У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Реферат

Реактивний менеджмент

Несподіванки, якими сповнене життя як за межами фірми, так і всередині її, не в змозі передбачити повною мірою жоден навчений досвідом менеджер. Але враховувати мінливі внутрішні і зовнішні умови діяльності фірми і швидко до них пристосовуватися не-обхідно. Причому організації повинні не тільки бути готовими до змін, а й могти піддаватися їм. Відсутність цієї здатності, невміння оперативно і вчасно вирішувати виникаючі проблеми — основна причина появи кризових ситуацій, а то й загибелі фірми.

Практика показує, що реагувати на зміни, що відбуваються на-вколо нас, недостатньо швидко й ефективно — це рівносильно не ре-агуванню взагалі, тому що прийняті з запізненням рішення можуть відноситися до тих проблем, яких вже не існує, що тільки збільшить відставання від життя.Тому, незважаючи на всі труднощі, проблеми, бажано, в міру можливості, передбачати заздалегідь і бути готовим зустріти їх у все-озброєнні. Це вимагає від фірми володіння гарною реактивністю, тобто здатністю реагувати на нестабільність оточення, що багато в чому залежить від:*

організаційного клімату, іншими словами, готовності керівництва діяти певним чином (вітати зміни, контролювати їх, прагнути уникнути);*

компетентності і здатності до роботи;*

управлінського потенціалу — обсягу завдань, з якими начальство може справитися.

Для несподіваних ситуацій характерно те, що проблеми виника-ють раптово, зовсім «незаплановано» і при цьому не вкладаються в рамки накопиченого досвіду, вимагають термінових і нестандартних рішень, затягування з якими грозить чималими неприємностями.

Проблеми, що виникають у рамках несподіваних ситуацій, бува-ють явними і прихованими, тому інформація про них може надходи-ти у вигляді сильних, а в іншому випадку — у вигляді слабких сиг-налів про небезпеку, що насувається. Звичайно, на слабкі сигнали уваги не звертають, відмахуючись від них, як від настирливих мух. Але саме вони виявляються першими провісниками лиха. Тому вже при слабких сигналах необхідно встановити ретельне спостереження за ситуацією, щоб завчасно знайти джерело і ступінь небезпеки. Не-дооцінювати її не можна ні в якому разі, хоча на практиці це зустрічається дуже часто.

Існує ще один шлях для раннього виявлення небезпек, що загро-жують, якщо фірма постійно ставить перед собою перспективні за-вдання і відповідно до них здійснює необхідну аналітичну, досить багатогранну діяльність, то попутно можна виявити і певні ознаки прийдешнього неблагополуччя, так що в цьому випадку цілеспрямо-ваним спостереженням займатися зовсім не обов'язково.

Завчасне виявлення небезпек збільшує час можливої реакції на них. Однак це зовсім не означає, що можна сидіти, «склавши руки», і чекати, поки нагромадиться якнайбільше інформації чи поки «грім не вдарить». Уже на основі початкових відомостей можна визначити, які послідовні кроки можна здійснити при тому чи іншому варіанті розвитку подій, реальний ступінь загроз і ресурсів, якими володіє фірма для їх усунення.

Якщо конкретні джерела небезпеки визначені і відомі приблизні терміни її настання, відбувається перегрупування сил всередині фірми.За рахунок тимчасового ослаблення стратегічної невразливості підси-люється внутрішня гнучкість, що дозволяє більш оперативно діяти в критичних ситуаціях. При концентрації масштабів небезпеки розроб-ляються спеціальні підготовчі плани й оперативні заходи.

Вибір конкретних кроків залежить від термінів настання небез-пеки і її масштабів, а їхня черговість визначається об'єктом не-обхідних дій. А самі кроки можуть бути при цьому дуже різно-манітними:*

повна бездіяльність;*

пасивне чекання того, як події будуть розгортатися далі;*

уважне спостереження, постійний контроль над обстановкою, в результаті чого знання про неї постійно збільшуються;*

активні дії, спочатку обережні, але в міру збільшення інформова-ності стають все більше й більше впевненими.

Самі дії можуть мати два напрямки:*

наступальний, з метою потіснити «агресора», тому що, як відомо, атака — краща оборона;*

оборонний — що знижує вразливість фірми і підвищує її гнучкість.

Останні дозволяють найчастіше завчасно і організовано за-побігти небезпеці вже при найпершій її ознаці.

Проблему стратегічної вразливості фірми можна вирішувати шляхом її диверсифікованості. Мова йде про те, що фірма вибирає для себе господарські стратегічні форми, джерела ресурсів, парт-нерів, види продукції, що випускається, і т.п., що пов'язані з різними технологіями, економічними, політичними, культурними умовами, в результаті чого несподівані неприємності в одній галузі не нанесуть смертельного удару по інших.

Звичайно, там, де робота йде по натоптаній доріжці, ризику менше, але менше й прибутку, і тому стійкість фірми багато в чому забезпечується врівноважуванням зон з високим і низьким ступеня-ми ризикованості операції, а, відповідно, і прибутковості. Крім того, зовнішня стратегічна стійкість компанії залежить і від умілого балан-сування набору товарів, що випускаються, з різним «життєвим цик-лом», тобто періодом від «запуску» ідеї до зняття продукту з вироб-ництва.

Таким чином, балансування господарських стратегічних зон та підбір товарів і послуг, що випускаються компанією, має на меті, з одного боку, не допустити, щоб усі «технологічні яйця» виявилися в одному вразливому кошику, а з іншого боку, не перевищити опти-мальний рівень диверсифікованості і не знизити прибуток [26].12.5. Керування в умовах стратегічних несподіванок

Умови стратегічних несподіванок характеризуються наступною ситуацією:*

проблема виникає раптово і всупереч очікуванням;*

проблема ставить нові завдання, не відповідні минулому досвіду підприємства;*

невміння вжити контрзаходи призводить або до великого фінансо-вого збитку, або до погіршення можливостей одержання прибутку;*

контрзаходи повинні бути вжиті терміново, але звичайний, існую-чий на підприємстві порядок дій цього не дозволяє.

Якщо підприємство допускає, що рівень зовнішньої неста-більності для нього може наблизитися до 5,0, воно повинно зайняти-ся підготовкою системи надзвичайних заходів при стратегічних не-сподіванках (СН), приклад яких наведений на рис. 5.1.

Ця система допускає такі дії:

A. При виникненні СН починає працювати комутаційна мережа зв'язків для надзвичайних ситуацій.

Б. На час надзвичайного стану перерозподіляють обов'язки ви-щого керівництва: контроль і збереження морального клімату; зви-чайна робота з мінімальним рівнем зривів; вжиття надзвичайних за-ходів.

B. Вводиться мережа оперативних груп.

М. Проводяться завчасні випробовування зв'язків між групами. Д. Проводиться тренінг взаємодії груп.