У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Реферат

Об'єкти менеджменту

Для того, щоб ефективно керувати виробництвом, викладеного (принципова схема керування, концепція і принципи менеджменту, ме-тоди, технологія і техніка керування) явно недостатньо.

У цьому зв'язку доцільно глянути (хоча б гіпотетично) на вироб-ничий процес з різних точок зору, для чого скористаємося деякими схемами.

З позиції вищого керівництва фірми виробничий процес може бути представлений у вигляді «чорної шухляди». Керівника вищого рангу, у першу чергу, цікавить вихід, результат виробничого процесу, тобто мета і ступінь його досягнення. Потім те, що необхідно для до-сягнення мети, тобто вхід. І тільки потім, якщо щось не спрацьовує, розглядався сам виробничий процес і умови його функціонування (рис. 1.5).

Предметом занепокоєння операційних (виробничих) менед-жерів є безперебійність виробничого процесу, усіх його складових й інфраструктур, спрямованих на досягнення поставлених цілей (пла-ну) організації.

На вході «чорної шухляди» зображені стрілками п'ять видів ре-сурсів, необхідних для функціонування будь-якого підприємства.

Це:*

люди — трудові ресурси (Р);*

матеріали — матеріальні ресурси (М);*

капітал — фінансові ресурси (Ф);*

технологія — технологічні ресурси (Т);*

інформація — інформаційний ресурс (І).

Раніше у вітчизняній науці керування розглядали чотири види виробничих ресурсів: трудові, матеріальні, фінансові і технічні. Під технічними ресурсами малися на увазі машини, устаткування, силові установки і т.д. Вважалося, що цих чотирьох видів цілком достатньо для функціонування виробничих процесів.

Інформація, хоча і враховувалася в системі керування, однак до категорії ресурсів її не відносили. Найчастіше інформаційне забезпе-чення вважалося видом діяльності і тому зараховувалося до категорії функцій керування.

У період розвитку ринкових відносин значення інформації різко зросло. Без неї неможливо почати нову справу, переходити на новий продукт, технологію, вижити в конкурентній боротьбі. Без інфор-мації не може обійтися жодне підприємство, а для деяких даний ре-сурс є домінуючим. Тому з повною підставою можна перейняти за-кордонний досвід і віднести дану економічну категорію до розряду виробничих ресурсів.

Аналогічно можна підійти до технології, тому що будь-який техно-логічний процес сучасності немислимий без технічних засобів.

Таким чином, ресурси — це керовані фактори виробництва, що мають вартісні властивості, необхідні для забезпечення функціону-вання і розвитку виробничих процесів.

Однак в організації керують не тільки розглянутими ресурсами і процесами. Досягти мети можливо лише при реалізації випущеної продукції чи шляхом надання яких-небудь послуг. А це пов'язане з зовнішнім середовищем, що є споживачем продукту, що випус-кається, і джерелом постачання ресурсів організації. Адже зовнішнє середовище є не тільки джерелом загроз, але і можливостей. Інакше кажучи, менеджмент не обмежується керуванням ресурсами, вироб-ництвом, організацією в цілому. Це поняття пов'язане з одержанням прибутку, тобто досягненням мети, що приносить дохід.

У культурі розвинутих капіталістичних країн поняття «менедж-мент» дуже часто сусідить з поняттям «бізнес». Бізнес — це діяльність, спрямована на одержання прибутку шляхом створення і реалізації певної продукції чи послуг. В українській мові є синонім слова «бізнес» — «підприємництво», що відроджується в даний час і означає всяку господарську справу і ділові відносини між її учасни-ками.

Підприємництво характеризується такими ознаками, як самос-. тійність, відповідальність, ініціативність, ризик, динамічність, ак-тивний пошук рішень в економічній діяльності підприємства. Як по-вноправний вид господарської діяльності, воно використовує вироб-ничі ресурси: матеріальні, трудові, фінансові, технологічні й інфор-маційні.

Для підприємництва необхідні основні засоби: земельні ділян-ки, будинки, приміщення, машини, устаткування. Вони потрібні не тільки безпосередньо для виробництва, але і для збереження, транс-портування, продажу продукції, керування.

У залежності від виду підприємництва використовують ті чи інші ресурси, головним з яких у початковій стадії є капітал. Основу виробничого підприємництва складає виробництво будь-якої спря-мованості (матеріальне, інтелектуальне, творче), при якому підприємець, використовуючи власні знаряддя чи ті, що здобува-ються, предмети праці,-робочу силу, організує виробництво про-дукції, послуг, інформації, духовних цінностей для наступного про-дажу [7].

Основна функція виробничо-підприємницької діяльності — ор-ганізація виробництва (рис. 1.6).

Здійснення виробничого підприємництва пов'язане з придбан-ням матеріальних ресурсів (М) за гроші (Гм), основних засобів (Ф) за гроші (Гф), робочої сили (Р) з витратами на оплату праці (Гр). У вели-

чину 1 р входить і зарплата самого підприємця як витрати, оплачувані з виторгу за реалізацію товару.

Крім перерахованих витрат, підприємець (виробничник) несе витрати на придбання різної інформації, на транспортування і збере-ження матеріалів, готової продукції, ремонт устаткування, оплату кредитів і т.д.

Завершується процес випуском готової продукції, що у вигляді товару реалізується покупцю (споживачу) чи в торгову мережу. Ви-торг від продажу товару залежить від обсягу реалізації і відпускних цін. І основне завдання підприємця полягає в тім, щоб виробництво окупилося, дало прибуток, тобто виторг Гт повинен перевищувати витрати (Гм+Гр+Гф) і всі додаткові витрати, податки, платежі. Прибу-ток вважається нормальним, якщо відсоток прибутку перевищив відсоток доходу від коштів, покладених у банк на депозит.

Зрозуміло, що зазначені непрості умови стримують розвиток підприємництва. Крім того, даний вид бізнесу вимагає високої кваліфікації, а складність і невисока престижність виробничої діяль-ності спонукають бізнесмена шукати більш доступні і легкі джерела доходу.

З іншого боку, недосконалість податкового законодавства також не стимулює розвиток вітчизняного підприємництва з виробництва товарів для країни. Хоча саме виробниче підприємництво необхідне суспільству як можливість реалізації національної ідеї, дійсної неза-лежності, а самому бізнесмену, що тяжіє не до миттєвої вигоди, дає стабільний успіх у перспективній стійкій справі.