У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Розробка маркетингової комунікаційної стратегії нафтогазовидобувного управління “Долинанафтогаз”

3.1 Аналіз елементів маркетингових комунікацій, якими користується НГВУ “Долинанафтогаз”

Організація - це комбінація раціонального та інтуїтивного, технологічного та суто людського. Будучи людською спільнотою, організація функціонує завдяки спілкуванню, яке є, з одного боку, технологією, з другого — провідником емоцій та потреб, якими керуються у своїй роботі працівники. Якщо в цьому процесі щось не спрацьовує, весь складний механізм організації може зупинитись.

Основними елементами маркетингових комунікацій слугують реклама, персональні продажі, комплекс стимулювання збуту, пропаганда, “паблік рілейшнз”, які є складовими частинами комплексу маркетингових комунікацій. Так як НГВУ Долинанафтогаз” є підприємством, що здійснює свою діяльність в області нафтогазопостачання, будівництва і ремонту нафтогазових мереж, видобутку нафти, природнього газу і організовує їх безперебійне забезпечення споживачам, то не всі вище зазначені елементи є доцільними для використання роботи даного підприємства. Проаналізуємо кожен із них на прикладі НГВУ «Долинанафтогаз» і обгрунтуємо доцільність чи не доцільність їх впровадження.

Аналізуючи елемент маркетингової комунікаційї як реклама, можна з впевненістю стверджувати, що цей вид просування є доцільним і важливим в діяльності підприємства. Так як реклама носить експресивний характер, дає можливість ефективно уявити товар та саме підприємство, має властивість масового охоплення, можливість багаторазового обертання, спроможність до умовлянь і переконань. Крім того, реклама досить виразна - вона дозволяє підприємству ефективно і наочно представити свій товар, стимулює швидкий збут.

Але реклама для даного підприємства має деякі недоліки. Хоча реклама швидко досягає мільйонів людей, вона не несе достатньої переконливості, яку має живе спілкування. Нарешті, реклама є досить дорогою, наприклад, як телереклама, пов'язана зі значними асигнуваннями.

Переваги персонального продажу, які доцільно взяти до уваги НГВУ “Долинанафтогаз” при розробці засобів просування. Перш за все це є особистий контакт безпосередньо з клієнтом даного підприємства, під час якого учасники пристосовуються до потреб та характеру один одного. Персональний продаж сприяє виникненню найрізноманітніших стосунків від формальних до дружніх.

Проте, цей елемент комунікації має ряд недоліків, як і реклама персональний продаж обходиться недешево. НГВУ “Долинанафтогаз” має забезпечити персонал кваліфікованими менеджерами які б уміло і вдало укладали контракти і договори на тривалий час про збут і поставку нафти і газу, але змінити такого працівника не так просто, як поновити рекламу. Крім того, персональний продаж – найдорожчий засіб стимулювання. В даній галузі за один укладений договір на користь підприємству, менеджеру в середньому виплачують 200 доларів.

Такий елемент комунікацій як стимулювання збуту не є доцільним для НГВУ “Долинанафтогаз”, так як він включає такі заходи як конкурси, знижки, премії тощо. Вплив цих засобів зазвичай короткотривалий, вони не придатні для формування стійкої прихильності до товару і в даній галузі, де проводить роботу підприємство не буде ефективними.

Так як поставка і забезпечення нафтою та газом носить масштабний характер, націлений на конкретних споживачів, спрямований на довготривалу співпрацю з клієнтами, то зв'язки з громадськістю, як елемент маркетингових комунікацій, також не є ефективним засобом просування продукції для досліджуваного підприємства. Зв'язки з громадськістю націлені на встановлення контакту з тими покупцями, які уникають контактів безпосередньо з працівниками, інформація надходить до покупців у формі «новин», а в даній галузі персональний продаж є більш оптимальним.

Прямий маркетинг передбачає безпосереднє спілкування із ретельно відібраним певним покупцем, вивчає потреби дуже вузького сегмента споживачів, а діяльність НГВУ “Долинанафтогаз” спрямована на більш широке коло. Використати такі засоби прямого маркетингу, як торгівля за каталогом чи за допомогою пошти, телефону не дасть бажаних результатів для підприємства.

Як було вище зазначено НГВУ “Долинанафтогаз” ефективно використовувати елемент комунікацій як персональний продаж, так як сучасні менеджери – це високоосвічені, кваліфіковані професіонали, які працюють для налагодження та зміцнення тривалих стосунків зі споживачами, що є дуже важливим для даного підприємства. Всі вони націлені на пошук найкращих способів задоволення потреб потенційних користувачів, які будуть експлуатувати нафту і газ даного підприємства. При плануванні своєї діяльності менеджерам потрібно віднайти ті ніші, де та чи інша компанія має потенціал для розвитку, вчасно спрогнозувати момент, коли у неї виникне потреба в постачанні нафти і газу, а також детально вивчити її фінансове становище. Лише після такого планування розпочинати переговори на найвищому рівні.

3.2 Планування системи маркетингових комунікацій на НГВУ “Долинанафтогаз”

При плануванні маркетингових комунікацій спеціалістам даного підприємства необхідно правильно сформулювати цілі маркетингових комунікацій, необхідно чітко охарактеризувати стадії ухвалення рішення споживачем з приводу покупки товару і відповідно до цього визначити основні задачі служби маркетингу. Перш за все, потрібно звернути увагу на скільки добре поінформовані споживачі. Задача менеджера (рекламодавця) створити цю поінформованість за допомогою простих звертань. Необхідно розширити уявлення про якість та доцільність використання продукції саме НГВУ “Долинанафтогаз” та іміджу підприємства. Якщо відношення до компанії несприятливе, необхідно дізнатися причину його виникнення і усунути її. При сприятливому відношенні – підсилити це відчуття. Якщо потенційні клієнти не віддають товару переваги, але він їй необхідний, варто пропагувати його якість, цінність, ефективність і т.д.

Як було вище зазначено, доцільним для підприємства є використання реклами, але при плануванні даного заходу, перш за все необхідно вибрати засіб розповсюдження реклами. Спеціаліст, що планує розробку рекламного носія, повинен знати, яку широту охоплення, частоту та силу впливу має кожен з цих основних засобів. Розглянемо на прикладі НГВУ “Долинанафтогаз” засоби розповсюдження реклами та їх ефективність використання.

Так, одним з найоптимальніших


Сторінки: 1 2 3