У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Методи і технології ефективного управління персоналом

ПЛАН.

ВСТУП. 1

1. ФУНКЦІЇ УЛР. 2

а) посилення ролі УЛР; 3

б) УЛР завтра; 4

в) перспективи; 5

2. ПІДБІР КАДРІВ У ОРГАНІЗАЦІЇ. 7

а) планування роботи; 8

б) фізичне оточення роботи; 10

в) методи аналізу роботи; 12

г) планування людських ресурсів; 13

д) найм і відбір робітників; 16

3. НАВЧАННЯ І РОЗВИТОК ПЕРСОНАЛУ. 17

а) організаційний розвиток; 19

б) оцінка виконаних робіт; 20

в) планування кар'єри; 25

4. ВИНАГОРОДА СЛУЖБОВЦІВ. 28

а) зарплата робітників та службовців; 30

б) система стимулюючої винагороди; 32

ВИСНОВОК. 35

ЛІТЕРАТУРА.

Вступ.

Управління людськими ресурсами (УЛР) – це діяльність, спрямована на формування людських ресурсів організації і їх координацію.

УЛР містить у собі ті види діяльності, що спрямовані на формування і координацію людських ресурсів організації. Людські ресурси в будь-якій організації є одним з найбільших капіталовкладень. Цінність і вартість людських ресурсів найчастіше стає очевидною при продажу організації. При цьому ціна продажу може бути набагато більше, ніж загальна вартість фізичного майна і фінансових активів. Ця різниця (часто називана терміном “престижність організації”) частково відображає вартість людських ресурсів організації. Крім різноманітних виплат (зарплата, різноманітні премії і бонуси) організація часто робить інші значні інвестиції в людські ресурси. Наприклад, капіталовкладення йдуть у здійснення таких функцій, як відбір, найм, навчання персоналу.

УЛР – це сучасний термін для позначення того, що в літературі і практиці управління минулих років традиційно називалося адмініструванням або управлінням кадрами. Проте, деякі автори вважають УЛР відмінним від традиційного управління кадрами. Вони говорять, що управління кадрами є більш вузьким поняттям, орієнтованим на канцелярський підхід.

1. ФУНКЦІЇ УЛР.

Функції УЛР – це ті задачі, що здійснюються як в крупних, так і в невеликих організаціях при формуванні і координації людських ресурсів. Функції УЛР пов'язані з різноманітними видами управлінської діяльності і включають:

Забезпечення задоволення рівних можливостей для всіх робітників (право будь-якої людини на роботу) і виконання інших зобов'язань перед державою.

Проведення аналізу робочих місць для визначення специфічних вимог кожного робочого місця.

Аналіз можливостей персоналу організації, що сприяють досягненню цілей організації.

Розробка і здійснення плану, що реалізує ці вимоги.

Набір персоналу, що відповідає потребам організації.

Відбір і прийом персоналу для заповнення вакансій.

Орієнтація і навчання персоналу.

Розробка і здійснення програм розвитку організації.

Розробка систем оцінки виконання роботи службовцями.

Допомога працівникам у плануванні кар'єри.

Розробка систем оплати працівників.

Посередницька діяльність між організацією і профспілками.

Розробка і впровадження програм по забезпеченню здоров'я і безпеки, а також надання допомоги працівникам у їх особистих проблемах, що можуть впливати на якість роботи.

Розробка систем комунікації, що забезпечує зв'язок між працівниками і їх впровадження.

Хто виконує функції УЛР?

Всі менеджери періодично виконують деякі функції УЛР. Наприклад, майже всі управлінці час від часу залучені до процесів навчання, розвитку, оцінки своїх працівників. У невеликих організаціях більшу частину функцій по управлінню персоналом виконує власник підприємства або лінійний менеджер. У великих організаціях звичайно існує відділ кадрів або відділ УЛР, що відповідає за виконання функцій УЛР. Такий відділ звичайно укомплектований декількома фахівцями з УЛР, що “ведуть” один або більше напрямків УЛР.
Відділ управління людськими ресурсами.

Основна функція відділу УЛР – забезпечити підтримку лінійним менеджерам у всіх справах, пов'язаних із людськими ресурсами. Таким чином, більшість відділів УЛР виконують традиційну роль набору кадрів і діє, головним чином, у якості консультативного органу. Крім консультацій, наданих лінійним менеджерам, відділи УЛР звичайно організують і координують процеси наймання і навчання, реалізують програми по розвитку персоналу, діють як ланцюжок між менеджерами, робітниками й урядом, і, нарешті, координують програми безпеки.

Саме по ступеню і характеру поділу функцій УЛР між лінійним управлінням і відділами УЛР різняться організації. Наприклад, відділ УЛР в одній компанії може виконувати все, що стосується прийому кадрів. У іншій компанії всі рішення по прийому можуть прийматися оперативними менеджерами, що взаємодіють із відділом УЛР тільки як з консультативним органом.

Ці приклади допомагають нам побачити, що відділ УЛР може здійснювати функції трьох видів:

спеціальні послуги, які визначені в кожній компанії особисто;

консультативні;

координаційні.

Таким чином, в одній організації відділ УЛР може реально здійснювати набір кадрів, в іншій – він може тільки радити в питаннях щодо набору персоналу.

Як згадувалося раніше, відділ УЛР звичайно працює в якості консультативного органу і не має влади над оперативними менеджерами. В результаті можуть виникати конфлікти, коли оперативні менеджери ігнорують побажання і рекомендації відділу УЛР.
Посилення ролі УЛР.

Область УЛР вийшла за межі простого адміністрування: традиційну діяльність по найманню, регулюванню трудових відношень і відстеження систем оплати і пенсійних виплат. Сьогодні УЛР набагато повніше інтегровано в процес стратегічного планування організації.

Одна з причин подібних змін – організаційне середовище стало набагато більш комплексним. Потік законів і інструкцій перетворився в тягар відповідальності, покладений на менеджерів УЛР. Нові інструкції в області безпеки й охорони здоров'я, забезпечення рівних можливостей роботи, пенсійної реформи, навколишнього середовища і якості життя, регулярно виходять. Наприклад, наприкінці 70-х рр. у США було 100.980 федеральних урядових інструкторів – призначених, а не обраних. У 1979 ці призначені офіційні особи додали 7.496 інструкцій до тих, що вже існували і складали 60.000 сторінок. Більшість із цих нових інструкцій спрямовані на приватний бізнес і їхнє недотримання може привести до ув’язнення.

Одночасно з відповідальністю за пояснення і виконання урядових постанов, що змінюються постійно, відділ УЛР також повинний працювати


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12