У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


2

Опис галузі та прдукту

Жива риба та продукти її переробки займають одне з важливих місць у харчуванні населення, наповненню споживчого кошику. Рибна галузь відіграє значну роль розвитку продовольчого ринку області. Незважаючи на недостатнє споживання рибної продукції у м'ясо-рибному балансі питома вага її становить близько 40 відсотків ( у білковому розрахунку). Специфічною особливістю рибної галузі області є те, що близько 90 відсотків сировини одержують в товарних ставкових господарствах, які належать рибгоспам та орендарям. Зазначена особливість зумовлює необхідність будівництва нових та удосконалення існуючих риборозплідних господарств, які б спеціалізувались на вирощуванні рибо-посадкового матеріалу, організації виробництва спеціальних комбікормів, створення бази з підготовки кадрів за фахом "Рибовод фермерського господарства", накопичення наявної інформації і надання інформативних послуг та координації розвитку рибної галузі області.

Ситуація, що склалася, потребує втручання на регіональному і місцевому рівнях, підтримки галузі і виробника, створення єдиних базових нормативів для регіону щодо експлуатації та оренди водних об'єктів та розвитку рибної галузі. Головною метою на найближчу перспективу є забезпечення населення області харчовою рибною продукцією в обсягах наближених до науково-обгрунтованих норм споживання.

Враховуючи тенденції та особливості розвитку рибного господарства області, необхідність сприяння розвитку товарного рибництва усіх форм власності, при цьому головним організаційним завданням слід вважати:

· здійснення структурної перебудови рибного господарства, сприяння розвитку товарного рибництва і створення конкурентоспроможного середовища;

· підвищення ефективності відтворення та охорони рибних запасів;

· розширення мережі спеціалізованих риборозплідних господарств та організації виробництва високоякісних спеціалізованих кормів;

· створення Центру моніторингу;

· сприяння розвитку рибопереробної галузі та розширення спеціалізованої торговельної мережі; залучення до співпраці дослідних установ, які виконують роботи, щодо науково-обгрунтованих норм ведення рибництва;

· пропагування туризму Карпатського регіону з наданням послуг платного ліцензійного рибальства;

· висвітлення в засобах масової інформації повчального досвіду ведення галузі рибництва.

До основних видів ставкових риб, які вирощують і розводять у водоймах області відносять коропа, білого та строкатого товстолобика, карася золотого і сріблястого, судака, ляща, великоротого буфело, канального сома, а також райдужну форель.

Щука і судак - хижаки, їх доцільно вирощувати у великих ставках і водоймах, де є багато елітікм риби.

У рибництві існує два види вирощування рибо-посадкового матеріалу:

а) в природних умовах для всіх видів риб, крім рослинноїдних;

б) штучне відтворення молоді рослинноїдних риб у спеціальних інкубаційних цехах (рибгосп "Галицький"), де їм створюють необхідні кліматичні умови і здійснюють відповідні гіпофізарні зв'язки.

Племінну роботу в рибо-водних господарствах ведуть на загальних принципах, які прийнятні у тваринництві.

Для успішного вирішення завдань племінної роботи в рибо-водних господарствах необхідно забезпечити функціонування: нерестових, вирощувальних, зимувальних, маточних та нагульних ставків, інкубаційних цехів, висококваліфікованих спеціалістів.

Технологія вирощування товарної риби в ставках і особливо у садках має деякі переваги перед традиційним методом. Насамперед, для вирощування риби в таких умовах потрібна невелика площа, висока щільність посадки риби, тепла вода багата на кисень і спеціальні корми з високим вмістом протеїну.

Таким чином, умови ринкової економіки диктують необхідність змінити стратегію ведення галузі тваринництва, згідно з якою пріоритетне значення надавалося нарощуванню валового виробництва продукції із застосуванням переважно екстенсивних технологій на високодохідний розвиток усіх галузей тваринництва і птахівництва із запровадженням різних форм власності та господарювання.

Передбачається істотне підвищення економічної ефективності всіх галузей за рахунок запровадження енерго- і ресурсозберігаючих технологій, переходу на науково обґрунтовані норми годівлі тварин, формування інфраструктури ринку продукції тваринництва, часткової регуляції цін на продукцію шляхом добровільного узгодження їх між виробниками і переробними підприємствами.

Основою збільшення виробництва продукції тваринництва стане стабілізація і нарощування чисельності маточного поголів'я всіх видів сільськогосподарських тварин і птиці, значне зростання їх продуктивності та підвищення ефективності використання.

Основну увагу буде приділено розробленню ефективних технологічних рішень з питань виробництва тваринницької продукції, проведення селекційно-племінної роботи у велике товарному виробництві, приватних, приватно-орендних, кооперативних, селянських ( фермерських) та інших господарствах.

Серед пріоритетних напрямків прискореного збільшення виробництва тваринницької продукції перевагу матиме розвиток високо- інтенсивних і швидкоокупних галузей, зокрема таким як птахівництво і свинарство. Здійснюватиметься і фінансове підтримуватимуться на рівні держави заходи спрямовані на розвиток м'ясного скотарства і вівчарства.

Буде вестись цілеспрямована робота на розширення інфраструктури мережі сервісних послуг сільськогосподарським товаровиробникам, насамперед наданні послуг з питань селекції та відтворення сільськогосподарських тварин, заготівлі, переробки і реалізації тваринницької продукції, ветеринарному обслуговуванню. Більш дієво будуть вживатись заходи з впровадження прогресивних мало витратних технологій у тваринництві, підготовці та перепідготовці кадрів масових професій на селі, створенні дорадчих служб з надання широкого спектра послуг сільськогосподарським товаровиробникам.

6.2.2.17. Переробна промисловість