У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Реферат

Комунікаційне забезпечення й інформаційна підтримка керівника

Одним з найважливіших інструментів керування в руках мене-джера є інформація. Інформація як ресурс здобуває особливу зна-чимість у ситуаційному менеджменті, досягаючи екстремальних величин у період антикризового керування. Багато чого залежить від здатності керівника передавати інформацію таким чином, щоб досягалося найбільш адекватне її сприйняття тими, кому вона при-значена.

Комунікація й інформація — різні, але пов'язані між собою по-няття. Комунікація містить у собі і те, що передається, і те, як це «що» передається. Для того, щоб комунікація відбулася, необхідна, як мінімум, наявність двох людей.Ефективна комунікація вимагає від кожної зі сторін певних на-вичок і умінь, а також наявності певного ступеня взаємного ро-зуміння.

У в звичайній стабільній обстановці комунікація має міжосо-бистісний характер і може здійснюватися шляхом передачі ідей, фактів, думок, натяків, відчуттів чи сприйнять. Інформація також мо-же передаватися у вигляді почуттів і відносин від однієї особи до іншої в усній чи якій-небудь іншій формі, наприклад невербальній (жести, поза, тон голосу, час передачі, недомовленість). У ситу-аційному менеджменті система комунікацій різко міняється.

У період криз керівник повинен бути гранично зібраний, вказівки і розпорядження повинні бути чіткими і ясними, несупереч-ливими і позбавленими невизначеності, хоча елементи невербаль-ності, що вселяють впевненість підлеглим, повинні бути присутні.

Ефекти більшості керівних і розпорядницьких активів ство-рюються невербальною інформацією: 37% — тональністю голосу і 55 — виразом обличчя [34].

Елементарною ланкою в обміні інформацією (комунікаційного процесу), як відомо, виступає комунікаційний осередок, що скла-дається з комунікатора (передавача), комуніканта (приймальника) і комунікаційного каналу.

Комунікатор як ініціатор інформаційного контакту визначає склад комунікантів на період ліквідації проблемних ситуацій, звільняючись від зайвих зв'язків, приймачів інформації і вибирає за-здалегідь підготовлену схему та форму комунікаційного каналу.

Створюючи мережу комунікацій, необхідно пам'ятати, що в ме-неджменті взагалі, а в умовах ситуаційного менеджменту особливо, важливо передбачати як комунікаційні канали активні форми прий-няття рішень типу «мозкової атаки».

Необхідно не забувати, що до другого рівня ієрархії доходить зазвичай 63% переданої інформації, до третього рівня — 40, а до чет-вертого — 20%. Тому на період функціонування системи ситуаційно-го менеджменту, як правило, різко скорочуються ієрархічні рівні: зв'язок діє прямо — «керівник — кризовий осередок». Підсилюють-ся і дублюються зворотні зв'язки і їхня якість.

Комунікації в ситуаційному менеджменті мають особливе зна-чення і зміст. Вони повинні носити як змістовний, так і процесуаль-ний характер.

Неформальні комунікації на період ситуаційного керування по-винні бути зовсім виключені чи скорочені до мінімуму.Разом з тим не можна відкидати також психологічні аспекти керівника, що значною мірою впливають на прийняття рішень в си-лу його індивідуальних особливостей реагування на ту чи іншу інформацію.

На рис. 4.7 наведені деякі (далеко не всі) фактори соціально-психологічної властивості, що можуть викликати адекватну чи не-адекватну реакцію керівника на ті чи інші ситуації. Індивідуальні якості керівника і його реакція тим чи іншим чином на виробничу си-туацію спричиняють адекватні чи неадекватні рішення і відповідні комунікаційні дії, наслідки яких можуть призвести до негативних ре-зультатів.

Ефективність керування і його результативність значною мірою залежить від способів захисту інформаційного і комунікаційного процесів.

Дійсно, інформаційна підтримка керівника може бути ефектив-ною тільки тоді, коли вона забезпечена надійним захистом.

«Захист ніколи не буває дорогим! Поки не доведено зворотне, — система захисту повинна проектуватися в розрахунку на вороже ото-чення» [14].

Систему керування можна вважати захищеною, якщо всі one рації виконуються у відповідності зі строго визначеними правилами що забезпечують безпосередній захист об'єктів, ресурсів і і ко мерційних операцій.

Політика безпеки — це конфіденційність, цілісність і готов ність. Імовірні загрози для управлінської інформації пов'язані з не санкціонованим доступом, перехопленням інформації в канала> зв'язку, крадіжкою документації, промисловим і економічним шпи гунством, знищенням інформації, помилками в роботі, руйнуваннял інформації вірусами, помилками в програмах обробки даних технічними несправностями в комп'ютерних мережах, фаль сифікацією подій.

Зрозуміло, що ненадійний захист інформаційних потоків цілко\ може бути серйозною причиною виникнення проблемних ситуацій тому даному питанню необхідно приділяти серйозну увагу, особливе в період антикризового керування.

Для створення надійної системи захисту інформації н; підприємстві повинні бути виконані наступні умови:*

система повинна бути захищена від усіх реальних загроз;*

система не повинна приводити до труднощів у керуванні під приємством;*

система створюється і функціонує як комплексна і багаторівнева;

, * витрати на систему повинні бути менші, ніж можливий збиток від втраченої інформації;*

система поєднує організаційні, технічні і законодавчі способи за хисту.

Систему керування можна вважати захищеною, якщо всі фінан сові, виробничі, комерційні й інші операції виконуються з відповідності зі строго визначеними правилами, що забезпечуюті безпосередній захист об'єктів, процесів, ресурсів і операцій.