У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Маркетингова товарна політика на підприємстві целюлозно-паперової промисловості

2.1 Оцінка маркетингового середовища підприємства целюлозно-паперової промисловості

Маркетингове середовище складається з мікросередовища і макросередовища. Мікросередовище представлене силами, що мають безпосереднє відношення до самої фірми і її можливостей по обслуговуванню клієнтури, тобто постачальниками, маркетинговими посередниками, клієнтами, конкурентами і контактними аудиторіями.

Макросередовище представлене силами більш широкого соціального плану, що впливають на мікросередовище, такими, як фактори демографічного, економічного, природного, технічного, політичного і культурного характеру.

ВАТ „Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат" разом із своїми постачальниками, маркетинговими посередниками, клієнтурою, конкурентами і іншими представниками контактної аудиторії функціонує у рамках макросередовища сил, що або відкривають нові можливості, або загрожують новими небезпеками.

ВАТ "Жидачівський ЦПК" функціонує на ринку целюлозно-паперової промисловості^ 1946 року. Сьогодні комбінат є одним з побільш потужних та ефективно /працююлих підприємств^ целюлозно-пагіерової промисловості України. ,На комбінаті встановлено/чотири ішперообробних машини сумарною потужністю 80/ис. тн. /паперу, /дна картоноробна машина -^60 тис. тн., два гофр^агрегаті/потужшстю 70/млн. м2/офроИродукції, лінія ро виробництву прокладок для пакування яєць потужністю 70 млн. штук.

Підприємство входить до складу об'єднання - Державна акціонерна холдингова компанія "Укрпапірпром".

Державна частка складає 26 % акцій, колектив підприємства викупив 4,57 % акцій, інші фізичні особи - 2,15 %, а юридичні особи, в т. ч. іноземні

володіють 64,08 % статутного капіталу. У таблиці 2.1 наведено розподіл статутного капіталу ВАТ "Жидачівський ЦПК".

Таблиця 2.1

Розподіл статутного капіталу в % майна ВАТ "Жидачівський ЦПК" станом на 01.01.2003

Учасники товариства | Кількість акцій (шт.) | Частка в СК (%)

1. Державна акціонерна холдингова компанія "Укрпапірпром" | 118603050 | 26,0

2. Юридичні особи, в т. ч. іноземні | 306875567 292277231 | 67,28 64,08

3. Трудовий колектив | 20865061 | 4,57

4. Інші фізичні особи | 9821907 | 2,15

Статутний капітал | 456165585 | 100,0

Але розподіл статутного капіталу змінюється. Зараз на Фонд державного майна винесено питання продажу державної частки акцій. Найближчим часом державної форми власності в майні "Жидачівського ЦПК" не буде.

Вплив економічних факторів на виробничо-збутову діяльність ВАТ "Жидачівський ЦПК" виявляється у:

¦ рівні цін на сировину для виробництва;

¦ рівні життя населення;

¦ прибутковості підприємств-клієнтів продукції підприємства;

¦ впливі на господарвьку діяльність ВАТ "Жидачівський ЦПК" законодавчих та нормативних актів;

¦ контролі діяльності підприємства податкових та контрольно-ревізійних державних органів тощо.

Не менш важливим є вплив політичних факторів: ситуація в Уряді, політичний тиск, зовнішньо-економічне законодавство та політика держави щодо рівня розвитку вітчизняного виробника та ін.

Екологічні фактори вимагають від ВАТ "Жидачівський ЦПК" вести постійний контроль за рівнем охорони навколишнього середовища, рівнем

підприємствах України, що, пройшовши регіональний етап, зуміли вийти на загальнодержавний рівень. Такі ж групи експертів працюють зараз у всіх областях України. Свої висновки ми представимо головної конкурсної комісії, що і буде визначати переможців, лауреатів і фіналістів всеукраїнського конкурсу.

Враження від побаченого на комбінаті в нас дуже хороші. Виробництво налагоджене добре, випускає якісну продукцію, що відповідає сучасним стандартам. Ми також побували в центральній лабораторії й ВТК і переконалися, що тут є все необхідне для здійснення належного контролю за якістю продукції, що випускається. Думаю, у комбінату дуже гарні шанси на перемогу у всеукраїнському конкурсі».

Підвищення якості продукції^-^^одна з головних задач колективу комбінату. Адже саме відмінна якість є запорукою високої конкурентноздатності продукції на ринку збуту.

Паперова галузь в Україні, як і в усьому світі, неухильно розвивається, передові підприємства намагаються удосконалювати своє устаткування, застосовують нові і нові технології. Тільки таким шляхом можна задовольнити зростаючі запити клієнтів, розширювати географію збуту своєї продукції.

На нашому комбінаті постійно йде модернізація устаткування, упроваджуються новітні наукові розробки в області паперового виробництва, безупинно йде процес навчання працівників, підвищення їхньої кваліфікації. Наші фахівці регулярно виїжджають у відрядження для обміну досвідом, усе частіше й частіше бувають на комбінаті провідні спеціалісти найбільших закордонних фірм.

На минулому тижні в цеху гофротари працював ведучий технічний менеджер найвідомішої французької фірми «Мартін» пан Паскаль Шаванон. Він прибув для того, щоб провести технічну експертизу лінії по виробництву малогабаритних коробок із двоколірним друком «Мінілайн - 718» (це устаткування виробництва фірми «Мартін»).

Пан Шаванон сказав, що агрегат відповідає сучасним нормам, однак останні розробки інженерів фірми «Мартін», які можна на ньому впровадити,

а саме гофротари, була більш конкурентоздатною. Першочергове завдання для целюлозного заводу — виготовити на наявному обладнанні целюлозу з тим же виходом, з пониженою жорсткістю і підвищеною міцністю, щоб одержати якіснішу сировину. Робити це необхідно найближчим часом за участю інженерно-технічних працівників комбінату. Таку виробітку у 1986 році проводив „УкрНДІП" на нашому підприємстві і одержав хороші результати.

Целюлозному заводу уже понад 40 років, і зрозуміло, що він потребує, значної реконстр_у_кдії. Оскільки він переробляє і низькосортну деревину, і баланс довжиною 2 м замість 1 м 20 см, рубальна машина не дає тріски тієї якості, яку потрібно. Тому перш за все необхідно придбати нову рубальну машину, завдяки чому ми зможемо одержувати більш якісну тріску по фракційному складу. Важливо зробити й дозувальну станцію варильного розчину, що також позитивно вплине на якісні показники целюлози. Адже якість готової продукції напряму залежить від якості сировини, з якої вона виготовлена.

У зв'язку з подорожчанням газу ми визначили ще один суттєвий резерв на целюлозному заводі. У нас на випарній станції випарюється чорний луг, який утворюється в процесі виробництва, потім він повертається на регенерацію і спалюється у содорегенераційному котлі. Для його спалювання подається


Сторінки: 1 2