У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тимченко Елена Николаевна

ТЕМА 1. ТЕОРЕТИЧНІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ

ОСНОВИ ПОДАТКОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

ПЛАН.

1. Поняття податк мен та його основні складові

2. Організація податк мен

2.1. органи управління в сфері податк мен

2.2. правове регламентування діяльності податк органів

2.3. структура ДПА та її функції

2.4. права ДПА

2.5. відповідальність платників податків

УПРАВЛІННЯ - це сукупність прийомів та методів цілеспрямованого впливу на об’єкт зметою досягнення певного результату.

ОБ’ЄКТОМ впливу в сфері податк діяльності є відносини з приводу розподілу вартості ВНП, а РЕЗУЛЬТАТОМ має бути з одного боку - формування централізованого грошового фонду держави, а з іншого - створення сприятливих умов для розвитку підприємницької діяльності.

ПОДАТКОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ – сукупність прийомів та методів з приводу розподілу ВНП = централізований фонд держави + сприятливі умови господарювання.

Податковий мен включає такі складові :

Законодавча діяльність ; Планування податків ; Контроль за вірністю нарахування і своєчасністю сплати податків та 2) – стратегічне управління; 3)- тактичне.– В свою чергу контроль податк органів має такі складові :

а) Облік платників податків ;

б) Контроль за своєчасністю перерахуквання податків в належних сумах ;

в) Проведення камеральних , документальних та тематичних перевірок дотримання податк законодавства.

2.1.

Органамми управління є :

ВР, Апарат Президента – загальне керівництво; ВР – розгляд і затвердження податк законодавства; розгляд і затвердження бюджету ( де складова – податки); розгляд і затвердження звітів про діяльність податк органів; виконання бюджету. Апарат Президента – видання указів з питань оподаткування. Державна Податкова Служба( далі - ДПС) Фін органи( мінфін, фін управління , відділи) – планування податківЮ звіти про виконання доходної частини бюджету. Державтоінспекції – контроль за сплатою податку з власників тр-них засобів; Митні органи – контроль за вірністю обчислення і своєчасністю перерахування мита Нотаріат( держ мито), казначейство( касове виконання бюджету), КМ,Держадміністрації, ЖЕКи( податок на собак) і т.д.

2.2.

Правове регламентування складає основу податк діяльності. Основними правовими документами , якими керуються податк органи в цій роботі є :

Закони України; Укази Президента; Інструкції ДПА; Роз’яснювальні листи ДПА.

Закони є відправною точкою , але недостатньою для організації діяльності податк органів. Вони тільки визначають основні принципи + основні елементи системи оподаткування , тобто – платники, ставки , пільги, ою’єкти і т.д., але потрібні більш докладні документи – Інструкції.

Окрім інструкцій використовуться також роз’яснювальні листи, але їх існування свідчить про низький рівень підготвки законів та інтрукцій.

2.3.

Податкова служба в У. Створена у 1990 році( закон), вона включала три рівні : 1) ДПІ;2) Податк інспекції в областях, +київ+севастополь;3) ДПІ міст/районів/районів міст.

1996 рік – Указ Президента – на базі ДПІ створені ДПА( теж три рівні).

1998 рік – на базі низових ДПа створені ДПІ.

Давданнями органі ДПС є :

Здійснення контролю за дотримання податьк законодавства; Внесення пропозицій щодо вдосконалення податк законодавства; Прийняття у відповідних випадках нормативно-правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування . Формування та ведення державного Реєстру фіз осіб – платників податків + Єдиного банку даних про платників податків – юр осіб. Запобігання злочинам та іншим правопорушщенням , віднесеним Законом до компетенції податк міліції.

Структура і завдання ДПІ міст/районів/районів міст :

Управління непрямих податків ; Управління організації документальних перевірок юр осіб Управління оподаткування фіз осіб Управління прямих податків Управління роботи з платниками податків

Функції ДПІ низової ланки :

забезпечення обліку платників податків ; контроль за своєчасністю подання податк документів здійснення контролю за валютними операціями контроль за дотримання встановленого порядку розрахунків із споживачами з використанням ЕККА облік векселів на сплату податків забезпечення використання та своєчасне стягнення фін санкцій аналіз причин та оцінка даних про факти порушень податк законодавства перевірка фактів приховвання і заниження сум податків передання відповідним правоохоронним органам матеріалів по кримінальних порушеннях проведення роботи , пов’язаної з виявленням, обліком та оцінкою безгосподарного майна та майна, що перейшло у власність держави розгляд звернень та скарг громадян з питань оподаткування подання відповідним фін органам і Держказначейству звітів про надходження податків ті інших платежів здійснення контролю за наявністю марок акцизу на алкогольні та тютюнові вироби роз’яснення порядку використання податк законодавства.

Пп. 2.4.,2.5. – отксерить. Основа лекции - Закон “Про ДПС”. Представить потом лекцию в виде схемы.

ТЕМА 2. ОБЛІК ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ.

ПЛАН.

Облік платників податків – юр. Осіб Облік платників податків – фіз осіб

Облік платників ведеться відділом оліку і обробки даних , окремо фіз та юр осіб.

З метою облік юр осіб створюється єдиний банк даних про платників податків юр осіб.

В нього заносяться всі підприємства , що знаходяться на тер. Району чи міста + їх філії, відділення та інші структурні підрозділи незалежно від місця знаходження + облік філій та відділень ведеться по місцю їх знаходження.

Дані в обліковий реєстр заносяться по групам підприємств різних форм власності. В кожній виділяються галузі н/г. По кожному підприємству вказується як ведуться розрахунки з бюджетом( централізовано головним підприємством або децентралізовано).

В єдиному банку даних по кожному платнику вказуються такі реквізити :

повна назва підприємства, його філій та відділень; адреси та номери телефонів ; форма власності; підпорядкування дата реєстрації види податків, які сплачує підприємство; вимди пільг, які воно використовує ; №р/р, дата його відкриття; дата отримання заяви про взяття на облік; найменування бюджетів, до яких сплачує податки.

Для реєстрації в податк органах підприємства зобо’язані подати в ДПІ за місцем знаходження документи за встановленим передіком ( заява, копія Статуту, свідоцтво про реєстрацію, виписку з банку про відкриття р/р і т.д.)

Податк органи перевіряють вказані в заяві дані і за відсутності зауважень протягом 10 днів реєструють підприємство і заносять його до єдиного банку даних.

У подальшому підприємство має подавати в ДПІ відомості про зміни у їхній діяльності, пов’язані з джаними, наведеними в заяві.

Інформація про зміни подається в


Сторінки: 1 2