У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Контрольна робота з курсу « Управління якістю »

26. Як здійснюється статистичний контроль якості.

Успіх кожного конкретного товаровиробника оцінюється за рівнем ефективності виробництва, обумовленої в першу чергу ступенем задоволення потреб суспільства з найменшими витратами. При цьому в даний час визначальною характеристикою, яка формує суспільні потреби, стає якість продукції. Це пов'язано з тим, що якість продукції в умовах конкуренції є головним стимулом придбання продукції, одним з факторів її конкурентоспроможності.

Для того щоб виготовляти таку продукцію (надавати такі послуги) яка б за своїми властивостями задовольняла потреби споживачів необхідно здійснювати повний контроль на всіх етапах життєвого циклу товару.

Статистичний кронтроль якості — це особливий науково обґрунтований вид (метод) вибіркового контролю, що ґрунтується на застосуванні теорії ймовірностей та математичній статистиці. Він дозволяє не лише фіксувати фактичний рівень якості масової продукції, але й активно впливати на перебіг технологічного процесу, тобто забезпечувати його регулювання (управління). Основна його ідея зводиться до того, що в будь-якому сталому процесі, коли відсутні непередбачені відчутні збурення, фактичні показники якості окремих екземплярів продукції завжди матимуть незначні відхилення від середніх величин.

Таблиця 1. Класифікація видів технічного контролю якості продукції на підприємстві

Ознаки класифікації | Основні види контролю*

Організаційна форма | Суцільний Вибірковий Статистичний (!)

Летучий Інспекційний*

Характер контрольних операцій | Візуальний

Геометричний

Лабораторний аналіз

Контрольно-здавальні випробування*

Стадія виробничого процесу | Вхідний (контроль ресурсів)

Проміжний (контроль процесу)

Вихідний (контроль продукції)*

Вплив на перебіг технологічного процесу | Активний (І)

Пасивний —*

Застосовувані засоби контролю | Автоматизований (!)

Механізований Ручний*

Місце здійснення | Стаціонарний

Змінний

(!) – найбільш ефективні види контролю якості

Методи статистичного контролю і управління якістю

Для проведення дослідження пропонується 6 статистичних методів контролю КП.

1. Гістограма

Метод гістограм є ефективним інструментів обробки даних і призначений для поточного контролю якості в процесі виробництва, вивчення можливостей технологічних процесів, аналізу роботи окремих виконавців і агрегатів . Гистограмма - це графічний

метод представлення даних, згрупованих на частоті попадання в певний інтервал.

2. Розшарування

Цей метод . заснований тільки на достовірних даних застосовується для отримання коректної інформації, виявлення причинно - наслідкових зв'язків.

3. Контрольні карти

Контрольні карти графічно відображають динаміку процесу, тобто зміна показників в часі. На карті відзначений діапазон неминучого

розсіювання, який лежить в межах верхньої і нижньої меж . за допомогою цього методу можна оперативно прослідити початок

дрейфу параметрів по якому або показнику якості в ході технологічного процесу для того, щоб проводити запобіжні засоби

і не допускати браку готової продукції.

4. АВС- аналіз

АВС - аналіз - спосіб оптимального управління . Цей метод універсальний і може застосовуватися при рішенні проблем розподілу зусиль в будь-якій галузі промисловості і сфери діяльності. В АВС- аналізі використовується подвійне накопичення до 100 % як на осі абсцис, так і на осі ординат, виходить крива (ламана ) лінія.

5. Діаграма Парето

6. Діаграма Ісикави

Перевагою статистичного контролю є можливість керувати рівнем якості продукції за принципом регулювання кібернетичної системи із зворотним зв’язком. Проте йому властиві й недоліки, які не можна ігнорувати: по-перше, він має відносно вузьку сферу застосування (переважно масове виробництво); по-друге, .- порівняно великих коштів на збирання та обробку інформації. Здешевіти ці процеси можна шляхом автоматизації збирання, обробки і аналізу необхідної для контролю інформації, створення гнучких автоматизованих виробництв за умови виправданого функціонування з огляду інших чинників

На американських підприємствах широко використовують вмонтовані технічні засоби контролю, в яких запрограмовані ті чи інші методи статистичного контролю. Такі засоби контролю не тільки накопичують, але і обробляють цю інформацію і видають необхідні дані для прийняття рішень.

46. Перебудова свідомості при комплексному управлінні якістю

Комплексна система управління якістю продукції - це застосування сукупності статистичних методів на всіх етапах виробництва, яка в сприяє виробництву продукції.

Кожна організація яка працює у сфері товарів чи послуг рано чи пізно приходить до висновку, що якість є одним із тих основних важелів якими впливають на споживачів. Оцінка якості і її контроль потребує зворотного зв’язку з споживачами, а отже і швидку реакцію організації в залежності від їх вимог, що змушуватиме корегувати цілі і методи їх досягнення, що часто призводить до перебудови свідомості. Адже, впроваджуючи систему контролю (менеджменту) якості потрібно враховувати, що це призведе до ряду організаційних змін:

1. Підготовка. Варто сформувати керівний комітет і робочу групу. У керівний комітет необхідно включити представника керівництва і вищих керівників організації. У робочу групу повинні входити ті співробітники організації, що будуть займатися документуванням різних процесів і модернізацією різних елементів системи якості; це повинні бути особи, відповідальні за подібні процеси.

Поліпшити результативність і ефективність системи менеджменту якості можна тільки зосередивши увагу на потребах і чеканнях кожного співробітника, прагнучи, щоб індивідуальні цілі кожної особистості збігалися з цілями організації. Умовою успішності такої стратегії служить відкритість і довірчість у відносинах між керівництвом і співробітниками.

2. Навчання персоналу. Необхідно організувати навчання для співробітників, що беруть участь у розробці СМЯ. Навчання управлінню якістю в організації повинне починатися з вищого керівництва, оскільки саме воно приймає стратегічне рішення про необхідність розробки СМЯ. Найбільший ефект досягається, якщо навчання проходить перевірку зверху вниз: керівники підприємства - керівники структурних підрозділів - співробітники.

Упровадження системи менеджменту якості (СМЯ) припускає, що кожен співробітник організації повинний нести відповідальність за результати


Сторінки: 1 2