У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП ДО МАРКЕТИНГУ

Ми живемо в час революційних змін. Константою є не стабільність, а зміни. Для того, щоб залишитися на місці, треба рухатися все скоріше. Якщо сьогодні ви будете робити те, що вчора, ви втратите свій бізнес. Багато компаній залишило той бізнес, з якого починали. Виживання потребує жертв.

Організація повинна своєчасно усвідомити Точки Стратегічного Злому, які Енді Гроув визначив як “специфічні моменти в розвитку бізнесу, який потребує зміни його основи”. Джек Уелч попереджував власних працівників: “ Зруйнуйте свій бізнес...Якщо ви не змінюєтесь, то загинете. Якщо швидкість перетворень всередині компанії відстає від швидкості зовнішніх змін, значить, ваш кінець дуже близько”. Том Пітерс радить: “Для того щоб відповідати споживачам в стрімкому динамічному конкурентному світі, ми повинні полюбити зміни так, як ми колись ненавиділи їх”. Ричард д’Авіньї зазначає: “В кінці кінців залишиться два типи фірм: які зруйнують власні ринки і ті, які не витримають натиску”.

Але яким чином відповідати цим змінам? В цьому допоможе маркетингова наука і практика. Чи важко навчитися маркетингу? Добра новина: це можна зробити за один день через усвідомлення його фундаментальних ідей. Погана новина: для того щоб стати справжнім майстром, доведеться вчитися все життя.

Райнхольд Нібур казав: “Боже, дай нам сил, щоб спокійно прийняти те, що ми не можемо змінити, дай нам мужності змінити те, що ми повинні змінити, і дай нам мудрості, щоб відрізнити одне від іншого”.

Маркетинг дуже складний і простий одночасно. Його основні мантри (ідеї, постулати) можна засвоїти за один день, але майстерність прийдеться набувати усе життя. Це хороша і погана новина для усіх, хто хоче змінити себе і зробити якість життя кращою.

“Успіх в бізнесі визначається не виробником, а клієнтом” (Пітер Друкер)

“Замість того, щоб збільшувати продажі, створюйте клієнтів”

“Демонструйте не товари, а засоби вирішення проблем”

“Маркетинг – ключовий фактор підприємництва. Це не тільки паливо, це компас корабля” (Джон Харві Джонс, концерн “Ай-Сі”)

“Маркетинг є просто цивілізована форма ведення воєнних дій, де більшість битв виграється словами, ідеями і тренованим мисленням” (Альберт В. Емері)

 

“В організації, яка дійсно сповідує філософію маркетингу, вам не вдасться визначити, хто саме працює у відділі маркетингу. Кожен співробітник організації, приймаючи рішення, враховує їхній вплив на споживача” (Стефан Бернетт, професор маркетингу)

 

“Маркетинг – це підсистема, що займається виробництвом покупців”

“Зараз ми всі споживачі, у всіх сферах споживчих взаємовідносин, починаючи від пропозиції або споживання послуг у сфері освіти чи охорони здоров’я, закінчуючи чергою в поштовому відділенні і поїздкою в міжміському експресі, а також при різних фінансових операціях – від купівлі бісквіту до придбання савану” (Пітер Муллен)

Ринкове середовище породило на початку ХХ ст. в США нову філософію підприємницької діяльності – маркетинг.

Особливість маркетингу як наукової дисципліни полягає в тому, що вона не володіє і навряд чи колись буде володіти непохитними законами і чіткими алгоритмами, використовуючи які кожен зможе стати Рокфеллером. Сучасний маркетинг – це, з одного боку, набір концепцій, які намагаються пояснити повсякденні прояви ринкової дійсності, з іншого – величезна кількість життєвих ситуацій, які відображають практичний досвід маркетингу.

Маркетологи повинні формувати цілісний світ взаємовідносин між своєю компанією, її клієнтами і споживачами.

Я И ВЫ

Я для врага – живая сила.

Я – кошелек для продавца.

Я – нудный моралист для сына,

Беспутный малый для отца.

Для доктора – больное тело,

Объект воздействия пилюль.

Меня ГАИ терзает смело:

Я для нее безликий нуль.

Я для жены немало значу:

Что без меня ее очаг!

Я для кассирши – это сдача,

Я для начальника – рычаг.

Для мамы я – ее надежда,

Для автослужб – автомобиль.

Я для ученого – невежда,

А для уборщицы – я пыль.

Я для сберкассы – накопитель,

Для гардеробщика – пальто.

Для Пугачевой – телезритель,

Для красной девицы – никто.

Я для одних – объект заботы,

А для других – наоборот!

И вот себя спросил я: – Кто ты? –

И я сказал себе: –Я тот,

Кто в многие мишени целит,

Тот, кто летит, то вниз, то ввысь!

Я тот, кого не каждый ценит,

Но без кого не обойтись,

Ни продавцу,

Ни бюрократу,

Ни замначальнику ГАИ,

Ни другу и не супостату

(С кем будет он вести бои?)

Что без меня им в жизни делать,

Того не в силах я постичь?

Жене я нужен и державе,

Врагам и тем, кому помог.

Как правильно сказал Державин:

“Я – царь, я – раб, я – червь, я – Бог!”

Я, люди, ваш! Меня вы звали,

И вот я с вами на земле!..

Но если бы вы только знали,

Что вы еще нужнее – мне!”

Маркетинг – це підсистема системи менеджменту організації, яка займається “виробництвом споживачів”. Але предмет маркетингу до сьогодні розуміється неправильно. Вважається, що маркетинг існує для того, щоб допомогти виробництву звільнитися від створених товарів, але істина у протилежному: виробництво існує, щоб допомагати маркетингу задовольняти потреби людей. Маркетинг плутають зі збутом, але це діаметрально протилежні види діяльності. Збут – тільки важлива складова функція маркетингу, частина його бізнес-політики.

Маркетинг – це не мистецтво знаходження спритних шляхів розподілу продукції. Це мистецтво створення істинної цінності для споживачів, вміння допомагати жити людям краще через якість, обслуговування і цінність.

“Маркетинг” походить від англійського market – ринок, торгівля, продаж, комерційна діяльність. За іншою версією етимології терміну він є результатом контамінації (гри слів, їх поєднання) market getting – завоювання ринку – термін, який вперше з’являється на початку ХХ століття в США. Хронологія зародження і розвитку маркетингу наступна:

1901 – 1905 рр.. – в навчальні програми провідних університетів
Сторінки: 1 2 3