У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни: «Маркетингові дослідження»

на тему:

«Дослідження поведінки споживачів»

Зміст

Вступ................................................................................................................... | 5

РОЗДІЛ І. Теоретико-методологічна характеристика дослідження поведінки споживачів ...................................................................................... |

6

1.1. Поняття «поведінки споживача». Види теорій поведінки споживачів. | 6

1.2. Моделі поведінки споживачів .................................................................. | 11

1.3. Процес прийняття рішень про купівлю та чинники впливу на поведінку споживача......................................................................................... | 18

РОЗДІЛ ІІ. Аналіз дослідження поведінки споживачів на

ПП «Ауді Центр ІФ»......................................................................................... | 35

2.1. Аналіз внутрішнього середовища на ПП «Ауді Центр ІФ».................. | 35

2.2.Аналіз зовнішнього середовища на ПП «Ауді Центр ІФ» | 38

2.3. Аналіз дослідження поведінки споживачів на ПП «Ауді Центр ІФ».... | 41

РОЗДІЛ ІІІ. Розробка заходів щодо дослідження поведінки споживачів на ПП «Ауді Центр ІФ» ................................................................................... |

42

3.1. Розробка заходів щодо дослідження поведінки споживачів на

ПП «Ауді Центр ІФ»........................................................................................ |

42

Висновок............................................................................................................. | 44

Список використаних джерел.......................................................................... | 45

Вступ

В умовах переходу вітчизняної економіки до ринкових відносин дослідження поведінки споживачів як економічний елемент у системі маркетингового механізму набу-ває все більшого значення. Він суттєво впливає на ефективність під-приємницької діяльності підприємства, що зумовлено його роллю при формуванні його прибутку. В процесі організації маркетингової діяль-ності підприємства важливим є формування його товарної політики, що визначає рівень ціни, стратегічний і тактичний підходи до процесу реа-лізації продукції на ринку у відповідній перспективі.

Актуальність теми полягає в тому, що слід більше уваги приділяти поведінці споживачів, оскільки це досить вагомо впливає на темпи реалізації продукції, а внаслідок цього й на доходи підприємства.

Метою даної курсової роботи є ознайомлення з поведінкою споживачів в розрізі різноманітних досліджень.

Дана робота складається з трьох розділів. У першому розділі наведено теоретичні відомості, які стосуються таких економіко-маркетиннгових понять як: поведінка споживача, моделі поведінки споживача, чинники впливу на поведінку споживача.

Другий розділ – це організація сервісних послуг та дослідження поведінки споживачів на ПП «Ауді Центр ІФ» та його аналіз.

У курсовій роботі описано принципи і структура здійснення дослідження поведінки споживачів на ПП «Ауди Центр ІФ». Представлене підприємство займається продажем автомобілів марки Ауді а також надає сервісні послуги в Івано-Франківську та області. Для оптимізації та більшої ефективності товароруху на підприємстві, у третьому розділі курсової роботи викладено кілька пропозицій.

І. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДОСЛІДЖЕННЯ ПОВЕДІНКИ СПОЖИВАЧІВ

1.1. Поняття «поведінки споживача».

Види теорій поведінки споживачів.

У сучасному розумінні поведінка споживачів — це всі економічні, соціальні і психологічні прояви, які мають місце в процесі підготовки і здійснення купівлі, а також використання купленого продукту, включаючи передачу набутого досвіду іншим; це дії, які здійснюють окремі особи, купуючи і використовуючи продукцію чи послуги це розумові і соціальні процеси, які призводять до таких дій або слідують за ними.

Слід знати, що дослідження поведінки споживачів як наука було започатковано ще до другої світової війни. Тоді вона базу-валася на досягненнях психології й особливо біхевіоризму. Її основоположником був Джон Б. Ватсон. Наукові розробки в цій галузі мали швидше теоретичний, а ніж практичний характер. Розвиток і вплив науки про поведінку споживачів на прийняття відповідних рішень були відносно невеликими.

В другій половині 50-х років наука про поведінку споживачів виділилась як окремий напрямок у системі біхевіорійських наук. Головна тематика наукових досліджень того часу — способи по-силення прихильності споживачів товарній марці, визначення властивостей, які потенційні споживачі очікують від продукту, методи рекламування з метою формування позитивного іміджу продукту чи підприємства. Саме в цей період були закладені ос-нови методології впливу на споживачів.

В 60-х роках виникла нова тема досліджень — мотивація спо-живачів. Результатом цих досліджень стало твердження про мо-жливість впливу на споживача на рівні підсвідомості за допомо-гою психометричних методів. Під керівництвом Ернста Діхтера світ Зігмунда Фрейда та психоаналіз знайшли свій шлях на ри-нок. Саме в цей час завдяки працям Н'юмана, Катона, Фербера, Говарда, Ігл наука про поведінку споживачів з'явилася в програ-мах шкіл бізнесу.

Актуальним питанням на той час було, як стимулювати рі-шення щодо купівлі завдяки оновленню продукції та діяльності засобів масової комунікації.

Були розроблені також моделі поведінки споживачів, напри-клад «Поворот до синтезу» Холбрука, тобто інтеграція накопиче-них знань про мотивацію і поведінку споживачів у систематизо-вані і концептуальні схеми.

Виходячи із сучасних реалій наука про поведінку споживачів робить такі висновки.

Споживач — хазяїн. Він може відхилити всі спроби впливу на нього. Тому вся діяльність підприємства повинна бути адаптова-на до мотивації і поведінки споживачів.

Мотивація і поведінка споживачів може бути зрозуміла лише завдяки проведенню відповідних досліджень. Завдяки їм абсолю-тні прогнози не можливі, але при строгому науковому підході і правильному використанні результатів досліджень стратегічні показники діяльності підприємства помітно поліпшуються.

Поведінка споживача може відчувати вплив через переконан-ня, при якому він сприймається як суверенна і цілеспрямована особа. Переконання споживача і вплив на нього допускаються лише в межах закону, соціальних та етичних норм.

Для оцінки поведінки споживачів необхідно використовувані інтердисциплінарний підхід. Так, економічні науки допомагають знайти відповідь на запитання щодо того, який доход мають споживачі і як вони його розподіляють, за якою ціною вони хочуть можуть придбати той чи інший продукт, як можна оцінити величину попиту і пропозиції тощо. Психологія допомагає зрозуміти мотиви і стимули поведінки споживачів, типологію й особливості їх належності до тих чи інших класів, підкласів, референтних груп, сімейних відносин. Етнографія допомагає визначити особливості походження, поширення стосунків, культури і побуту народів. В дослідженні поведінки споживачів використовують також такі науки, як симптоматологія (пояснює симптоми, зовнішні ознаки, які дозволяють визначити сутність явищ), герменевтика (мистецтво пояснювати та інтерпретувати тексти) та


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9