У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

Описання діючого організаційно-економічного механізму оплати праці

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………5

РОЗДІЛ1 ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОБ ЄКТУ ДОСЛІДЖЕНЬ…………………………………………………………………10

1.1 Загальна характеристика ВАТ “Карпатське управління геофізичних робіт”……………………………………………………………………………..10

1.2 Техніко-технологічна характеристика виробництва та викону-ваних робіт…………………………………………………………………………....11

1.3 Виробничо-організаційна структура підприємства…………………….12

1.4Характеристика стану охорони праці та навколишнього середовища…………………………………………………………………….15

РОЗДІЛ 2 ОПЛАТА ПРАЦІ: ОСНОВНІ ФОРМИ, СИСТЕМИ ТА ЇЇ ОРГАНІЗАЦІЯ………………………………………………………………….22

2.1 Теоретичний аспект оплати праці як економічно-соціальної категорії…………………………………………………………………………. 22

2.2 Форми і системи оплати праці…………………………………………...32

2.3Організація та методика проведення розрахунків з оплати праці………………………………………………………………………..……..38

2.4 Показники, що характеризують рівень використання фонду оплати праці на підприємствах. Методика аналізу показників……………………….46

РОЗДІЛ 3 АНАЛІЗ ДІЮЧОЇ СИСТЕМИ ОПЛАТИ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВІ ………………………………………………………………52

3.1 Загальна характеристика основних трудових показників та оцінка роботи ВАТ “Карпатське УГР”…………………………………………………52

 

3.2 Форма оплати праці ВАТ “Карпатське УГР”……………………………..54

3.3 Аналіз використання фонду робочого часу……………………………….59

3.4. Аналіз використання коштів на оплату праці……………………….........64

РОЗДІЛ 4 РОЗРОБКА ЗАХОДІВ З УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ОПЛАТИ ПРАЦІ……………......72 

4.1 Заходи щодо поліпшення використання фонду оплати праці та персоналу підприємства…………………………………………………………………….72

4.1.1 Суміщення працівниками трудових функцій…………………………...72 

4.1.2 Введення системи підвищуюче понижуючих коефіцієнтів трудової 

участі для ефективного використання робочого часу……………………….. 75

4.1.3 Вдосконалення ефективності роботи керівників, фахівців та 

технічних службовців…………………………………………………………...78

4.1.4 Нормування робочого часу……………………………………………….80

4.1.5 Проведення атестації працівників………………………………………..80

4.2 Визначення економічної ефективності пропонованих заходів…………..81

Висновки…………………………………………………………………………83

Перелік використаних джерел………………………………………………….88

ВСТУП

В умовах докорінної перебудови системи суспільних відносин, суттєві перетворення відбулися у соціально-трудовій сфері, основою якої є праця. Праця – це складне і багатоаспектне явище, яке відіграє важливу роль у житті суспільства і кожної окремої людини. Праця працюючих є необхідною складовою частиною процесу виробництва, споживання та розподілу створеного продукту. Участь працюючих відображається у вигляді заробітної плати, яка повинна відповідати якості та кількості затраченої ними праці. На сьогоднішній день складність ситуації, яка склалася з питання розрахунків з працюючими, пояснює актуальність вибраної теми.

Низький рівень заробітної плати не сприяє зацікавле-ності працівників у досягненні високих кінцевих результатів праці. Разом з тим, використовуючи дешеву робочу силу, підприємці не зацікавлені підвищувати продуктивність праці, вкладаючи кошти в оновлення виробничих фондів та роз-виток персоналу. Дешева робоча сила зумовлює не лише низь-кий рівень продуктивності праці, але і низьку якість про-дукції і в зв'язку з цим її неконкурентоздатність. Низький рівень заробітної плати є основною причиною небаченого розростання прихованого безробіття і значного падіння пла-тоспроможного попиту населення. Отже, низький рівень заробітної плати є не лише наслідком, а однією з най-головніших причин тривалого перебування економіки Украї-ни у кризовому стані .

На сучасному етапі організація заробітної плати має здійснюватися на підставі законодавчих та інших нормативних актів; генеральної угоди на дер-жавному рівні; галузевих, регіональних угод, колективних договорів; трудових договорів. За формою ці елементи , як і в цілому діюча модель регулювання заробітної плати, є такими, що відповідають умовам перехідної економіки. Але на практиці зазначена модель не є ринковою, оскільки більшість елементів регулювання заробітної плати через деякі причини належним чином не діють. До основних причин, що стримують підвищення дієвості договірного регулювання заробітної плати , слід віднести правову невизначеність порядку формування і функціонування об’єднань роботодавців на різних рівнях соціального партнерства, (в Україні система соціального партнерства на даний час лиш проходить етап встановлення). Важливою перевагою договірного регулювання перед системою директивного встановлення умов праці є те, що цей механізм передбачає послідовне узгодження інтересів сторін, відрізняється гнучкістю, динамізмом, різноманітністю форм вирішення наявних проблем.

З метою підвищення ефективності організаційно-економічного механізму регулювання заробітної плати на підприємствах дуже важливо в кожному конкретному випадку ретельно обгрунтувати застосування форм і систем заробітної плати. Зокрема, ряд вчених-економістів вважають, що потенціал відрядної форми оплати праці на підприємствах України майже вичерпаний. Майбутнє стоїть за почасовою формою, яка має базуватися на обгрунтованих нормах, взірцевій організації праці, має увібрати в себе найкращі регламентовані елементи відрядної форми оплати праці. Віднесення нормування праці до другорядних механізмів господарювання матиме вкрай негативні наслідки, адже у фахівців сформуються занижені вимоги до якості трудових норм, а робітники розглядатимуть занижені норми виробітку, як звичну реальність.

Потребує також перегляду практика застосування колективних форм оплати праці. Далеко не скрізь ця форма довела свою життєздатність і ефективність.

Необхідною є і вдосконалення системи премій. Бо незначне за розмірами, але широке за охопленням працівників і надто часте преміювання сприймається як стабільна форма виплат і перестає бути чинником-мотиватором.

Отже, організаційно-економічний механізм оплати праці є важливою складовою системи оптимізації оплати праці, який полягає в оцінці трудового внеску найманих працівників і в формуванні параметрів заробітної плати відповідно до цієї оцінки , вартості послуг робочої сили та стану ринку праці.

Основною метою написання даної дипломної роботи є вибір раціональної системи оплати та стимулювання праці як найважливіших факторів підвищення ефективності виробництва.

Предметом даної роботи є описання діючого організаційно-економічного механізму оплати праці, який включає форми, види і системи оплати праці

В даній роботі слід виконати ряд завдань :

1) охарактеризувати техніко-технологічну та виробничу діяльності підприємства і виявити їхній вплив на стан охорони праці і навколишнього середовища;

2) зробити аналіз основних техніко-економічних показників та систем оплати праці на заводі ;

3) оцінити вплив діючих систем заробітної плати на основні показники діяльності праці і на продуктивність праці;

4) розробити заходи щодо вдосконалення організаційно-економічного механізму оплати праці на ВАТ “Карпатське УГР”;

5) розрахувати економічний ефект від впровадження запропонованих заходів;

6) оцінити вплив запропонованих заходів на основні техніко-економічні показники.

Об’єктом дослідження вибрано ВАТ “Карпатське УГР” , в якому наявні можливості всестороннього висвітлення досліджуваних у роботі питань щодо розрахунків з оплати праці з використанням практичних матеріалів.

У дипломній роботі використовувались такі методи як системний аналіз – для деталізації і розчленування об’єкта дослідження на окремі важливіші складові елементи; синтез – для узагальнення розрізнених аспектів методики формування фонду оплати праці; інформаційне моделювання (уявне і матеріальне) – для забезпечення дослідження нормативно-довідковими матеріалами; абстрагування – для формулювання узагальнених висновків на основі системного аналізу і синтезу теорії й практики організації системи облікового забезпечення розрахунків з оплати праці; дослідження документів та реєстрів обліку


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21