У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Маркетингова діяльність фармакологічного підприємства

Зміст

Вступ ………………………………………………………………………………..9

1. Теоретичні засади маркетингової діяльності фармацевтичного підприємства

1.1. Концепції управління маркетингом ………………………………………….12

1.2 Сутність та складові маркетингової діяльності фармацевтичного

підприємства .………………………………………………………………….19

1.3 Організаційно-правові основи маркетингової діяльності в галузі фармації .26

2. Аналіз маркетингової діяльності ТзОВ «Гама-Оптик»

2.1 Загальна організаційно-еконмічна характеристика ТзОВ «Гама-Оптик»

2.1.1 Аналіз організаційно-правової форми підприємства ……………………..34

2.1.2 Аналіз організаційної структури підприємства ……………………………36

2.1.3 Аналіз основних техніко-економічних показників та фінансового стану

підприємства ………………………………………………………………… 39

2.2 Оцінка маркетингової діяльності на підприємстві …………………………...46

2.2.1 Аналіз обсягу реалізації продукції …………………………………………46

2.2.2 Аналіз ринків збуту продукції………………………………………………..52

2.2.3 Аналіз системи розповсюдження товару……………………………………59

2.2.4 Аналіз цінової політики підприємства………………………………………62

2.2.5 Аналіз комунікаційної політики……………………………………………..64

2.2.6 Характеристика основних товарів ТзОВ «Гама-Оптик»…………………...66

3. Шляхи вдосконалення маркетингової діяльності в ТзОВ «Гама-Оптик»

3.1 Оцінка необхідності покращення маркетингової діяльності на

ТзОВ «Гама-Оптик»…………………………………………………………….70

3.2. Напрямки вдосконалення маркетингової діяльності...………………………74

3.3. Економіко-математичне та логістичне моделювання параметрів

функціонування складу ТзОВ «Гама-Оптик»………………………………..88

Висновок

Список літератури

Додатки

Бібліографічна довідка

Вступ

Ринок являє собою економічний механізм узгодження та реалізації економічних інтересів ринкових суб’єктів (виробників та споживачів) у процесі обміну товарами через коливання ринкових цін. Саме таке розуміння сутності ринку дає підстави говорити про роль в управління підприємством маркетингу як механізму узгодження економічних інтересів виробників та споживачів через розробку ефективної ринково-продуктової стратегії.

Кожному підприємству перед тим, як планувати збутову діяльність, необхідно знати, яку продукцію, в якому об'ємі, де, коли і по яких цінах воно продаватиме. Для цього потрібно вивчити попит на продукцію, ринки її збуту, їх ємність, реальних і потенційних конкурентів, потенційних покупців, можливість розроблення цінової політики за конкурентною ціною, доступність необхідних матеріальних ресурсів, наявність кадрів необхідної кваліфікації і т.д. Від цього залежать кінцеві фінансові результати, відтворення капіталу, його структура і, як наслідок, фінансова стійкість підприємства.

Необхідними умовами досягнення самоокупності і самофінансування підприємства в умовах ринку є орієнтація на споживачів і конкурентів, гнучке пристосування до ринкової кон’юнктури, що змінюється.

Аналіз маркетингової діяльності підприємства – це процес визначення рівня досягнення запланованих або очікуваних показників, результатів цілей з метою визначення та усунення причин можливих непередбачуваних відхилень, корегування планів і програм, підвищення ефективності здійснюваних маркетингових операцій.

Аналіз маркетингової діяльності – важлива складова наукового обґрунтування планів, організації, управління і корегування на підприємстві.

Предметом аналізу маркетингової діяльності підприємства є маркетингові, господарчі процеси, економічні та кінцеві фінансові показники, які складаються під впливом об’єктивних та суб’єктивних факторів і відображаються через систему економічної інформації.

Ефективність маркетингової діяльності досягається через зусилля, направлені на товар (виробничу послугу), на ефективне використання всіх видів ресурсів підприємства та створення консолідованого корпоративного соціально-психологічного стану в системі відносин.

Оскільки на сучасному етапі розвитку економіки маркетинг не широко застосовується на вітчизняних підприємствах, тому основна мета написання даної дипломної роботи в теоретичному обґрунтуванні і методологічній розробці основних принципів і практичних етапів проведення аналізу маркетингової діяльності фармацевтичного підприємства. Завдання даної роботи полягає у розробці підходів щодо покращення маркетингової діяльності на підприємстві.

Поставлена мета визначає головні задачі, що підлягають вирішенню в даній роботі:

аналіз маркетингової діяльності підприємства та ступеня необхідності покращення останньої; розробка й обґрунтування заходів щодо удосконалювання маркетингової діяльності; розробка економіко-математичних та логістичних моделей параметрів функціонування складу; розрахунок економічної ефективності від впровадження запропонованих економіко-математичних моделей.

Об’єктом дослідження виступає товариство з обмеженою відповідальністю «Гама-Оптик», сферою діяльності якого є оптова торгівля офтальмологічними лінзами відомого польського виробника «JZO sp.z.o.o».

Предметом дослідження виступає маркетингове середовище ТзОВ «Гама-Оптик».

Теоретичною і методологічною базою дослідження стали роботи вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, діалектичний метод пізнання, а також конкретно-економічні методи – аналітичний метод, метод горизонтального та вертикального аналізу, метод порівняння, метод графічного зображення

Інформаційною базою для здійснення аналізу стала бухгалтерська звітність за ряд періодів, статистична звітність, дані опитувань співробітників підприємства.

Перший розділ дипломної роботи присвячено дослідженню теоретико-методологічних основ маркетингової діяльності фармацевтичних підприємств. В його межах проведено дослідження поглядів відомих вітчизняних та зарубіжних економістів з приводу концепцій управління маркетингом, визначено сутність та основні складові маркетингової діяльності фармацевтичного підприємства також розкрито організаційно-правові основи маркетингової діяльності в галузі фармації.

В другому розділі роботи проведено безпосередній аналіз маркетингової діяльності досліджуваного підприємства, а саме аналіз обсягів реалізації продукції, аналіз ринків збуту, аналіз системи розповсюдження товару та інше.

Вагомою частиною даної роботи є визначення основних напрямів покращення маркетингової діяльності підприємства, а також розроблені економіко-математичні та логістичні моделі функціонування складу, як складової комплексу маркетингу.

Практичне використання результатів даної роботи і впровадження запропонованих у ній заходів дасть позитивний ефект, підвищить рівень прибутку та конкурентоспроможності підприємства та буде сприяти розширенню його ринкової частки

І Теоретичні засади маркетингової діяльності фармацевтичного підприємства

1.1. Концепції управління маркетингом

Перед розглядом методологічних основ управління маркетинговою діяльністю підприємства необхідно повернутися до визначення маркетингу, як такого. Маркетинг має на увазі управління ринком з метою здійснення обміну для задоволення нестатків і запитів людини. Чи, іншими словами, маркетинг – це процес, у ході якого окремі особистості і групи одержують необхідне і бажане за допомогою створення товарів і споживчих цінностей та обміну ними один з одним.

Процеси обміну не відбуваються сам по собі. Продавці повинні шукати покупців, виявляти їхні потреби, створювати якісні товари і послуги, просувати, зберігати і доставляти їх. Розробка товарів, аналіз ринку, комунікації, розподіл, установлення цін і обслуговування споживачів – основні види маркетингової діяльності. Прийнято вважати, що маркетингом займається в основному сторона, що продає, але і покупці, виявляється, приймають у ньому участь – коли шукають потрібні товари за доступними цінами. Агенти з закупівлі теж беруть участь у маркетингу, займаючись пошуком продавців, з якими можна робити вигідні угоди. Ринок продавця припускає,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6