У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІНАНСІВ, ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ, МЕНЕДЖМЕНТУ ТА БІЗНЕСУ

ПЛАН

Ціноутворення — складова комплексу маркетингу підприємтсва. Зробити аналіз причин диспарітету цін в перехідній економиці України. Розрахувати кінцеву ціну на продукцію на прикладі фірми.

1. ЦІНОУТВОРЕННЯ — СКЛАДОВА КОМПЛЕКСУ МАРКЕТИНГУ ПІДПРИЄМСТВА.

Серед фундаментальних понять, що складають концепцію маркетинга, особливе місце займає комплекс, або система, маркетингу. Під комплексом маркетингу вважають сукупність взаємопов”язаних елементів, що використовуються для вирішення ринкових задач різної масштабності з врахуванням зовнішніх обставин, тобто політико-економічних, соціально-демографічних, культурних, інституційних умов та особливостей.

В комплексі маркетинга виділяють його основну частину — елементи, що контролюються фірмою: товар, ціни, розподілення та просунення товару на ринку, включаючи заходи по формуванню попиту та стимулювання збуту — реклама, форми та методи продаж та інші елементи, що не контролюються фірмою — група факторів, які складають зовнішне середовище, або так звану інфраструктуру маркетинга.

В це середовище за звичай включають: місцеві вимоги до конкретного товару, споживчі звички та упередження, купівельна спроможність споживача, географічні характеристики та рівні економічного розвитку регіона, конкуренція на товарних ринках. Включаючи продажні ціни конкурентів, наявність та рівень розвитку правозахисного руху споживачів, служб та організацій, що контролюють стандарти та якість товарів, законодавча система, правова практика та ін.

В загальному вигляді складовими маркетингу, його регулюючими видами діяльності є:

бізнес-ідея; бізнес-план; “пробний маркетинг”; серійне виробництво; організація мережі збуту та каналів розподілу; роздрібні продажі; післяпродажне технічне обслуговування.

План проведення маркетингової капанії повинен відповідати загальному

плану фірми на перспективу, тобто її стратегії. До моменту складання маркетинг-плану фірма вже має детальне уявлення про базовий ринок: виявлений свій сегмент, проаналізована конкуренція. Мета маркетинг-плану полягає у виході на ринок фірми з певним товаром. Для того, щоб мета стала реальністю, слід сформувати стратегію по розділу “Ціноутворення та ціни” в наступних питаннях:

Наскільки ціни відображають витрати, попит, конкурентоздатність товару? Яка реакція покупців на підвищення або зниження цін? Як відносяться покупці до встановлених цін на товари фірми? Чи використовується фірмою політика стимулюючих цін? Чи привабливі ціни фірми? Як діє фірма, коли конкуренти знижують ціни? Яка головна умова визначає цінову політику фірми?

Ціна має формуватися виключно на ринкових уявленнях про ту споживчу цінність, яку товар має для покупця цієї групи товарів. Якщо ж встановлена ціна не відповідає необхідному рівневі прибутку для фірми, то треба або змінити продажні ціни, або перервати виробництво даного товару.

Маркетингові рішення стосовно цін, включають визначення загального рівня цін: високі, середні або низькі; діапазон зміни цін: розмах цінової варіації — від самих низьких до самих високих; взаємозв”язки ціни та якості; ступеня важливості цінового фактору, реалізації на ціни конкурентів; рекламувати товар та як розрахувати ціни рекламних послуг; які використовувати способи оплати товарів: оплата тільки готівкою або надання кредиту.

Ряд витрат підприємницької діяльності знаходяться поза контролем фірми: ціни на сировину, ставки заробітної плати, відсоткові ставки, вартість обладнання, оренда службових та виробничих приміщеннь. На фоні інфляційних процесів продажні ціни деяких товарів та послуг можуть виходити за межі купівельної спроможності багатьох споживачів. Це призводить до того, що споживачі змушені змінювати структуру, форми та методи покупок.

Розроблена фірмою стратегія має бути максимально ясною. Часто фірма вибирає стратегію із двох або більше можливих варіантів. Альтернативи відкривають різні можливості. Наприклад, цінова стратегія може бути дуже гнучкою, оскільки ціни змінювати легше, ніж створювати різні товарні модифікації. Однак, стратегію, що базується на низьких цінах, легше за все скопіювати. Крім того, вдала цінова стратегія може викликати цінову війну, яка погано відіб”ється на масі чистого прибутку.

Головним моментом маркетингу є максимальне споживання при оптимальній ціні, що призводить до максимально довгострокового прибутку. Це передбачає, що поперед усього фірма має встановити які переваги може дати її продукція майбутньому покупцеві, та оцінити ці переваги сумою, достатньою, по меншій мірі, для покриття витрат на розробку, випуск та доведення цієї продукції до кінцевого або проміжного покупця.

Принципова відміннсть маркетингового підходу до визначення продажної ціни товару від класичної теорії цін складається в тому, що ціна, що запрошується, не є безпосередньо продуктом раціональної калькуляції, а грунтується на пошуку деякої “оптимальної” рівноважної ринкової характеристики.

Маркетинговий підхід до ціноутворення передбачає вирахування продавцем такої оцінки товару та комплексу пов”язаних з ним тослуг, яки дозволили б оголосити ціну, що задовольняє і покупця та продавця. При чому завищена ціна за одними товарними позиціями, якщо це дозволяє кон”юнктура ринку, може покривати занижену ціну по інших товариних позиціях.

Важливе значення ціноутворення як економічного інструменту полягає в тому, що воно безпосередньо впливає на характер стягнення доходу/прибутку за результатами ринкової активності підприємтсва. З іншого боку важливо, яка концепція ціноутворення закладалася в основу окремого бізнесу, на яких принципах та з якою аргументацією будується змістовна частина переможної активності ринкового агента.

2. ЗРОБИТИ АНАЛІЗ ПРИЧИН ДИСПАРІТЕТУ ЦІН В ПЕРЕХІДНІЙ ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ.

Принципи та методи формування цін в умовах централізованої економіки будуються на тому, що вони визначаються на підприємстві, тобто у виробництві, а не рідко й до початку випуску продукції. Такий підхід призводить до того, що за базу цін приймаються витрати на виробництво. При такому підході до побудови цін ринок має дуже малий вплив на рівень та динаміку цін.

Коріннна відмінність ринкового ціноутворення від централізованого полягає в тому, що реальний процес формування цін тут здійснюється не в сфері виробництва, не на підприємстві, а в сфері реалізації продукції, тобто на ринку, під впливом попиту та пропозиції, товарно-грошових відносин.

В умовах ринкової економіки підприємства та фірми реалізують свої товари та


Сторінки: 1 2 3