У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

МАГІСТЕРСЬКА РОБОТА

КНИГА ПРОРОКА ІСАЇ ТА ЇЇ БОГОСЛОВСЬКІ КОНЦЕПЦІЇ

Зміст

Вступ…………………………………………………………..…3

Розділ 1. Проблема авторства книги пророка Ісаї та час його життя……………………………………………………..…7

Розділ II. Аналіз змісту книги пророка Ісаї…………..……26

2.1 Характер викладу книги та поділ її на частини…………………………………………………………..26

2.2 Аналіз основних пророчих місць книги………….………..36

Розділ 3. Месіанська концепція в книзі пророка Ісаї….….43

Висновки………………………………………………………..77

Список використаних джерел та літератури………….…..80

Вступ

Актуальність теми. Серед книг, котрі так чи інакше залишили свій слід в історії людства особливе місце займає Біблія та зокрема її книга пророка Ісаї. Вона прямо чи опосередковано вплинула на певні сфери життя людського суспільства. Біблія була і залишається полем жорсткої боротьби ідей. Розмах тлумачень її текстів іде від майже повного заперечення свідчень до визнання їх абсолютною істиною.

Як не відноситись до конкретних результатів дослідження окремих книг Біблії, зрозуміло, що книги Старого Заповіту – є важливим джерелом наших знань про історію Передньої Азії, особливо Палестини,що виникли в ранній час і були об’єднані достатньо пізно. Окремі біблійні книги виникли на основі різночасових джерел, включаючих часто як письмові розповіді, так і усні переповістки. Так, наприклад, на основі книг Давида, Соломона, юдейських і ізраїльських царів виникли книги Самуїла і Царів. В значній степені ці сюжети повторюють книги Хронік, але в них більше представлені усні передання юдейських родів. Сьогодні усіма дослідниками визнано, що книга пророка Ісаї в дійсності складається з трьох частин, створених в різний час і багато пізніше об’єднаних під іменем цього пророка, котрий є автором першої частини (Прото-Ісая)[30.,c.351]..

На протязі цього часу в єврейському середовищі виник і затвердився монотеїзм, і під кутом зору єдинобожжя були проведені переробка, редакція і об’єднання різних творів в один збірник Святого Письма – Танах. Зокрема, оцінка, а іноді навіть і викладення окремих подій минулого були зроблені у відповідності з дотриманням заповідей Єгови або навпаки, зневагою зі сторони того чи іншого царя або другого діяча. Цей підхід строго відчувається не тільки в промовах пророків, але і в, здавалось би, чисто історичних книгах – Самуїла, Царів, Хронік. Це, зрозуміло, не мішає по праву вважати їх прекрасними історичними джерелами, але вимагає досить острожного підходу до використання їх відомостей.

В другій половині І ст.. уже нової ери вищий орган юдейського духовенства – синедріон здійснив відбір книг, що вважались Богодухновенними, і створив юдейський канон, а також утвердив сам текст цих книг. Збереження окремих різночитань в рукописному переданні вимагало, тим не менше, продовження роботи, і остаточний текст і правила його запису і читання були встановленні уже VІІІ ст.., хоча деякі варіанти тексту існували і пізніше ІІІ ст.., хоча деякі варіанти тексту існували і пізніше [46.,c.12].

Ще до закінчення всієї роботи були зроблені деякі переклади Біблії на інші мови. Біблія є цінністю не тільки як унікальне історичне джерело. Як відзначалось, вона є важливою складовою частиною сучасної цивілізації.

Поруч з Псалтирем і книгою Єремії, книга Ісаї – це одна із самих великих і важливих книг канону. Оцінюючи книгу та її важливість можна навести аргумент на її користь, а саме: серед рукописів Мертвого моря було знайдено не менше 15 її рукописів. У цьому відношенні вона поступається тільки Повторенню закону. Крім того, книга Ісаї мала великий вплив на св. Івана Хрестителя, Христа і новозавітніх письменників чиї роботи містять 411 посилань на книгу Ісаї. Аналіз кількості книг про Ісаю або кількість статей, присвячених його книзі в біблійних словниках і енциклопедіях, підкреслює її важливість. Визнаючи, що тільки частина книги може бути приписана самому Ісаї його значення може виявитись менше ніж раніше. Новітні дослідники зауважують, що він далеко не мав собі рівних у свій час. Звичайно, значення людини в основному оприділюється значенням його книги, названою найвеличнішою серед величних книг старого завіту [30.,c.352].

Оскільки дана книга мала вплив на формування віровчень Юдаїзму та християнства, то ця тема є дійсно актуальною.

Об’єктом дослідження роботи виступає книга пророка Ісаї та віровчення православної церкви.

Предметом дослідження роботи є зміст книги пророка Ісаї, та богословські концепції, що виникли на її грунті.

Джерельною базою нашого дослідження є в першу чергу Біблія, твори святих отців церкви Василія Великого, Івана Дамаскіна, Івана Золотоустого та інших отців та вчителів церкви.

Історіографія з проблематики на даний час досить об’ємна. Ця література і сьогодні поповнюється різними дослідженнями, поглядами на ті чи інші проблеми, що висвітленні в книзі. Досліджують дану проблематику науковці та богослови різних конфесій. Це Уілльям Сенфорд С. Ла Сор, Давід Хаббард, Фредерік Буш, Властов Г., Корсунський І., Свєтлов П., Хєргозерський А., Мень А., Шифман І., та багато інших.

Мета роботи полягає у витлумаченні книги пророка Ісаї, характеристиці на ті чи інші місця книги через призму богословських концепцій.

Загальній меті дослідження підпорядкуванні наступні завдання:

Охарактеризувати історичний фон життя пророка Ісаї.

З’ясувати авторство книги пророка Ісаї.

Пояснити причину розділення книги пророка Ісаї на частини.

Проаналізувати основні пророчі місця.

Зробити аналіз пророчим месіанським місцям книги.

Методологія роботи. Під час написання роботи був використаний проблемно-хронологічний метод висвітлення, характеристики і аналізу книги пророка Ісаї на основі принципу історизму.

Структура кваліфікаційної роботи. Робота складається з трьох розділів, вступу, висновку, списку використаних джерел та літератури.

РОЗДІЛ 1.

ПРОБЛЕМА АВТОРСТВА КНИГИ ПРОРОКА ІСАЇ ТА ЧАС ЙОГО ЖИТТЯ

Поруч з Псалтирю і книгою Єремії, книга Ісаї – це одна із найбільших і важливих книг канону. Як міра її важливості, серед рукописів Мертвого моря


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21