У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Реферат

Стандартизація і сертифікація в системі забезпечення якості та конкурентоспроможності

Успішність діяльності різних підприємств та галузей економі-ки на внутрішньому і зовнішньому ринках цілком залежить від того, якою мірою їх продукція або послуги відповідають стандар-там якості. Тому проблема забезпечення і підвищення якості про-дукції актуальна для всіх країн і підприємств і від її вирішення значною мірою залежать ефективність діяльності і національної економіки. При цьому необхідно враховувати, що підвищення якості продукції — завдання довгострокове і безперервне. Рівень якості продукції не може бути величиною сталою. Вироби залиша-ються технічно прогресивними, зручними доти, поки їх не змінять на нові, досконаліші, що зумовлюється науково-технічним прогре-сом в науці і техніці. З розвитком науково-технічного прогресу проблема якості не спрощується, а навпаки, ускладнюється. Тому вирішувати її традиційними методами, тобто лише шляхом конт-ролю за якістю готової продукції, практично неможливо.

Стандартизація в техніці є своєрідним відбиттям об'єктивних законів еволюції технічних засобів і матеріалів. Вона є не вольо-вим актом, а неминучим наслідком добору засобів, методів і мате-ріалів, що забезпечують високу якість продукції на певному рівні розвитку науки і техніки. З роками з'являються нові методи ви-робництва і матеріали, що спричинює заміну старих стандартів новими. Основна мета цього безперервного процесу — створюва-ти на будь-якому етапі економічного розвитку суспільства якісні вироби.

Об'єктивні закони розвитку техніки і промисловості неминуче потребують стандартизації, яка є запорукою найвищої якості про-дукції, що може бути досягнута на певному історичному етапі.

Тому розвиток стандартизації нерозривно пов'язаний з управ-лінням якістю виробництва. Вплив стандартизації на підвищення якості продукції реалізується, як правило, через комплексну роз-робку стандартів на сировину і матеріали, напівфабрикати, комп-лектуюче обладнання, оснащення та готову продукцію, а також встановленням у стандартах технологічних вимог і показників якості, єдиних методів випробувань і засобів контролю.

Завдяки стандартизації суспільство має можливість свідомо керувати своєю економічною і технічною політикою, домагаючись випуску виробів високої якості. Ось чому жодне суспільство не може існувати без технічного законодавства та нормативних доку-ментів, які регламентують правила, процеси, методи виготовлен-ня та контролю продукції, а також гарантують безпеку життя, здоров'я і майна людей та навколишнього середовища. Стандар-тизація саме і є тією діяльністю, яка виконує ці функції.

Стандартизація:

це незамінний засіб забезпечення сумісності, уніфікації, ти-пізації, надійності техніки та інформаційних мереж, норм
безпеки й екологічних вимог, єдності характеристик і властивостей якості продукції, робіт, процесів та послуг;

це діяльність, спрямована на досягнення впорядкованостів певній галузі, що базується на нормативних документахта технічному законодавстві за допомогою встановленняположень для загального використання, тобто стандартів.

Стандарт — нормативний документ, розроблений на основі уз-годження більшості заінтересованих сторін і прийнятий держав-ним органом або затверджений підприємством, в якому встанов-люються (для всебічного і багаторазового використання) загальні принципи і характеристики, вимоги і методи, що стосуються пев-них об'єктів стандартизації.

Розглянемо об'єкти державної стандартизації.

1. Організаційно-методичні та загальнотехнічні об'єкти:

організація діяльності зі стандартизації;

термінологічні системи різних сфер знань і діяльності;

класифікація і кодування техніко-економічної та соціальної інформації;

системи і методи забезпечення якості та контролю якості вимірювань, аналізу), методи випробувань;

метрологічне забезпечення (метрологічні норми, правила, вимоги, організація робіт);

вимоги техніки безпеки, гігієни праці, ергономіки, технічної естетики;

системи технічної та іншої документації загального використання, єдина технічна мова;

системи величин та одиниць;

типорозмірні ряди і типові конструкції виробів загальномашинобудівного застосування (підшипники, кріплення,інструменти, деталі тощо);

інформаційні технології, включаючи програмні та технічні засоби інформаційних систем загального призна-чення;

достовірні довідкові дані про властивості речовин та матеріалів.

2.

родукція міжгалузевого призначення.

3.

Складові народногосподарських об'єктів державного значення, у тому числі банківсько-фінансова система, транспорт, зв'язок, енергосистема, охорона навколишнього середовища, вимоги до використовуваних природних ресурсів,оборона тощо.

4.

Об'єкти державних соціально-економічних та державнихнауково-технічних програм.

Відповідно до специфіки об'єкта стандартизації, складу та змісту вимог, встановлених до нього, для категорій нормативних документів зі стандартизації розробляють різні види стандартів [40, с. 13]: базові; на продукцію, послуги; на процеси; на методи контролю (випробовувань, вимірювань, аналізу).

Базові стандарти встановлюють організаційно-методичні та загальнотехнічні положення для певної галузі стандартизації, а також терміни та визначення, загальнотехнічні вимоги та правила, норми, що забезпечують впорядкованість, сумісність, взаємозв'я-зок та взаємоузгодженість різних видів технічної та виробничої діяльності під час розробки, виготовлення, транспортування та утилізації продукції, охорону навколишнього середовища.

В Україні стандарти на терміни та визначення всіх категорій, крім державних, до їх затвердження підлягають узгодженню з Держстандартом України, а в галузі будівництва — з Мінбуд-архітектури України.

Стандарти на продукцію, послуги встановлюють вимоги до груп однорідної або конкретної продукції, послуги, які забез-печують її відповідність призначенню.

Стандарти на процеси встановлюють основні вимоги до послідовності та методів (засобів, режимів, норм) виконання різ-них робіт (операцій) у процесах, що використовуються в різних видах діяльності.

Стандарти на методи контролю (випробувань, вимірю-вань, аналізу) встановлюють послідовність робіт, операцій, спосо-би (правила, режими, норми) і технічні засоби їх виконання для різних видів та об'єктів контролю продукції, процесів, послуг.

Органи державної служби стандартизації України:

Державний комітет України зі стандартизації, метрології та сертифікації (Держстандарт України);

Український науково-дослідний інститут стандартизації,сертифікації та інформатики (УкрНДІССІ);

Державний науково-дослідний інститут "Система" (ДНДІ "Система");

Український науково-виробничий центр стандартизації, мет-рології та сертифікації (УкрЦСМ);

технічні комітети зі стандартизації (ТК);

територіальні центри стандартизації, метрології та сертифікації.

Органи галузевої служби стандартизації України:

служба стандартизації міністерства або відомства;

головні (базові) організації зі стандартизації;*

служба стандартизації підприємства (організації).Нормативні документи зі стандартизації в Україні розподіляють на категорії:

державні стандарти України (ДСТУ);

галузеві стандарти України (ГСТУ);

стандарти науково-технічних та інженерних товариств і спілок України (СТТУ);

технічні умови України (ТУУ);

стандарти підприємств (СТП).

Державні стандарти України розробляють на такі ка-тегорії:

організаційно-методичні та загальнотехнічні об'єкти — організацію діяльності зі стандартизації, науково-технічну термінологію, класифікацію і кодування техніко-економічної та соціальної інформації, технічну документацію, інформаційні технології, організацію діяльності з метрології, достовірні довідкові дані про властивості матеріалів і речовин;

вироби загальномашинобудівного призначення;

складові народногосподарських об'єктів державного значення (банківсько-фінансова система, транспорт, зв'язок,

енергосистема, охорона навколишнього середовища, оборо-на тощо);

продукцію міжгалузевого призначення;

продукцію для населення та народного господарства;

методи випробувань.

Державні стандарти України містять обов'язкові та рекомендо-вані вимоги. До обов'язкових належать:

вимоги щодо безпечності продукції для життя, здоров'я і майна громадян, її взаємозамінності, охорони навколишнього природного середовища, а також вимоги до методіввипробувань цих показників;

вимоги техніки безпеки і гігієни праці з посиланням навідповідні норми та правила;

метрологічні норми, правила, вимоги та положення, що заезпечують достовірність і єдність вимірювань;

положення, що забезпечують технічну єдність під час роз-робки, виготовлення, експлуатації або застосування продукції.

Обов'язкові вимоги державних стандартів діють на всій тери-торії України.

Рекомендовані вимоги державних стандартів України вико-ристовують у таких випадках:

коли це передбачено чинними актами законодавства;

якщо ці вимоги включено до договорів на розробку, виготовлення та поставку продукції;

коли виробником (постачальником) продукції документально заявлено про відповідність продукції цим стандартам.

Державні стандарти затверджує Держстандарт України, а стандарти в галузі будівництва та промисловості будівельних ма-теріалів — Мінбудархітектури України.

Державні стандарти та зміни до них підлягають державній реє-страції в Держстандарті України і публікуються українською мо-вою з автентичним текстом російською мовою.

До державних стандартів України прирівнюють державні бу-дівельні норми і правила, а також державні класифікатори технікоекономічної та соціальної інформації.

Як державні стандарти України використовують також дер-жавні стандарти колишнього Радянського Союзу (міждержавні

стандарти), передбачені угодою про проведення країнами СНД погодженої політики у сфері стандартизації, метрології та серти-фікації.

Республіканські стандарти УРСР застосовують як державні до їх заміни чи скасування.

Галузеві стандарти розробляють на продукцію за відсут-ності державних стандартів України чи в разі необхідності вста-новлення вимог, які перевищують або доповнюють вимоги дер-жавних стандартів.

Стандарти науково-технічних та інженерних това-риств і спілок розробляють у разі необхідності поширення ре-зультатів фундаментальних і прикладних досліджень, отриманих в окремих галузях знань або у сферах професійних інтересів.

Галузеві стандарти, як і стандарти науково-технічних та інже-нерних товариств і спілок, не повинні суперечити обов'язковим вимогам державних стандартів і підлягають державній реєстрації в Держстандарті України.

Технічні умови — нормативний документ, який розробляють для встановлення вимог, що регулюють відносини між постачаль-никами (розробником, виробником) продукції, для якої відсутні державні чи галузеві стандарти (або коли необхідно конкретизу-вати вимоги зазначених документів).

Стандарти підприємства розробляють на продукцію (процеси, послуги), яку виробляють і застосовують (здійснюють, надають) лише на конкретному підприємстві.

Стандарти та технічні умови необхідно використовувати на всіх стадіях ЖЦТ.

Державні стандарти на території України застосовують усі підприємства незалежно від форм власності і підпорядкування, громадяни — суб'єкти підприємницької діяльності, міністерства (відомства), органи державної виконавчої влади, на діяльність яких поширюється їх дія.

Галузеві стандарти на території України застосовують під-приємства (установи, організації) сфери управління органу, який їх затвердив, і підприємства-суміжники, а також на добровільних засадах інші підприємства та громадяни — суб'єкти підприєм-ницької діяльності.

Стандарти науково-технічних та інженерних товариств (спі-лок) застосовують добровільно підприємства, окремі громадяни — суб'єкти підприємницької діяльності, які вважають за до-цільне освоювати передові засоби, технології, методи тощо, вимо-ги до яких містяться в цих стандартах. Використовувати такі стандарти для виготовлення продукції можна лише за згодою за-мовника або споживача цієї продукції, що закріплюється догово-ром або іншою угодою.

Технічні умови підприємства використовують незалежно від форм власності та підлеглості також громадяни — суб'єкти підприємницької діяльності за


Сторінки: 1 2