У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Список використаної літератури:

Реферат

з дисципліни:

«Маркетинг»

на тему:

«Становлення маркетингу в Україні»

План

Вступ

Маркетинг в умовах перехідної економіки в України.

Законодавче закріплення основ маркетингу в «Законі України про рекламу».

Сучасний стан маркетингу в Україні, найактуальніші проблеми. (За Наталією Писаренко та Андрієм Длигачем «Українські реалії»).

Висновок

Список використаної літератури

 

Вступ

Термін “маркетинг” походить від англійського “market“ (ринок) і означає діяльність у сфері ринку збуту. Однак маркетинг як система економічної діяльності – більш широке поняття.

Головне в маркетингу – двосторонній і взаємодоповнюючий підхід. З одного боку, це ретельне і всебічне вивчення ринку, попиту, смаків і потреб, орієнтація на них виробництва, адресність продукції, що випускається. З іншого – активний вплив на ринок та існуючий попит, на формування потреб і запитів покупців.

У промислово розвинутих країнах запити покупців є головною рушійною силою економіки. Оскільки навіть праця робітника найвищої кваліфікації з виготовлення дуже потрібного суспільству виробу може виявитися в кінцевому підсумку непродуктивною тільки тому, що продукт не знайшов свого покупця, не потрапив до кінцевого споживача. Таке може статися з тієї причини, що потенційний споживач не знав про існування потрібного йому виробу або про місце, де його можна придбати. Пов’язати виробника і споживача, допомогти їм знайти один одного і тим самим зробити працю першого по-справжньому продуктивною – в цьому, власне, і полягає основна мета будь-якої маркетингової діяльності.

Отже, маркетинг — це поєднання строгої науки і мистецтва ефективної роботи на ринку. Уперше цей термін з'явився в 1902 р. у США, а через 20 років цим терміном користувалися вже в багатьох країнах світу.

Маркетинг — поняття складне, динамічне, багатопланове, і це пояснює неможливість в одному універсальному визначенні дати повну характеристику, адекватну його сутності, принципам і функціям. Висунуто вже близько 2000 визначень, кожне з яких розглядає ту або іншу сторону маркетингу або робить спробу його комплексної характеристики.

Американські спеціалісти вважають, що маркетинг – це система взаємодії в бізнесі, розроблена для здійснення планування, установлення цін, стимулювання збуту і поширення товарів і послуг організаціям і приватним особам.

В Україні ж конкретної дати першого застосування маркетингу як такого немає, проте зрозуміло що зацікавленість цією економічною наукою як і всіма іншими економічними науками на просторах СНД розпочалась з настанням потреби в додаткових стимулах покупця до вибору продукції саме вітчизняного виробника, методиках конкуренції, а також інших практичних та теоретичних напрацювань цієї науки, тобто з розпадом СРСР. З припиненням існування цієї наддержави були порушені налагоджені раніше шляхи постачання та збуту, оскільки тепер постачальник та підприємство переробник знаходились в різних країнах не формально як це практикувалось раніше, а й фактично. Крім того механізм ціноутворення став вільним, що позбавляло переваг підприємства котрі перебували під особливою опікою держави. Крім цього попит став не плановим (постійна динаміка), а непередбачуваним.

Я обрав саме цю тему реферату, оскільки прагну висвітлити фактичне становлення маркетингу як теоретичної науки на теренах постсоціалістичної України, а також, як практичної сторони діяльності суб’єктів господарювання, вчених. Особливо мене цікавить саме специфіка українського маркетингу та результати діяльності маркетологів в Україні.

1. Маркетинг в умовах перехідної економіки в України.

Ринкові відносини, які прийшли з розпадом СРСР суттєво розширили самостійність та відповідальність країн, регіонів, галузей, окремих підприємств як суб'єктів господарювання, що володіють і розпоряджаються значною частиною національного багатства. Інтегруючись у загальнодержавну та світову економіку, вони змушені все більше конкурувати між собою в боротьбі за інвестиції та кваліфіковану робочу силу, покриття зростаючих потреб населення щодо якості життя, за ринки збуту для товарів тощо. За таких умов надійним інструментарієм розробки стратегії і тактики перетворень, що надає можливість враховувати особливості конкретного зовнішнього і внутрішнього середовища та створювати умови для максимального пристосування його виробництва до вимог ринку, може бути маркетинг.

Досвід розвинутих країн переконливо доводить, що основною формою економічної життєдіяльності підприємств в умовах ринкової економіки є саме маркетинг. У перекладі з англійської маркетинг означає "робити ринок". На відміну від ринку як системи відносин, пов'язаних з реалізацією суспільного продукту, маркетинг являє собою певну форму діяльності підприємства в ринковому секторі економіки.

Говорячи про суть маркетингу мають на увазі вислів провідного американського вченого-маркетолога Ф. Котлера, котрий дає наступне визначення маркетингу:

Маркетинг – це соціальний і управлінський процес, спрямований на задоволення запитів і потреб як індивідів, так і груп споживачів за допомогою створення, пропозиції й обміну товарів.

В світовій практиці маркетинг розглядають як ринкову концепцію керування виробничо-збутовою і науково-технічною діяльністю підприємств, спрямовану на вивчення ринку і конкретних запитів споживачів і орієнтацію на них вироблених товарів і послуг, а також на формування і стимулювання купівельного попиту з метою обґрунтованого прийняття рішень і планового розширення продажів, завоювання певної частки на ринку й одержання прибутків.

Робити те, що продається, а не продавати те, що виробляється, – основне гасло маркетингового підходу до керування науково-технічним прогресом, виробництвом і збутом. Тобто перш ніж почати виробництво, підприємство повинно провести детальне вивчення потреб конкретних споживачів і відповідно до отриманих даних розробити, доробити або удосконалити товар і потім вийти з ним на ринок.

Це , на мою думку, був перший «камінь спотикання» на який потрапила українська постсоціалістична економіка. Гарантований попит залишився в минулому. Зі зростанням вигод, споживач вже не задовольнявся низькоякісним товаром, а на додаток ще й гіршим обслуговуванням.

Крім цього відчувався брак кваліфікованих кадрів економічних спеціальностей (в тому числі і маркетологів). Вітчизняні ВУЗ-и таких спеціалістів досі не


Сторінки: 1 2 3 4