У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тема 3

Система міжнародного менеджменту і його середовище

Особливості і структура аналізу зовнішнього середовища діяльності міжнародної компанії Рольові функції міжнародного менеджера в контексті аналізу зовнішнього середовища Особливості і структура аналізу зовнішнього середовища діяльності міжнародної компанії

Середовище, у якому функціонує фірма, що здійснює міжнародні операції, відчуває великий вплив із боку цієї фірми і сама справляє на неї величезний вплив.

Міжнародний бізнес об'днує організації, що діють практично в будь-якому ціннісному й інституціональному середовищі.

Кожна з країн, де ведуть свої операції ТНК, характеризується певними правовими, політичними й економічними структурами, рівнем розвитку і культурних умов. Якщо фірма хоче домогтися успіху, вона повинна старанно вивчати можливі шляхи взаємодії політики корпорації з політикою національних держав і враховувати особливості і рівень розвитку країни партнера.

У зв'язку з цим комплексний аналіз і оцінка середовища розвитку міжнародного бізнесу фірми є найважливішим моментом підготовки всіх стратегічних і багатьох тактичних рішень міжнародного менеджменту.

С хема середовища міжнародного менеджменту

І. Політичне середовище.

Складові частини політичного середовища:

Політична система - призначена для інтеграції суспільства в життєздатне функціонуюче ціле.

Ідеологія - систематизована й інтегрована сукупність концепцій, теорій і цілей, що утворюють соціально-політичну програму.

Політична стабільність - рівень політичного ризику - можливість конфіскації, експропріації, валютні ризики, тероризм).

Структура аналізу політичного середовища:

Політичний режим у країні і його відносини з Україною. Міждержавні угоди, що можуть цікавити фірму. Участь країни в політичних блоках і міжнародних економічних спілках. Політичні партії і громадські організації в Україні, що мають контакти з владою, політичними партіями і громадськими організаціями країни. Найзначніші політичні лідери. Основні політичні партії і найвпливовіші громадські організації в країні. Основні політичні суперники, що борються за владу в країні, і сутність їх принципових позицій в економічних, політичних і правових питаннях. Зв'язок бізнесу і політики (фірми, партії, лідери). Найближчі вибори парламенту і президента, перспективи їхнього завершення, ймовірний вплив на бізнес і на відносини з Україною. Роль і вплив регіональної влади. Політична обстановка в регіонах проникнення фірми. Загальна оцінка політичної стабільності в країні.

ІІ. Правове середовище

Знання в цій галузі необхідні при вирішенні різноманітних практичних питань зовнішньоекономічної діяльності, а також у діяльності іноземних організацій, фірм і фізичних осіб на території України.

Структура аналізу правового середовища:

Правове регулювання МЕВ на національному рівні: регулювання фінансових закордонних операцій; регулювання створення і трансформації бізнесу; регулювання трудових відносин; стимули для розвитку міжнародного бізнесу в конкретній країні (пільгові кредити, прискорена амортизація, податки, дотації, субсидії і т.д.); встановлення різноманітних вимог правового характеру до суб'єктів СГ, здійснення діяльності в даній країні (обмеження частини іноземного капіталу, вимоги до умов продажу і дотехнологій на внутрішньому ринку, створення робочих місць; Ефективність державного управління в країні - реципієнті: наявність бюрократичних структур, що заважають діяльності ступінь впливу бюрократичних структур на законодавство у власних інтересах; корупція, хабарництво і рівень їх поширення Загальна оцінка узгодженості системи права в країні з основними положеннями міжнародного права. Регулювання в'їзду/виїзду приватних осіб. Захищеність власності і прав особистості. Правові питання оподатковування фірм і приватних осіб. Загальна оцінка стабільності правової системи країни.

ІІІ. Економічне середовище

Економічна система призначена для розподілу обмежених ресурсів між конкуруючими користувачами і пов'язана з регулюванням і координацією ресурсів і власності на будь-яке майно.

Структура аналізу економічного середовища:

Місце, що займає країна по показниках: ВНП, темпи економічного росту, темпи росту інвестицій, зовнішньоторговельний оборот, імпорт товарів і послуг. Населення країни в цілому і регіонів проникнення окремо; половозрастная структура населення в динаміці. Структура суспільства і питома вага окремих соціальних прошарків із характеристиками їх прибутку; динаміка цих показників. Ресурси основних видів, що цікавлять фірму, із ранжуванням по: наявності в країні і регіонах; вартісній оцінці; рівню дефіцитності. Основні характеристики можливостей зв'язку. Характеристики транспортних комунікацій, що цікавлять фірму. Рівні і форми оплати праці в сферах бізнесу, що цікавлять фірму. Загальна оцінка різновиду і можливостей: галузей - ймовірних конкурентів; галузей - ймовірних постачальників; галузей - ймовірних споживачів. Основні елементи валютного регулювання в країні. Основні елементи торгових і експортно - імпортних обмежень. Розвиненість науково-технічної і консультаційної діяльності (напрямки, фірми, можливості притягнення). Рівень основних економічних проблем у країні (інфляція, безробіття і т.д.)

ІV. Соціально-культурне середовище

Соціально-культурне середовище - це певні фізичні, демографічні і поведінські норми, характерні для кожної країни, що впливають на методи ведення справ.

Всі розглянуті раніше компоненти зовнішнього середовища важливі для діяльності міжнародного менеджера. Але якщо економічні, політичні і правові оцінки можуть готувати для нього відповідні служби фірми, то в культурному фоні він повинний достатньо глибоко розбиратися особисто.

Угрупування країн на основі схожості рис культур:

Англомовні Романські європейські Німецькі Скандинавські Близькосхідні Арабські Далекосхідні Латиноамериканські Незалежні (Бразилія, Японія, Індія, Ізраїль).

Основні засоби адаптації до культурного міжнародного середовища:

Поліцентризм - орієнтація на національні відмінності, прагнення максимально враховувати їх при організації роботи.

Проблеми:

ускладнює організаційну структуру, копіювання місцевих методів роботи, що не приносять успіху, утрата переваг від нововведень.

Етноцентризм - переконання в перевазі представників власної етнічної групи над представниками інших груп.

Складності:

зневажають важливими змінними, вважають, що вітчизняні цілі повинні мати пріоритет, думають, що перерви легко здійсненні.

3) Змішані форми - найбільше поширені.

Рольові функції міжнародного менеджера в контексті аналізу зовнішнього середовища

Специфіка і порівняльна складність аналізу зовнішнього середовища міжнародного бізнесу висуває особливі вимоги до характеру роботи менеджера і рівня розуміння ним базових елементів зовнішнього середовища і тих проблем, із якими сполучена діяльність фірми.

У контексті аналізу зовнішнього середовища міжнародний менеджер виконує сім основних ролей.

Ролі міжнародного менеджера:

Міжнародний менеджер як організатор стратегічного пошуку можливостей фірми на зовнішньому ринку. У цій якості організуюча роль міжнародного менеджера припускає вирішення трьох ключових проблем: Виділення разом із командою ключових напрямків пошуку можливостей для реалізації інтересів фірми на зовнішньому ринку; Організація зусиль служб і зовнішніх консультантів на проведення попереднього аналізу; Остаточний вибір попередніх можливостей (з особливим упором на контроль результатів аналізу і головної ролі
Сторінки: 1 2