У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Реферат

Підходи до вивчення лідерства

Відомо, що до сьогоднішнього дня проведено більше десять тисяч різного роду досліджень питань лідерства. Використовуючи дві змінні або два вимірювання {динаміка поведінки і рівень ситуационности), можна виділити основні групи лідерства.

Динаміка поведінки відображає те, як розглядається лідер: в статиці (аналіз лідерських якостей) або в динаміці (аналіз зразків лідерської поведінки). В першому случав лідерство трактується головним чином в термінах відносно постійних і стійких якостей характеру індивіда, тобто вважається, що лідер як би має певні природжені риси, які необхідні йому для того, щоб бути ефективним. В протилежність цьому поведінковий підхід, заснований на висновках, зроблених із спостережуваних дослідниками зразків лідерської поведінки, тобто действий- лідера, а не успадкованих їм якостей.

Друге вимірювання пов'язано з рівнем або ступенем ухвалення ситуационности за основу аналізу в рамках того або іншого підходу кизучению лідерства. На одному полюсі знаходяться підходи, що підводять до ідеї універсальності, на іншому - ситуационность признається критичною, вирішальною для ефективного лідерства

Комбінація двох змінних приводить кінець кінцем до виділення чотирьох типів підходів до вивчення лідерства в організації (рис.11.5). Перший тип включає підходи, засновані на аналізі лідерських якостей (теорії лідерських якостей, теорія "X" і теорія "У" Дугласа МакГрегора), необхідних ефективному лідеру в будь-якому організаційному контексті.

Другий тип розглядає лідерство як набір зразків поведінки, властивий лідеру також в будь-якому організаційному оточенні (дослідження Мічиганського університету і університету штату Огайо, системи управління Лікерта і управлінська сітка Блейка і Моутон).

Третій тип припускає вивчення лідерських якостей, але вже залежно від конкретної ситуації {концепції ситуативного лідерства: Танненбаума-Шмідта, Філера, Херсея-Бланшарда. Хауза-Мітчелла, Стінсона-Джонсона, Врума-Йеттона-Яго).

Четвертий тип представляє ряд нових підходів, що знов вивчають лідерські якості, але вже у зв'язку з конкретною ситуацією (причинно-наслідковий підхід або "атрибутивна" теорія, концепції лідера-перетворювача і харизматичного лідера). У вказаних підходах робиться спроба визначити набір якостей і зразків поведінки, необхідних лідеру в специфічному організаційному контексті. В подальших параграфах глави будуть детально розглянуті кожний з вказаних підходів з метою оцінки його значущості і корисності в обьяснении лідерства і можливості прогнозу з його допомогою лідерської поведінки.