У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тема 10: Міжнародний фінансовий менеджмент

Міжнародний фінансовий менеджмент

Сутність та особливості фінансового менеджменту в міжнародному бізнесі.

Основні напрямки фінансового менеджменту в ТНК.

Сутність та особливості фінансового менеджменту в міжнародному бізнесі

У будь-якій організації керівникам усіх рівнів доводиться приймати фінансові рішення. Більше того, переважна більшість усіх рішень, що приймаються в організації, вимагає фінансових розрахунків. Тобто, більшість менеджерів у тій чи іншій мірі керують фінансами.

Глобалізація господарського життя в сучасних умовах призводить до того, що на сьогоднішній день фінансова діяльність:

стає всі більше інтегрованою та мінливою;

вона є тим цементуючим елементом, який об'єднує в єдине ціле безліч різноманітних внутрішніх та зовнішніх процесів та видів діяльності, що здійснюються в ТНК.

Внаслідок цього фінансові проблеми набувають світового значення. З 1980р. система фінансових ринків, що існували в різних країнах, почала функціонувати на глобальному рівні. Виникла світова фінансова мережа, яка об’єднала провідні фінансові центри різних країн (Нью-Йорк, Лондон, Цюріх, Токіо та інші)

Особливості сучасної глобальної фінансової системи:

1. Глобальна присутність міжнародних фінансових інститутів.

2. Міжнародна фінансова інтеграція.

3. Швидкий розвиток фінансових інновацій.

Особливості світового фінансового середовища:

Чисельність валют

Наростаючі валютні ризики

Політичний ризик

Різноманітні політичні та юридичні системи

Функціонування євроринку

Роль уряду

Всі суб’єкти світового господарства діють у рамках світової системи грошей (світової валютної системи). –

комерційні банки є власниками, покупцями та продавцями іноземної валюти. Той обсяг валюти, який вони хотіли б мати, складає попит приватного сектора на цю валюту.–

Центральний банк може продавати комерційним банкам частину своїх валютних резервів.

Одним з найважливіших елементів світового фінансового середовища є фінанси ТНК, управління якими здійснюється за допомогою принципів, методів та інструментів міжнародного фінансового менеджменту.

Міжнародний фінансовий менеджмент – це система економічних рішень з приводу визначення джерел та напрямків фінансування фірми, нейтралізації фінансових ризиків в умовах інтернаціоналізації господарського життя.

Мета міжнародного фінансового менеджменту – досягнення компромісу між цілями підприємства та фінансовими можливостями їх реалізації.

Загальні завдання фінансового менеджменту:

фінансовий аналіз та система прийняття рішень;

планування використання коротко- та довготермінових фінансових ресурсів;

аналіз можливого ризику;

контроль і звіт про виконання рішення.

Спеціальні завдання міжнародного фінансового менеджменту:

аналіз платіжного балансу країни (для оцінки положення країни стосовно її зовнішньої позиції);

планування фінансових операцій з використанням в міжнародних розрахунках різних валют;

кредитування експертної діяльності;

міжнародна мотивація здійснення прямих і портфельних інвестицій.

Основні напрямки фінансового менеджменту в ТНК

Основними напрямками фінансового менеджменту у ТНК є:

Пряме зарубіжне інвестування

Фінансування зарубіжних філій

Контроль і регулювання грошових операцій у світовому масштабі

Управління відкритими валютними позиціями, що знаходяться під ризиком

Складання кошторисів капіталовкладень та їх окупності

І. Пряме зарубіжне інвестування – основне джерело коштів для зарубіжних операцій ТНК та один з основних методів отримання прибутку на зарубіжних ринках.

Основні теорії прямого зарубіжного інвестування ТНК:

1. Теорія недосконалості ринків (Хаймер). Сутність: ТНК використовують недосконалість ринків, які виникають природним шляхом (наприклад, корисні копалини), або внаслідок діяльності окремих компаній чи урядів. ТНК, діючи в багатьох країнах одночасно, максимізує свої прибутки таким чином, щоб всі її підрозділи отримували вигоду. ТНК мають порівняно нижчі витрати, і отримують більший валютний дохід, ніж місцеві компанії, при тому ж рівні ризику, через недосконалість ринків.

2. Еклектична теорія Дж. Даннінга

Сутність: для обслуговування конкретних ринків фірма повинна мати переваги, властиві тільки їй, такі як: розміри, позиція на ринку, нематеріальні активи (патенти, ноу-хау і т.д.). Фірма більше виграє від використання цих переваг, ніж від їх продаж. Фірма інтернаціоналізує свої переваги шляхом прямого зарубіжного інвестування.

3. Недосконалість ринку, пов'язана з індивідуалізацією своєї продукції (додання продукту характеристик, що відрізняють його від аналогічної продукції інших фірм), збільшенням числа модифікацій продукту і розширенням номенклатури продукції (з виходом за межі галузі). Здатність великих ТНК витрачати значні засоби на рекламу і диференціацію продукції, що дає їм переваги перед невеликими конкурентами та дає можливість отримувати великий прибуток за рахунок володіння найбільшою часткою ринку. Прикладом такої компанії є «Кока-Кола», що може одержати високий доход від свого закордонного інвестування за допомогою великих витрат, спрямованих на диференціацію продукції.

4. Недосконалість ринку, пов'язана з якістю технології. Поліпшена технологія може знижувати витрати (технологія виробництва) чи підвищувати прибуток (технологія продукту). У будь-якому випадку ТНК можуть здійснювати в країнах-реципієнтах контролююче (пряме) інвестування, що дає їм вищий дохід, ніж місцевим портфельним інвесторам, що купують цінні папери, випущені місцевими (технологічно слабшими) компаніями.

5. Недосконалість ринку, пов'язана з умовами ринку капіталу. При сприятливих умовах, що існують на місцевому ринку капіталу, деякі ТНК могли одержувати капітал по нижчій вартості. Так було у випадку американських ТНК до початку 1970-х років і у випадку японських ТНК на початку 1980-х років. За таких умов ці ТНК могли одержувати більший доход від своїх світових інвестицій, чим місцеві компанії-конкуренти. Крім того, ТНК, що одержують капітал по більш низькій вартості, можуть здійснювати інвестування, що забезпечує гранично більш низький доход, чим у їхніх конкурентів. У будь-якому випадку ТНК можуть здійснювати в країнах-реципієнтах контролююче інвестування, що забезпечить їм більш високий доход, чим місцевим портфельним інвесторам, що купують цінні папери, випущені місцевими компаніями з більш високою вартістю капіталу.

Види інвестиційних ризиків

І. Належить до внутрішньої структури ТНК | Корпоративна фінансова структура: фінансовий ризик нездатності здійснювати платежі по боргах і валютний ризик ТНК

ІІ. Належить до світового середовища | Систематичні світові зміни: ризик змін у світовому середовищі - як невигідні ціні на товари і світовий економічний спад

ІІІ. Належить до специфічних факторів, пов'язаних з діяльністю в даній країні | Несистематичні (пов'язані з даною країною) ризики: регіональні ризики; ризики, пов’язані з динамікою економічного циклу,


Сторінки: 1 2