має бути велика світова катастрофа.

По-перше, вона буде супроводжуватись землетрусом:

„Земля піднімається, земля розсипається, колишеться, мов п’яний, махається як колиска і беззаконня її тяготять по ній, вона впаде і вже не встане” (Ісх., 25. 19-20).

Землетрус руйнує Вавилон.

«И Вавилон, краса царства, гордость халдеев, будет ниспроверден Богом, как Содом и Гомора» (Исх., 13;19).

По-друге, приходить тьма:

„Зірки небесні і світила не дають від себе світла; сонце тухне при своєму сходженні і місяць не сяє світлом своїм”.

Далі іде кам’яний град, з неба падає вогонь, починається морова язва і потоп.

Інші кари фантастичного плану – різні чудовиська, жахи, які являються символами царств, дракон левіафан, сатана і інші.

Частково перераховані кари являються простим повторенням мук „П’ятикнижжя” Мойсея. В основі цих пророцтв лежать справжні


Сторінки: 1 2 3