У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Реферат

Оцінювання рівня якості промислової продукції

Оцінювання якості продукції передбачає вибір номенклатури показників, обчислення їх значень і порівняння зі значеннями аналогічних показників, узятих за базові.

Рівень якості продукції — це відносна характеристика, яка грунтується на порівнянні значень показників якості продукції, що оцінюється, з базовими значеннями.

Найінтенсивніше процес розвитку та зміни сутності якості, її параметрів відбувався в Японії, яка стала в 70—80-ті роки XX ст. фактично світовим лідером у визначенні рівня якості з багатьох видів товарів [33, с. 168].

Оцінювання рівня якості продукції — це сукупність операцій, які охоплюють вибір номенклатури показників якості оцінюваної продукції, знаходження значень цих показників і порівняння їх із базовими.

Номенклатурою показників якості продукції встановлюється перелік кількісних характеристик її властивостей, що визначають якість. Вибирають номенклатуру з урахуванням призначення й умов використання продукції, складу і структури її властивостей, вимог споживачів до якості (результатів вивчення попиту), досяг-нутого рівня якості продукції і завдань управління якістю, основ-них вимог до показників якості.

Рівень якості продукції оцінюють на етапах її розробки, виго-товлення, експлуатації та споживання.

Оцінювання рівня якості продукції на етапі її розробки — це порівняння сукупності показників якості цієї продукції з відповід-ною сукупністю показників базового зразка.

Базовим зразком вважають реально досягнуту сукупність зна-чень показників якості продукції, узятих для порівняння, що має характеризувати оптимальний рівень якості продукції на певний час.Від вибору базового зразка істотно залежать результат оці-нювання рівня якості продукції і характер прийнятого рішення. Базовим зразком може бути:

на стадії розробки — продукція, що відповідає реально досяжним перспективним вимогам (перспективний зразок),або запланована до освоєння продукція, показники якої
відображені в технічному завданні, технічному або робочому проектах;

на стадії виготовлення — продукція, що випускається україні або за кордоном і показники якої в момент оцінювання відповідають найвищим вимогам (тобто ця продукція найефективніша в експлуатації чи споживанні), або дер-авні й галузеві стандарти, технічні умови, міжнародні тапрогресивні зарубіжні стандарти, що регламентують оптимальні значення показників якості продукції.

З огляду на прогрес техніки необхідно систематично перегля-дати базові зразки і оперативно доводити значення показників до відома заінтересованих організацій і підприємств.

Для оцінювання рівня якості продукції здебільшого використо-вують диференційний та комплексний методи.

Диференційним називається метод, що грунтується на викори-станні одиничних показників якості продукції. При цьому показ-ник якості і-'і продукції обчислюють за формулою де РІУ Рі6 — значення і-го показника якості відповідно оцінюваної продукції та базового зразка.

При використанні цього методу можуть бути прийняті такі рішення:

рівень якості оцінюваної продукції вищий або дорівнює рівню базового зразка, якщо всі значення відносних показників перевищують або дорівнюють одиниці;

рівень якості оцінюваної продукції нижчий від рівня базового зразка, якщо всі значення відносних показників менші
від одиниці.

Якщо частина значень відносних показників перевищує або до-рівнює одиниці, а частина менша від одиниці, необхідно викори-стовувати комплексний метод оцінювання.

139о для продукції суттєве значення має кожний показник, рівень її вважається нижчий за базовий, коли хоча б один з від-носних показників менший від одиниці.

Комплексний метод оцінювання рівня якості продукції ба-зується на використанні узагальненого показника якості про-дукції. Останній є функцією від одиничних (групових, комплекс-них) показників якості продукції і може бути:

основним показником, який відбиває основне призначенняпродукції;

інтегральним показником якості продукції;

середньозваженим показником.

Завжди, коли відома необхідна інформація, визначають основ-ний показник і встановлюють його функціональну залежність від вихідних показників.

Інтегральний показник використовують тоді, коли відомий сумарний корисний ефект від експлуатації або споживання про-дукції і сумарні затрати на створення та експлуатацію або спожи-вання продукції.

Середньозважені показники при комплексному методі оці-нювання рівня якості продукції використовують тоді, коли важко визначити основний показник і його функціональну залежність від вихідних показників якості продукції.

На стадії розробки оцінюють також технічний рівень продук-ції. При цьому визначають відповідність встановленим нормам:

найважливіших вимірюваних (розрахункових) одиничнихпоказників якості продукції;

групового показника якості продукції, отриманого шляхом встановлення функціональної залежності;

органолептичного оцінювання;

узагальненого показника якості продукції, що виражається в частках одиниці або в балах.

Для оцінювання технічного рівня продукції розробляють галу-зеві методики, де для кожного виду продукції встановлюють нор-ми показників. Основою для розробки норми є характеристики базових зразків і аналогів, міжнародних стандартів, матеріали науково-дослідних робіт, вимоги і відгуки споживачів тощо.

Оцінювання рівня якості виготовлення продукції — це вста-новлення ступеня відповідності вимогам нормативно-технічної до-кументації фактичних значень показників якості продукції до по-чатку її експлуатації або споживання.я визначення рівня якості виготовлення продукції викорис-товують коефіцієнт дефектності.

Коефіцієнт дефектності — це характеристика середніх витрат, пов'язаних з наявністю дефектів, які виражені в цінових чи умов-них одиницях — балах, що припадають на одиницю продукції. Визначають коефіцієнт дефектності за формулою [40, с. 118]— обсяг вибірки для визначення коефіцієнта дефектності (кількість проконтрольованих одиниць продукції); і — вид де-фекту продукції або вибірки; т — кількість усіх видів дефектів продукції або вибірки; 2; — коефіцієнт вагомості і-го дефекту (у гривнях при ціновому оцінюванні або в балах при бальному оцінюванні); с?; — кількість дефектів і-го виду.

Приймаючи готову продукцію, рівень її якості оцінюють за приймальним рівнем дефектності на основі певного середнього значення коефіцієнта дефектності.

Оцінювання рівня якості продукції при експлуатації або спо-живанні. Під рівнем якості продукції при експлуатації або спо-живанні розуміють ступінь відповідності вимогам нормативно-технічної документації фактичних значень показників якості продукції в процесі експлуатації або споживання. При цьому під стадією експлуатації або споживання розуміють увесь післявироб-ничий період існування продукції, що охоплює зберігання, техніч-не обслуговування, ремонт, транспортування, використання за призначенням.

Рівень якості продукції на цій стадії оцінюють здебільшого за такими самими показниками, що й на стадіях розробки і виготов-лення шляхом порівняння фактичних значень показників якості з тими, які були досягнуті на стадіях розробки і виготовлення про-дукції. Це дає змогу:

зробити обгрунтований висновок про якість розробки і ви-
готовлення продукції;

отримати інформацію про стабільність показників якості
продукції на післявиробничій стадії її існування;

зробити висновок про якість використання, зберігання, ре-
монту, транспортування та інших форм експлуатації або
споживання продукціїдяки оцінюванню якості продукції (послуги) визначається її здатність задовольнити заздалегідь виявлені чи передбачені по-треби. Оцінювати якість продукції необхідно для того, щоб визна-чити можливості впровадження конкретного товару на ринок, з'я-сувати відповідність властивостей виробу або послуг вимогам споживачів і встановити ціну цього виробу.