У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

Маркетингові дослідження - це збір, обробка і аналіз даних про ринки, конкурентів, споживачів, ціни, ринкові можливості фірми з метою зниження підприємницького ризику в процесі прийняття управлінських рішень.

Активізація підприємницької діяльності в Україні, забезпечення життєдіяльності діючих і новостворених фірм в умовах розгортання конкуренції на ринку неможливі без попереднього проведення маркетингового дослідження, виявлення сприятливих можливостей і бар'єрів у зовнішньому середовищі, пов'язаних з реалізацією цілей фірми.

Мета даної курсової роботи - практично навчитиcь самостійно проводити маркетингові дослідження на конкретній інформаційній базі і обгрунтувати доцільність управлінських рішень у підприємницькій діяльності фірми.

В першу чергу потрібно вивчити маркетингове середовище фірми - економічний потенціал України, певного регіону, зокрема, Львівщини, чинне законодавство відносно підприємницької діяльності, системи оподаткування, ознайомитись з фінансово-господарською і зовнішньоекономічною діяльністю фірми, на базі якої проводиться маркетингове дослідження.

Без виявлення проблем даної фірми в процесі її функціонування в поточному періоді, а також пов'язаних із забезпеченням перспективних цілей, неможливо визначити завдання маркетингового дослідження і напрямки його проведення. Власне цілі і завдання даного дослідження виступають орієнтирами в пошуку необхідних інформаційних джерел - внутрішніх і зовнішніх.

Так, об'єктами маркетингових досліджень мо-жуть бути: ринок загалом, цільовий ринок, окремі його характе-ристики, маркетингове середовище або окремі його складові. Формулювання проблем дослідження слід супроводжувати ви-значенням конкретних цілей, досягнення яких приведе до розв'я-зання проблеми.

Об’єктам курсової роботи є Відкрите Акціонерне Товариство "Шкіряне підприємство "RAWEX".

Часові межі і масштаб маркетингового дослідження залежать від особливостей об’єктів вивчення, наприклад, ринку товарів довго- чи короткотривалого користування, виробничої чи невиробничої сфери , засобів виробництва з різною тривалістю життєвого циклу виробів, проміжних чи кінцевих товарів виробничого призначення.

1 Теоретична частина

1.1. Визначення проблеми фірми і цілі маркетингового дослідження.

Маркетингові дослідження – це одна із основних функцій маркутингу, оскільки результати проведення їх виступають основою для для реалізації всіх інших функцій маркетингу. При цьому система маркетингових досліджень є складовою частиною маркетингової інформаційної системи.

У ринковій економіці прведення маркетингових досліджень – об’єктивна необхідність, затим що результати маркетингових досліджень мають бути основою для ухвалення рішень, пов’язаних із вибором ринку, діяльністю на ринку, визначенням обсягу продажів, прогнозуванням і плануванням ринкової діяльності, з розв’язанням інших проблем підприємств, що функціонують на ринку.

Економічні ситуації на ринку різноманітні. Однак загалом їх можна диференціювати за тірою насиченості. В умовах носиченого ринку попот і пропозиція відповідають один одному. Якщо ж ринок ненасичений (незбалансований), попит і пропозиція не відповідають один одному.

Відповідно до цього проблематика, що потребує дослідження, і характер даних, які використовують, будуть різними. Так, на-сичений ринок пов'язаний переважно з проблематикою стиму-лювання продажу і потребує даних про причини зниження об-сягів збуту, зростання товарних запасів, про наміри і смаки спо-живачів, про оцінку ефективності реклами, наявність конкурентів, товарів-замінників і т. ін.

Основними проблемами ненасиченого ринку є проблеми зро-стання товарних ресурсів, ефективного використання їх тощо. Тут потрібні дані про тенденції і перспективні потреби ринку, про джерела товарного забезпечення і под.

Важливо також враховувати специфіку тієї або іншої товар-ної групи, впливи багатьох чинників, які визначають ситуацію на ринку, загальні й індивідуальні умови реалізації товарів тощо. Так, загальні умови реалізації визначаються чинниками загаль-ноекономічного характеру (доходи, ціни, структура насичення), окремі умови — чинниками індивідуального характеру (якість виробу, упакування, метод продажу і т. ін.).

Якість маркетингового дослід-ження може коливатись залежно від конкретних виконавців та умов його проведення. Крім того, важ-ливим джерелом диференціації по-слуг виступає покупець, специфіка й унікальність його вимог, що по-яснюється високим ступенем інди-відуальності конкретного дослід-ницького проекту відповідно до вимог споживача й унеможливлен-ня масового виробництва інфор-маційно-консультааійних послуг.

Отже, маркетингові дослідження охоплюють накопичення й аналіз інформації про ринок, стан маркетингового середовища, поведінку споживачів та інших кінцевих одержувачів і, нарешті, про способи тактики і стратегію маркетингу та об'єкти застосування їх. Вони дозволяють охарактеризувати явища, що дослі-джуються, і визначити зумовленість їх у минулому і майбутньо-му, а також створюють умови і передумови для ухвалення об-ґрунтованих рішень у галузі маркетингу.

Маркетингові дослідження полегшують ухвалення рішень у мікроекономічному масштабі (хоч останнім часом усе частіше — у макроекономічному масштабі). У цих дослідженнях, звичай-но, враховують як економічну зумовленість явищ, що досліджу-ються, так і їхні позаекономічні умови.

Маркетингові дослідження — це поняття значно ширше, ніж дослідження ринку або аналіз ринку, вони охоплюють ще і мо-ніторинг чинників макросередовища, діагностику мікросередо-вища, виявлення загроз і можливостей, сильних і слабких сторін підприємства.

Дослідження ринку в системі маркетингу виконують на основі системного збору, обробки й аналізу інформації про стан ринку, комплексного дослідження процесів і об'єктів ринку, диферен-ційованого підходу до розв'язання ринкових проблем.

Комплексне дослідження процесів і об'єктів ринку передба-чає аналіз різних елементів ринку: пропозиції, попиту, ціни. Проблема може належати до однієї із цих сфер, але її розв'язан-ня часто пов'язане з проблематикою інших сфер.

Диференційований підхід до розв'язання ринкових проблем у концепції маркетингу зумовлений тим, що немає єдиного од-норідного ринку. Ринок значною мірою диференційований, а це потребує максимального врахування особливостей його окремих характеристик (потреби, товари, ціна, продаж, реклама і под.), тобто необхідні маркетингові дослідження.

Основними розробками за результатами досліджень є: оцін-ка кон'юнктури ринку і прогноз його розвитку (місткість, струк-тура), сегментація ринку, виявлення ключових чинників успіху, вибір методів ведення конкурентної політики і т. д. «1»

Концепція маркетингового дослідження - це визначення змісту предмету дослідження, загальна постановка задачі.

Концепція маркетингового дослідження включає:

- визначення мети і напрямку маркетингового дослідження,

- виявлення конкретної проблеми по реалізації даної мети,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13