У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Організаційні форми міжнародного маркетингу в Україні

Термін "міжнародний маркетинг" відноситься до діяльності міжнародних фірм, сфера виробничої і комерційної діяльності, який поширюється на закордонні країни. В нашій країні українським споживачам є найбільш відомі такі міжнародні фірми, як “Кока-кола”, “Мак-Дональдс”, “Фуджі-Фільм”, “Reno”, “SONY” тощо.

Для багатьох підприємств вивчення і застосування міжнародного маркетингу необхідно внаслідок наростаючої відкритості стосовно зовнішніх ринків і з метою удосконалювання їхніх відносин з цими ринками. Зовнішньоекономічні зв'язки стають усе більш помітною складовою частиною господарської діяльності українських підприємств і організацій. Зростає інтерес до участі в економічному, виробничому і науково-технічному співробітництві з партнерами з закордонних країн. У цих умовах усе більше число працівників виробничої сфери, малих підприємств і державних установ мають потребу в об'єктивній інформації про світовий ринок, його структурі, організації і техніку здійснення комерційних операцій.

Так як наша країна має економіку, що розвивається, то багато іноземних інвестицій починають грати усе більш істотну роль у економіці України. Крім того, необхідно було б, придивитися до того, хто саме і чому, не дивлячись ні на що, намагається вкладати свою тверду валюту в хитку українську економіку. Існує думка, що до нас йдуть, по-перше, великі компанії, для яких можливість утрати декількох чи мільйонів навіть десятків мільйонів доларів не позначиться фатально на їхній долі; по-друге, авантюристи, тобто ті хто хоче розбагатіти, використовуючи довірливість українського бізнесу.

Тепер окремо про кожну найвідомішу міжнародну фірму, яка функціонує в Україні. Найбільш відомою корпорацією-франчайзера в Україні є "Кока-Кола", яка розпочала виробництво негазованої питної води «Бонаква» - високоочищена питна вода, виробництво якої на початку жовтня розпочато на заводі Кока-кола Беверіджиз України, що біля Києва.

Компанія Кока-кола постійно проводить в Україні дослідження, вивчає потреби споживачів. Останні опитування показали, що більшість населення віддає перевагу воді з нормальним рівнем газованості. Натомість, 18% споживачів вибирають для споживання низькогазовану або негазовану воду. Для повного задоволення потреб усіх споживачів було розпочато випуск негазованої «Бонакви».

29-30 квітня в Києві, на майдані Незалежності, пройшов перший дитячо-юнацький турнір “Кубок вуличного футболу”, організований Федерацією футболу України та її ексклюзивним партнером СП “Україна Футбол Інтернешнл” при підтримці компанії “Кока-кола”, “Мак-Дональдс” тощо.

Швейцарська компанія “Нестле”, світовий лідер у виробництві продуктів харчування, працює в Україні з 1994 року. За цей час бізнес компанії в нашій країні виріс у кілька разів. Лише у львівську фабрику Світоч компанія інвестувала близько 40 млн. доларів США та продовжує і далі інвестувати значні кошти в українську економіку.

Останнім часом в засобах масової інформації неодноразово з’являлися повідомлення про започаткування співпраці відомої вітчизняної кондитерської фірми "Світоч" з транснаціональною компанією “Нестле”, яка на сьогодні присутня на ринку ста п’ятдесяти країн світу. Їх спільні дії будуть скеровані насамперед на придбання і модернізацію того обладнання, на якому випускатиметься продукція підвищеного попиту, молоді спеціалісти фірми проходитимуть перепідготовку на спецкурсах.

Окрім виробництва продуктів харчування найвищої якості, Нестле відома в усьому світі своєю благочинністю та широкою підтримкою соціально важливих проектів. Не стала винятком з цього правила і Україна, де компанія також здійснює значну благочинну та спонсорську діяльність. Лише в жовтні 2003 року компанія прийняла участь у трьох благодійних акціях.

Щоб свій товар зробити більш перспективними у продажі, то для цього проводять різні акції, конкурси тощо. Прикладом можна взяти навіть жувальну гумку “Stimorol”. Під час змагань з пляжного волейболу в , Одесі та Ялті було висунуто ідею — створити образ «Stimorol» та зв'язати його зі здоровим способом життя. Ці змагання було ор-ганізовано виробниками «Stimorol». Перш за все створили пряму реклам-ну кампанію. Було поширено 20 тис. листівок серед відвідувачів пляжів та нічних розважальних закладів. Розносили їх спеціально відібрані для цього дівчата-волейболістки з місцевих юнацьких спортивних шкіл. Вони були одягнені у форму із символікою «Stimorol» та, крім листівок, роздавали ще й жувальну гумку (тобто вплив акції посилювався семплінгом). Також інформування про проведення акції по радіо, телебаченню, встановлення зовнішньої реклами — щитів з логотипом «Stimorol» у всіх людних місцях тощо. І ре-зультат — за вартості акції в 16 тис. доларів попит на продукцію «stimorol» під час проведення акції і відразу після неї збільшився майже на 80%.

В Україні з 1993 року успішно працює дочірнє підприємство Oriflame. Високі темпи зростання продажів, освоєння нових ринків збуту, широке коло споживачів — усе це свідчить про правильно вибрану політику Oriflame. За даними ЗМІ, на терені України нині діє понад 50 таких компаній - AVON Vision, MaryCay, HERBALIFE та інші. Функціонує низка зарубіжних компаній, які реалізують свою продукцію.

Avon представляє недорогу i досить якісну продукцію на ринку косметичних засобів. В Україну декоративна i лікувальна косметика Avon прийшла 1997 року i завдяки своїм маркетологам непогано прижилася:

Дізналася, що потрібно українським споживачам;

Постійно їх заохочує знижками, подарунками тощо;

Постачає нову продукцію.

Нині в сітьовому бізнесі, за даними деяких експертів, загальна кількість дистриб'юторів всіх компаній прямих продаж, сітьового та багаторівневого маркетингу в Україні становить близько 2 млн. громадян. Незалежні дистриб'ютори не захищені в правовому і соціальному полі. А сітьові компанії, використовуючи працю незалежних дистриб'юторів, як правило, уникають сплати податків в державні фонди.

Сьогодні продукція “Проктер енд Гембел” представлена на ринках 180 країн світу. В Україні компанія прийшла в 1993 році і розпочала з будівництва заводу "Тамбрандс-Україна" (м. Бориспіль). Обсяг інвестицій компанії в Україну становить понад 150 мільйонів доларів США.


Сторінки: 1 2