У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Реферат

Лідерство і управління. Лідер і менеджер.

Лідерство - це не управління. Управління концентрує увагу на тому., щоб люди робили речі правильно, а лідерство -на тому, щоб люди робили правильні речі.

Відмінність між лідером і менеджером проводиться по багатьох позиціях (табл. 11.1). Ефективний менеджер не обов'язково є ефективним лідером і навпаки. Їх основні характеристики знаходяться як би в різних вимірюваннях.

Менеджер - це людина, яка спрямовує роботу інших і несе персональну відповідальність за її результати. Хороший менеджер вносить порядок і послідовність у виконувану роботу. Свою взаємодію з підлеглими він будує більше на фактах і в рамках встановлених цілей. Лідер надихає людей і вселяетэнтузиазм в працівників, передаючи їм своє бачення майбутнього і допомагаючи їм адаптуватися до нового, пройти етап змін.

Менеджери мають тенденцію займати пасивну позицію по відношенню до цілей. Частіше за все вони з потреби орієнтуються на кимось встановлені цілі і практично не використовують їх для проведення змін. Лідери, навпаки, самі встановлюють свої цілі і використовують їх для зміни відношення людей до справи.

Менеджери схильні розробляти свої дії в деталях і в часі, планувати залучення і використовування необхідних ресурсів для того, щоб підтримувати організаційну ефективність. Лідери добиваються цього ж або більшого шляхом розробки бачення майбутнього і шляхів його досягнення, не вникаючи при цьому в оперативні деталі і рутину.

Менеджери віддають перевагу порядку у взаємодії з підлеглими. Вони будують свої відносини з ними відповідно тим ролям, які підлеглі грають е запрограмованому ланцюжку подій або у формальному процесі ухвалення і реалізації рішень. Це багато в чому походить від того, що менеджери бачать себе певною частиною організації або членами особливого соціального інституту. Лідери підбирають і тримають людей, які розуміють і розділяють їх погляди і ідеї, відбивані в лідерському баченні. Лідери враховують потреби працівників, сприймані ними цінності і рушійні ними емоції. Лідери схильні до використовування емоцій і інтуїції і завжди готові викликати у своїх послідовників сильні відчуття, типу любові і ненависті. Лідери не зв'язують пошану до себе з приналежністю до певної організації.

Менеджери забезпечують досягнення цілей підлеглими, контролюючи їх поведінку і реагуючи на кожне відхилення від плану.Лідери будують свої відносини з підлеглими на довір'ї, мотивуючи і надихаючи їх. Вони кладуть довір'я в основу групової, спільної роботи.

Використовуючи свій професіоналізм, різні здібності і умінні, менеджери концентрують свої зусилля в області ухвалення рішень. Вони намагаються звузити набір шляхів рішення проблеми. Рішення часто ухвалюється на основі минулого досвіду. Лідери, в протилежність, роблять постійні спроби розробки нових і неоднозначних рішень проблеми. А найголовніше, після того, як проблему ними розв'язана, лідери беруть на себе ризик і тягар виявлення нових проблем, особливо в тих випадках, коли існують значні можливості для отримання відповідної винагороди.

Очевидно, що на практиці не спостерігається ідеального дотримання цих двох типів відносин управління. Дослідження показують, що значна група менеджерів багато в чому володіє лідерськими якостями. Проте зворотний варіант зустрічається в реальному житті рідше.