У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Чтобы понять это, давайте обратимся к истории развития управленческой науки Тема 1. Сутність міжнародного менеджменту Сутність та еволюція міжнародного бізнесу Співвідношення понять світовий менеджмент і міжнародний менеджмент. Методологічні основи міжнародного менеджменту. Сучасні тенденції розвитку міжнародного менеджменту.

1. Сутність та еволюція міжнародного бізнесу

Ведення міжнародного бізнесу має значні відмінності в порівнянні з веденням бізнесу в рамках країни. Велике значення для успішної діяльності фірми набувають речі, про які національним компаніям не доводиться навіть думати. У зв'язку з цим стає очевидним необхідність ретельного вивчення особливостей ведення і управління міжнародним бізнесом, чим саме і займається міжнародний менеджмент.

Міжнародний бізнес можна визначити як ділову взаємодію фірм різних форм власності або їхніх підрозділів, що знаходяться в різних країнах, що має головною метою одержання прибутку за рахунок отримання вигод із переваг ділових міжнародних операцій.

Міжнародний бізнес включає будь-які господарські операції, що здійснюються двома і більше країнами. Такі ділові взаємовідносини можуть виникати на рівні як приватних, так і державних організацій. У випадку участі приватних компаній у міжнародному бізнесі господарські операції, як правило, проводяться з метою одержання прибутку. Діяльність фірм, що мають державну форму власності, не завжди орієнтована на прибуток.

Основні причини здійснення міжнародного бізнесу:

Вихід до нових джерел корисних копалин і сировини; Доступ до нових ринків робочої сили; Прагнення до нових ринків збуту.

Характерні риси міжнародного бізнесу:

Отримання прибутку відбувається за рахунок використання переваг виходу за межі національних ринків.

Підприємства отримують додаткові економічні можливості, що витікають із ресурсних особливостей міжнародних ринків; місткості зарубіжних ринків; правових особливостей зарубіжних країн; специфіки міждержавних політичних та економічних взаємовідносин.

Внаслідок інтернаціоналізації кожному бізнесу стає максимально доступним глобальний бізнес-сервіс, незалежний від національної належності, орієнтований лише на економічну ефективність.

Визначна роль культурного фактора в діяльності міжнародних компаній.

Міжнародний бізнес – це система постійно оновлюваних і складно взаємодіючих професійних знань принципово вищого рівня, ніж наявна в будь-якому національному бізнесі.

Міжнародний бізнес вбирає в себе найкращі національні зразки, все найкраще у світовій практиці.

Принципова відмінність міжнародного бізнесу полягає в оберненій оцінці внутрішньої державної ситуації: негативні тенденції в економіці можуть відкрити додаткові можливості для розвитку міжнародних компаній.

На відміну від національної конкуренції, міжнародний бізнес може відчувати підтримку своєї держави у боротьбі з конкурентами в багатьох формах.

Інформація – головний стратегічний ресурс міжнародного бізнесу, адаптація – його головна стратегічна зброя.

Етапи розвитку міжнародного бізнесу:

Комерційна ера (1500-1850 рр.)

Особливості:

пошук особистих вигод, пов'язаних із торгівлею колоніальними товарами в Європі; формування бізнесу-сервісу міжнародного бізнесу (інвестиційного, страхового, інфраструктури); суверенність і незалежність бізнесу в його закордонних операціях; жорстка залежність міжнародного бізнесу від взаємовідносин між країнами; уперше висвітлені ключові питання міжнародного менеджменту

Основні питання управління міжнародним бізнесом:

оцінка доцільності і потенційних вигод (втрат) від перенесення підприємницької активності за національні межі; виявлення чинників, від котрих реально залежить прийняття такого роду рішень; ступінь залежності дій і рішень від державної політики; виявлення й оцінка чинників, що впливають на ведення бізнесу за рубежем в інтересах забезпечення прибутковості і безпеки. Ера експансії (1850 - 1914 рр.)

Особливості:

переорієнтація міжнародного бізнесу з вивозу екзотичних товарів на видобуток сировини і систематичне плантаційне господарство в колоніальних регіонах; ріст інвестицій у розвиток виробництва колоніальної продукції; посилення взаємозв'язку бізнесу і державної влади; виникнення міжнародного поділу праці;

Основні питання управління міжнародним бізнесом:

визначення мотивів існування і розвитку, як-от - використання більш ефективних ресурсів, розширення ринків збуту, нові сфери додаткових фінансових ресурсів, використання вигідних можливостей місцевого законодавства; розробка методів реалізації виявлених мотивів; врахування в діяльності міжнародних компаній місцевих культурних особливостей. Ера концесій (1914 -1945 рр.)

Особливості:

Ріст національної самосвідомості колоніальних народів; Загострення суперництва на світових ринках сировини, напівфабрикатів і готових виробів; Інтернаціоналізація використання людських ресурсів; Виявлення переваг і обмежень державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Основні питання управління міжнародним бізнесом:

Розширення функцій і сфери впливу міжнародних компаній; Розвиток організаційної структури міжнародного бізнесу; Боротьба за придбання конкурентних переваг, загострення суперництва; Формування прошарку менеджерів середньої ланки з представників місцевого населення. Ера національних держав (1945 -1970 рр.)

Особливості:

Розширення сфери міжнародного бізнесу в зв'язку зі становленням і розвитком нових держав; Ріст міжнародних ринків капіталу, сфери міжнародного аудиту і консалтингу; Формування мультинаціонального бізнесу; Створення і залучення мережі мультинаціонального обслуговування (банки, університети, установи охорони здоров'я і т.д.), що підготувало перехід до ери глобалізації.

Основні питання міжнародного менеджменту:

Усвідомлення того, що ретельне врахування взаємних вигод – найбільш ефективна стратегія міжнародних відносин; Врахування культури і національних стереотипів поведінки іноземних партнерів дає економічний ефект і створює конкурентні переваги більш високого порядку; Перехід міжнародного бізнесу на якісно новий рівень призводить до поступової заміни управління зовнішньоекономічною діяльністю на міжнародний менеджмент. Ера глобалізації (починаючи з 70-х рр.). Міжнародні економічні зв'язки охопили практично всі країни, що істотно вплинуло на розвиток як національних економік, так і світової економіки в цілому.

Співвідношення понять «світовий менеджмент» та

«міжнародний менеджмент»

У кожній країні накопичений свій, національний досвід управлінської діяльності, що має свої специфічні риси і національні особливості.

Сукупність всіх управлінських систем розвитку суспільного виробництва, що функціонують у країнах світового співтовариства, весь досвід керування усередині кожної країни і між ними, являє собою систему світового менеджменту.

Світовий менеджмент пройшов певну еволюцію у своєму розвитку.

Еволюція розвитку світового менеджменту

п/п | Роки | Цілі | Характеристика | Завдання

1 | 1830-1900 | Випуск товарів першої необхідності | Немає | Формування свідомості ринку

2 | 1900-1930 | Задоволення споживачів | Незмінний менеджмент | Контроль за бюджетом підприємств

3 | 1930-1950 | Перехід до загального благоденства | Змінюється кожні 2-10 років | Маркетинг, довгострокове планування

4 | 1950-1980 | Масовий випуск предметів розкоші | Часто змінюється | Стратегічне планування

5 | від 1980 | Задоволення споживачів | Постійно змінюється |


Сторінки: 1 2 3