У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Під-при-єм-с-т-во як об'-єкт і су-б'єкт ри-н-ко-вої еко-но-мі-ки

План

Вве-ден-ня

Під-при-єм-с-т-во – го-ло-вна еко-но-мі-ч-на оди-ни-ця кон'-ю-н-к-ту-ри ри-н-ку. Сут-ність і со-ці-а-ль-но--еко-но-мі-ч-ні фо-р-ми під-при-єм-с-т-ва. Тру-до-вий ко-ле-к-тив під-при-єм-с-т-ва; Ви-ди під-при-ємств. Ма-лі під-при-єм-с-т-ва та їх роль в еко-но-мі-ч-но-му про-гре-сі; За-ко-но-да-в-че ре-гу-лю-ван-ня ді-я-ль-но-с-ті під-при-ємств. Си-с-те-ма управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом в умо-вах ри-н-ку. Управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом і са-мо-вря-ду-ван-ня тру-до-во-го ко-ле-к-ти-ву. Ме-не-дж-мент і ма-р-ке-тинг в управ-лін-ні під-при-єм-с-т-вом; Ада-п-та-ція під-при-ємств до ри-н-ко-вих від-но-син; Під-при-єм-с-т-во як ос-но-в-на го-с-по-дар-сь-ка оди-ни-ця ма-к-ро-еко-но-мі-ки. Со-ці-а-ль-но--еко-но-мі-ч-ні й ор-га-ні-за-цій-ні фо-р-ми під-при-єм-с-т-ва, йо-го тру-до-вий ко-ле-к-тив; Вну-т-рі-ш-ньо-го-с-по-дар-сь-ка стру-к-ту-ра під-при-єм-с-т-ва й обіг йо-го ви-ро-б-ни-чих фо-н-дів; Ви-ди під-при-ємств і їх роз-ви-ток в умо-вах ри-н-ку. Еко-но-мі-ч-на во-ля під-при-ємств і під-при-єм-ни-ц-т-во. Управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом у су-час-них умо-вах. Управ-лін-ня під-при-єм-с-т-вом, йо-го го-с-по-дар-сь-ка, еко-но-мі-ч-на і со-ці-а-ль-на ді-я-ль-ність; Ада-п-та-ція під-при-єм-с-т-ва до ри-н-ко-вих від-но-син, під-при-єм-с-т-во і дер-жа-ва; Ма-р-ке-тинг і ме-не-дж-мент в управ-лін-ні під-при-єм-с-т-вом; Еко-но-мі-ч-ні про-бле-ми під-при-єм-ни-ц-т-ва та шля-хи їх ви-рі-шен-ня.

Ви-сно-вок

Введення

Під-при-єм-с-т-во го-ло-вна еко-но-мі-ч-на оди-ни-ця кон'-ю-н-к-ту-ри ри-н-ку

Сут-ність і со-ці-а-ль-но--еко-но-мі-ч-ні фо-р-ми під-при-єм-с-т-ва. Тру-до-вий ко-ле-к-тив під-при-єм-с-т-ва

Під-при-єм-с-т-во за-ймає центра-ль-не мі-с-це в на-род-но-госпо-дар-сь-ко-му ком-пле-к-сі будь--якої кра-ї-ни. Це пе-р-вин-на лан-ка су-с-пі-ль-но-го по-ді-лу пра-ці. Са-ме тут ство-рю-єть-ся на-ці-о-на-ль-ний до-ход. Під-при-єм-с-т-во ви-сту-пає як ви-ро-б-ник і за-без-пе-чує про-цес від-тво-рен-ня на ос-но-ві са-мо-оп-ла-т-но-с-ті й са-мо-стій-но-с-ті.

Від ус-пі-ху окре-мих під-при-ємств за-ле-жить об-сяг ство-рю-ва-но-го ва-ло-во-го на-ці-о-на-ль-но-го про-ду-к-ту, со-ці-а-ль-но--еко-но-мі-ч-ний роз-ви-ток су-с-пі-ль-с-т-ва, сту-пінь за-до-во-ле-но-с-ті в ма-те-рі-а-ль-них і ду-хо-в-них бла-гах на-се-лен-ня кра-ї-ни.

Під-при-єм-с-т-во як са-мо-стій-на го-с-по-дар-сь-ка оди-ни-ця во-ло-діє пра-ва-ми юри-ди-ч-ної осо-би, тоб-то во-но має пра-во ві-ль-но-го роз-по-ря-джен-ня май-ном, оде-р-жу-ва-ти кре-дит, вхо-ди-ти в до-го-ві-р-ні від-но-си-ни з ін-ши-ми під-при-єм-с-т-ва-ми. Во-но має ві-ль-ний роз-ра-ху-н-ко-вий ра-ху-нок у ба-н-ку, де зна-хо-дять-ся ко-ш-ти, що ви-ко-ри-с-то-ву-ють-ся для роз-ра-ху-н-ків з ін-ши-ми під-при-єм-с-т-ва-ми, на зар-пла-ту.

При-йн-я-то вва-жа-ти, що оп-ти-ма-ль-ни-ми є та-кі роз-мі-ри, що за-без-пе-чу-ють най-більш спри-я-т-ли-ві умо-ви для ви-ко-ри-с-тан-ня до-ся-г-нень на-у-ки й тех-ні-ки при мі-ні-ма-ль-них ви-тра-тах ви-ро-б-ни-ц-т-ва і при цьо-му до-ся-га-єть-ся ефе-к-ти-в-не ви-ро-б-ни-ц-т-во ви-со-ко-які-с-ної про-ду-к-ці-ї.

Під-при-єм-с-т-во яв-ляє со-бою та-ку фо-р-му ор-га-ні-за-ції го-с-по-дар-с-т-ва, при якій ін-ди-ві-ду-а-ль-ний спо-жи-вач і ви-ро-б-ник вза-є-мо-ді-ють за до-по-мо-гою ри-н-ку з ме-тою ви-рі-шен-ня трьох ос-но-в-них еко-но-мі-ч-них про-блем:, що, як і для ко-го ви-ро-б-ля-ти.

При цьо-му ні-хто з під-при-єм-ців і ор-га-ні-за-цій сві-до-мо рі-шен-ням ці-єї трі-а-ди еко-но-мі-ч-них про-блем не за-йня-тий (ко-ж-ний ви-рі-шує в сти-хії ри-н-ку на ін-ди-ві-ду-а-ль-но-му рі-в-ні).

У ри-н-ко-вій си-с-те-мі все має ці-ну. Рі-з-ні ви-ди люд-сь-кої пра-ці та-кож ма-ють ці-ну – рі-вень зар-пла-ти, та-риф на по-слу-ги. Ри-н-ко-ва еко-но-мі-ка для не-усві-до-м-ле-ної ко-ор-ди-на-ції лю-дей і під-при-ємств че-рез си-с-те-му цін і ри-н-ків. Як-що узя-ти всі рі-з-но-ма-ні-т-ні ри-н-ки, то оде-р-жи-мо ши-ро-ку си-с-те-му, що сти-хій-но за-без-пе-чує рі-в-но-ва-гу цін і ви-ро-б-ни-ц-т-ва шля-хом проб і по-ми-лок.

По за-со-бах уз-го-джен-ня між по-ку-п-ця-ми й про-дав-ця-ми (по-пи-ту та про-по-зи-ції) на ко-ж-нім із цих ри-н-ків ри-н-ко-ва еко-но-мі-ка ви-рі-шує од-но-ча-с-но всі три про-бле-ми:

що ро-би-ти? (ви-зна-ча-єть-ся що-ден-но го-ло-су-ван-ням за до-по-мо-гою гро-шей (шля-хом ви-бо-ру по-ку-п-цем то-ва-ру і йо-го по-ку-п-ки); як ро-би-ти? (ви-зна-ча-єть-ся кон-ку-ре-н-ці-єю між ви-ро-б-ни-ка-ми (ко-ж-ний пра-г-не ви-ко-ри-с-то-ву-ва-ти но-ві-т-ні тех-но-ло-гії, ви-гра-ти ці-но-ву кон-ку-ре-н-цію і збі-ль-ши-ти при-бу-ток, зни-зи-ти ви-тра-ти ви-ро-б-ни-ц-т-ва); для ко-го ро-би-ти? (ви-зна-ча-єть-ся спів-від-но-шен-ням по-пи-ту та про-по-зи-ції на ри-н-ках, фа-к-то-ра-ми ви-ро-б-ни-ц-т-ва (ро-бо-ча си-ла й за-со-би ви-ро-б-ни-ц-т-ва).

Ці ри-н-ки ви-зна-ча-ють рі-вень зар-пла-ти, ре-н-ти, від-со-т-ка і при-бу-т-ку, тоб-то дже-рел, із яких скла-да-ють-ся до-хо-ди. Ви-ро-б-ник уста-но-в-лює свої ці-ни, пе-ре-мі-ща-ю-чи свій ка-пі-тал у га-лу-зі з ви-со-ким при-бу-т-ком і, за-ли-ша-ю-чи не-ре-н-та-бе-ль-не ви-ро-б-ни-ц-т-во то-ва-ру. Усе це і ви-зна-чає, що ро-би-ти. При-бу-ток тут – ви-рі-ша-ль-ний фа-к-тор фу-н-к-ці-о-ну-ван-ня ри-н-ко-во-го го-с-по-дар-с-т-ва.

Від-по-ві-д-но до форм вла-с-но-с-ті в Укра-ї-ні мо-жуть ді-я-ти під-при-єм-с-т-ва на-сту-п-них ви-дів:

ін-ди-ві-ду-а-ль-ні, за-сно-ва-ні на осо-би-с-тій вла-с-но-с-ті і на йо-го пра-ці (без на-й-ман-ня); сі-мей-ні, за-сно-ва-ні на вла-с-но-с-ті й пра-ці гро-ма-дян од-ні-єї ро-ди-ни, що про-жи-ва-ють спі-ль-но; при-ва-т-не під-при-єм-с-т-во, за-сно-ва-не на вла-с-но-с-ті окре-мо-го гро-ма-дя-ни-на із пра-вом на-й-ман-ня ро-бо-чої си-ли; ко-ле-к-ти-в-не, за-сно-ва-не на вла-с-но-с-ті тру-до-во-го ко-ле-к-ти-ву, чи ко-о-пе-ра-ти-ву ін-шо-го ста-ту-т-но-го су-с-пі-ль-с-т-ва; дер-жа-в-не чи ко-му-на-ль-не, за-сно-ва-не на вла-с-но-с-ті ад-мі-ні-с-т-ра-ти-в-но--те-ри-то-рі-а-ль-них оди-ниць; дер-жа-в-не під-при-єм-с-т-во, за-сно-ва-не на ре-с-пу-б-лі-кан-сь-кій (за-га-ль-но-де-р-жа-в-ній) вла-с-но-с-ті; спі-ль-не, за-сно-ва-не на ба-зі об'-єд-нан-ня май-на рі-з-них форм вла-с-но-с-ті (змі-ша-на фо-р-ма вла-с-но-с-ті).

У за-ле-ж-но-с-ті від об-ся-гів ви-ро-б-ни-ц-т-ва, кі-ль-ко-с-ті ро-бі-т-ни-ків під-при-єм-с-т-во мо-же бу-ти ма-лим, се-ре-д-нім, ве-ли-ким. Ма-лі під-при-єм-с-т-ва – чи-се-ль-ні-с-тю до 200 пра-цю-ю-чих (у про-ми-с-ло-во-с-ті й бу-ді-в-ни-ц-т-ві), до 50 чо-ло-вік (В ін-ших га-лу-зях ви-ро-б-ни-чої сфе-ри), до 100 чо-ло-вік (у на-у-ці), до 25 чо-ло-вік (не-ви-ро-б-ни-ча сфе-ра), до 15 чо-ло-вік (роз-дрі-б-на то-р-гі-в-ля).

Під-при-єм-с-т-ва ма-ють пра-во по-єд-ну-ва-ти свою ви-ро-б-ни-чу, на-у-ко-ву і ко-ме-р-цій-ну ді-я-ль-ність і ство-рю-ва-ти на-сту-п-ні об'-єд-нан-ня:

асо-ці-а-ція – до-го-ві-р-не об'-єд-нан-ня, ство-ре-не з ме-тою по-стій-ної ко-ор-ди-на-ції го-с-по-дар-сь-кої ді-я-ль-но-с-ті; асо-ці-а-ція не має пра-ва втру-ча-ти-ся у ви-ро-б-ни-чу ді-я-ль-ність ко-ж-но-го з її уча-с-ни-ків; ко-р-по-ра-ція – до-го-ві-р-не об'-єд-нан-ня на ос-но-ві спо-лу-чен-ня ви-ро-б-ни-чих, на-у-ко-вих і ко-ме-р-цій-них ін-те-ре-сів із де-ле-гу-ван-ням окре-мих по-в-но-ва-жень, центра-ль-ним ре-гу-лю-ван-ням ді-я-ль-но-с-ті ко-ж-но-го з уча-с-ни-ків; кон-со-р-ці-ум – тим-ча-со-ве ста-ту-т-не об'-єд-нан-ня про-ми-с-ло-во-го й ба-н-ків-сь-ко-го ка-пі-та-лу для до-ся-г-нен-ня за-га-ль-ної ме-ти; кон-церн – ста-ту-т-не об'-єд-нан-ня під-при-ємств про-ми-с-ло-во-с-ті, на-у-ко-вих ор-га-ні-за-цій, транс-по-р-ту, ба-н-ків, то-р-гі-в-лі й ін. на ос-но-ві по-вної за-ле-ж-но-с-ті від од-но-го чи гру-пи під-при-єм-ців.

Ко-ж-не під-при-єм-с-т-во для ви-рі-шен-ня за-дач, зв'я-за-них із ви-ро-б-ни-ц-т-вом і ре-а-лі-за-ці-єю то-ва-рів і на-дан-ням по-слуг, по-ви-нне бу-ти уко-м-п-ле-к-то-ва-но ви-зна-че-ною кі-ль-кі-с-тю лю-дей, зда-т-них ви-ко-ну-ва-ти ці ро-бо-ти. За-йня-ті су-с-пі-ль-ною пра-цею на під-при-єм-с-т-ві пра-ців-ни-ки, ін-же-не-ри й слу-ж-бо-в-ці утво-рять тру-до-ві ко-ле-к-ти-ви цих під-при-ємств. У по-лі-тич-но--еко-но-мі-ч-но-му ро-зу-мін-ні тру-до-вий ко-ле-к-тив – це су-ку-п-ний пра-ців-ник під-при-єм-с-т-ва й од-но-ча-с-но су-б'єкт еко-но-мі-ч-них від-но-син, що здій-с-нює за-га-ль-ну ді-я-ль-ність у дер-жа-в-них, ко-ле-к-ти-в-них, ко-о-пе-ра-ти-в-них під-при-єм-с-т-вах, спря-мо-ва-ну на за-до-во-лен-ня як осо-би-с-тих, так і ко-ле-к-ти-в-них, су-с-пі-ль-них по-треб.

Тру-до-вий ко-ле-к-тив є скла-д-ною ор-га-ні-за-цій-ною й со-ці-а-ль-но--еко-но-мі-ч-ною стру-к-ту-рою, у ко-т-ру вхо-дять пра-ців-ни-ки це-хів, бри-гад і ін-ших під-роз-ді-лів під-при-єм-с-т-ва. Для ко-ор-ди-на-ції, по-го-дже-но-с-ті між ни-ми ство-рю-єть-ся від-по-ві-д-на си-с-те-ма управ-лін-ня.

Пе-ре-хід від ко-ман-д-но--ад-мі-ні-с-т-ра-ти-в-ної си-с-те-ми управ-лін-ня до еко-но-мі-ч-них ме-то-дів на всіх рі-в-нях ви-ма-гає ши-ро-кої де-мо-к-ра-ти-за-ції всі-єї си-с-те-ми го-с-по-дар-сь-кої ді-я-ль-но-с-ті, здій-с-нен-ня управ-лін-ня че-рез ін-те-ре-си, все-бі-ч-ну ак-ти-ві-за-цію пра-ців-ни-ків – чле-нів тру-до-во-го


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17