У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Символи іудаїзму

Релігійні символи іудаїзму

Менора і зірка Давида: іудаїзм. Менора світильник, канделябр з сім'ю лімбами, семисвечник. Це найважливіший символ іудаїзму. У поширеному сенсі світильник символ розуму і духу, а зірка, що горить, асоціюється з індивідуалізованим світлом, іскоркою Божою, з душею і життям індивіда. У традиційній теорії символів семеричность розглядується як аналогія духовним принципам семи планет або древнім міфологічним божествам.

Є сім нот діатонічного ряду, сім барв веселки, сім планет і так далі Каббала передбачає якийсь зв'язок між міфологічними божествами і сім'ю небесними ієрархіями: Сонце ангел світла Михайло; Луна ангел надії і мрії Гаврило; Меркурій ангел освіти Рафаїл; Венера ангел любові Анаїл; Марс ангел руйнування Самуїл; Юпітер властительный ангел Захаріїл; Сатурн ангел турботи Оріфіїл. Менора в храмі Соломона виражає панування небесного ладу на основі принципу єдинобожності. Семісвечникі, якими користувалися іудеї, означають сім первородних сил божественного. Тора оповідає про дні творіння миру: у перший день Бог створив світло (і цей початківець тиждень день сьогодні ми назвали воскресінням), а потім продовжував творіння протягом шести днів; у сьомий же день, в суботу, Бог відпочивав і заповідав шанувати суботу як день спокою всім віруючим. Середнє світло (центральна свічка) якраз і вказує на суботу.

Сім свічок також можуть представляти сім небес, створених Богом. Нерідко семисвічник використовували під час своїх занять і зустрічей маги Західної і Середньої Европи. Через иудео-хазарское царство такі світильники, можливо, проникали в різні народні секти на Русі. У першому єврейському храмі Соломона, побудованому в 983 р. до н. э., було десять золотих семисвечников, а в другому (побудований в 516 р. до н. э.) лише один. Свічки, що горять, символізують присутність Бога в храмі. Іудеї вірують, що світло первозданного храму не згасне, поки того Сам Бог не побажає. Менору ставлять в далекій західній частині святилища перед входом в Святе Святих, На вівтарі можуть бути і два семисвечника. За часів Нового Заповіту менора для ранніх християн стала символом світла Месії, що прийшло в світ.

Знак перших єрусалимських християн був з'єднанням меноры із знаком риби через зірку Давида. Пригадаємо, що риба (ІХТІС) означає Ісус Христос Божий Син Рятівник. У катакомбах, місцях таємних зборів перших християн протягом перших століть, цей знак зустрічається дуже часто. Він символізує єдність євреїв і неевреев в Божому плані порятунку миру. Єдність це в Месії Ісусові. Менора із зіркою Давида і рибою є знак Месії.

У спільному випадку зірка з шістьма променями позначає не лише шестикратность, але і семикратность, лише в цьому випадку в центр її поміщають крапку. У алхімії і інших споріднених магічних виставах ця крапка посередині позначає золото або сонце в крузі інших шести металів і планет. Заклинателі духів малювали на землі захисне кільце, в центрі якого малювали шестикутну зірку, а замість крапки, що позначає Сонце, писали священний склад ОМ (Оuм, Аuм) слово, що має для містиків значення творчої сили Бога, що створив весь Всесвіт. Число шість символізує амбивалентность і рівновагу, містить в собі союз двох трикутників (вогню і води) і, тим самим означає людську душу. Воно відповідає шести направленням простору (по два на кожен вимір) і припиненню руху (для Творіння було потрібно шість днів). Звідси, воно асоціюється з випробуванням і зусиллям. Шість число двозначне: воно виражає дуалізм: 2 х 3 або 3 х 2. По П. Д. Успенському, шість вимірів утворюють період, за межами якого не залишається нічого, окрім повторення цього ж періоду, але в іншому масштабі. Період вимірів обмежений з одного кінця крапкою, а з іншого нескінченністю простору, помноженою на нескінченність часу, що в древньому символізмі змальовувалося двома пересічними трикутниками або шестикінечною зіркою. Число 666 знак звіра, сатани.

Зірка Давида утворюється двома щитами-трикутниками і знаменує виконання пророкувань|пророцтв| про пришестя Месії з|із| будинку|дому| Давідова. Зірка є|з'являється| відмітним знаком Месії Ізраїлю, Рятівника|спасителя| миру|світу|. Шестикінечну зірку в іудаїзмі трактують також як символ єдності дванадцяти колін (племен) Ізраїлю. У ідеології сіонізму вона перш за все|передусім| означає мету|ціль| збирання разом всіх євреїв, об'єднання їх в єдину державу в|у| гори Сион.

АUМ: індуїзм. Священний склад Аuм (ОМ, Оuм) універсальний знак для всіх течій в індуїзмі: їм користуються також джайнисты, буддисти і сикхи. Свамі Харшананда описує цей символ таким чином. Аuм знак Брахмана, абсолюту індійської філософії, знак Бога індуїстів. Склад походить від санскритського кореня ава, що має багато значень, Аuм позначає енергію, яка все знає, править миром, оберігає від зла, виконує бажання своїх прихильників, викриває неуцтво і освічує. Цей склад зустрічається у Ведах, Упанішадах, Гите. Буква А символізує результат, початок процесу, буква U прогресивний перебіг процесу, буква М межа, завершення творчого циклу. Як відзначає Свамі Вівекананда, коли ми виголошуємо А, те мова вільна, виголошуючи U, ми стискуємо губи; коли говоримо М, звук йде від початку до кінця. Таким чином, в складному звуці Аuм поміщений весь феномен звукопроизношения, і цей феномен символізує все багатство божественного творіння словом. Аuм сила, що відповідає за процес творіння, розвитку і межі миру; цей символ Творця, Бога.

Згідно Ведам, творіння є процес вічно циклічний і в той же час нелінійний. Бог творить мир сам і з себе, виявляючись причиною матеріальної, першопричиною, первотворящей. Перед початком того або іншого циклу творіння Бог висловлює слова вед,


Сторінки: 1 2