У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

з предмету : «Маркетингові дослідження»

на тему:

“Розробка логістики маркетингових кабінетних досліджень”

Зміст

Вступ

Розділ І.Теоретичні основи маркетингових досліджень

Сутність маркетингових досліджень

Види маркетингових досліджень

Методика проведення кабінетних досліджень

Розділ ІІ. Аналіз розробки логістики маркетингових кабінетних досліджень на основі ВАТ “Шкіряне підприємство “Світанок””

2.1. Загальна характеристика підприємства

2.2. Аналіз існуючої методики маркетингових досліджень на підприємстві

2.3. Моніторинг вторинної інформації на підприємстві

Розділ ІІІ Висновки і пропозиції

Список використаної літератури

Вступ.

Кожен бізнесмен, комерсант чи підприємець, який працює на ринку, передусім повинен вивчити ринок, застосовуючи низку захо-дів та систему аналітичних досліджень маркетингової діяльності. Важ-ливою складовою частиною маркетингової діяльності є маркетингові дослідження, як надзвичайно важливі заходи, які треба здійснювати планомірно І постійно, для співставлення очікуваних результатів з реальною ситуацією на ринку з метою своєчасного реагування на неї і внесення коректив у підприємницьку діяльність.

Сучасному підприємцю для орієнтації в ринковому середовищі недостатньо особистої інтуїції, чужих суджень, висловів, думок та висновків. Йому потрібна інформація щодо існуючих і очікуваних ринкових проблем та способів їх розв'язання. З кожним роком в умовах конкуренції для зменшення міри ризику фірма повинна во-лодіти надійною інформацією про товарне виробництво, середови-ще конкуренції, стан економіки регіону, країни, фірми, і стосовно цього будувати свою політику на ринку. Принагідно відмітимо, що маркетингові дослідження потрібні як для комерційних, так І для некомерційних установ, зокрема державних навчальних закладів.

Роль досліджень полягає у обліку та оцінці потреб, запитів і попи-ту споживачів, створенні конкретної програми їх задоволення, врахо-вуючи існуючу ситуацію на ринку, можливості фірми та її потенціал.

Метою цих досліджень є виявлення ринкових можливостей фір-ми, завоювання стабільних конкурентних позицій на ринку, змен-шення ризику та збільшення шансів на результативний успіх всієї маркетингової діяльності. Кожну ринкову можливість потрібно оці-нити з точки зору її відповідності цілям і наявним ресурсам фірми.

Залежно від інформації, яка використовується, способів її отри-мання, аналізу та узагальнення результатів маркетингові досліджен-ня мають свою специфічну функціональну структуру.

Маркетингові дослідження - це збір, обробка і аналіз даних про ринки, конкурентів, споживачів, ціни, ринкові можливості фірми з метою зниження підприємницького ризику в процесі прийняття управлінських рішень.

Активізація підприємницької діяльності в Україні, забезпечення життєдіяльності діючих і новостворених фірм в умовах розгортання конкуренції на ринку неможливі без попереднього проведення маркетингового дослідження, виявлення сприятливих можливостей і бар'єрів у зовнішньому середовищі, пов'язаних з реалізацією цілей фірми.

В першу чергу потрібно вивчити маркетингове середовище фірми - економічний потенціал України, певного регіону, чинне законодавство відносно підприємницької діяльності, системи оподаткування, ознайомитись з фінансово-господарською і зовнішньоекономічною діяльністю фірми, на базі якої проводиться маркетингове дослідження.

Без виявлення проблем даної фірми в процесі її функціонування в поточному періоді, а також пов'язаних із забезпеченням перспективних цілей, неможливо визначити завдання маркетингового дослідження і напрямки його проведення. Власне цілі і завдання даного дослідження виступають орієнтирами в пошуку необхідних інформаційних джерел - внутрішніх і зовнішніх.

Часові межі і масштаб маркетингового дослідження залежать від особливостей об'єктів вивчення, наприклад, ринку товарів довго- чи короткотривалого користування, виробничої чи невиробничої сфери , засобів виробництва з різною тривалістю життєвого циклу виробів, проміжних чи кінцевих товарів виробничого призначення.

Розділ І.Теоретичні основи маркетингових досліджень.

1.1. Сутність маркетингових досліджень.

Сьогодні підприємствам різних форм власності не тільки для „виживання", але й для подальшого розвитку та ефективної діяльності потрібно проводити маркетингові дослідження, оскільки прийняття управлінських рішень повинно базуватись на отриманій достовірній та повній маркетинговій інформації.

Маркетингові дослідження — це вид діяльності, який за допомогою інформації пов'язує споживача, покупця і громадськість з маркетингом; інформація, яку при цьому отримують, використовується для виявлення і визначення маркети-нгових можливостей і проблем; для вироблення, вдосконалення і оцінки мар-кетингових дій; для відслідковування результатів маркетингової діяльності, а також для покращання розуміння процесу управління маркетингом

Роль маркетингових досліджень полягає у збиранні необхідної інформації для оцінки маркетингових ситуацій та прийнятті на її основі обґрунтованих ма-ркетингових рішень.

Основними завданнями маркетингових досліджень є: * дослідження ринку та його основних суб'єктів, тобто поведінки споживачів, конкурентів, постачальників, посередників, конта-ктних аудиторій, аналіз та прогнозування кон'юнктури ринку;

¦ оцінка конкурентних позицій підприємства та його продукції на ринку і розробка на підставі цього рекомендацій з її покращання;

¦ розробка рекомендацій щодо формування товарної, цінової, збуто-вої та комунікаційної політики підприємства на підставі досліджен-ня ринку;

¦ прогнозування збуту на товари підприємства.

Основними принципами маркетингових досліджень є:

¦ системність, тобто періодичність, послідовність, логічність;

¦ комплексність, тобто врахування та аналіз усіх чинників мар-кетингового середовища у динаміці;

¦ цілеспрямованість, тобто орієнтація на вирішення певних ак-туальних маркетингових проблем;

¦ об'єктивність, тобто незалежність від суб'єктивних оцінок та висно-вків дослідників і респондентів;

¦ надійність, тобто достовірність одержаних даних;

¦ економічність, тобто перевищення вигоди від удосконалення дія-льності у результаті реалізації прийнятих рішень над витратами, по-в'язаними із проведенням маркетингових досліджень;

¦ відповідність принципам добросовісної конкуренції;

¦ довіра з боку споживачів.

Основними напрямами маркетингових досліджень є:

Дослідження ринку — це найбільш поширений напрям маркетингових досліджень. Об'єктами ринкового дослідження є тенденції і процеси розвитку ринку і фактори, які на нього впливають, зокрема аналіз змін

економічних, науково-технічних, демографічних, екологічних, законодавчих та інших факторів, а також структура і географія ринку, попит і пропозиція на ринку та умови їх оптимального співвідношення, місткість та її динаміка, бар'єри ринку,

стан конкуренції, ринкова кон'юнктура, можливості і ризики. На підставі дослідження ринку можна отримати прогнози його розвитку, з'ясувати кон'юнктурні тенденції, ключові фактори успіху; найбільш ефективні спо-соби ведення конкурентної політики на ринку й інформацію про можливість цільових ринків і ринкових цін. Дослідження ринку передбачає теж декілька напрямків. Найважливішими


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10