У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





СТРАТЕГІЧНИЙ ПЛАН

ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ

м. Дрогобич

Зміст:

ВСТУП

СТРАТЕГІЧНЕ БАЧЕННЯ

ПЛАНИ ДІЙ

Розвиток туризму

Залучення інвестицій 0

Розвиток малого і середнього бізнесу 3

Пріоритети 7

УПРАВЛІННЯ ВПРОВАДЖЕННЯМ 1

Додаток: ПРОЕКТНІ ЛИСТКИ

ВСТУП

Весною 2005 року лідери громади Дрогобича погодилися, що необхідно створити стратегію економічного розвитку міста. На початку жовтня того ж року міський голова Михайло Лужецький запросив близько 40 представників місцевих підприємств, приватних підприємців, представників навчальних закладів, органів місцевого самоврядування та інших установ спільно утворити в місті Комітет стратегічного планування (КСП). Перед КСП було поставлене завдання, дотримуючись певного структурованого процесу, розробити план стратегічного розвитку. Обов’язки голови комітету запросили виконувати підприємця Миколу Походжайя,. Стратегічний план створювався у співпраці з проектом «Економічний розвиток міст» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), радники якого виконували функції консультантів КСП.

На першій стадії проекту було здійснено «сканування середовища». Співробітники міської ради за підтримки консультантів проекту «Економічний розвиток міст» підготували профіль громади, який містить демографічну інформацію про місцеве населення, інформацію про місцеву економічну базу, комунальну та технічну інфраструктуру, стан довкілля та умови життя. Дані та першоджерела були надані багатьма виконавчими органами міської ради, Центром зайнятості, районними органами, відділом статистики та іншими установами.

Члени КСП особисто брали участь в опитуванні «Вивчення думки підприємців». Вони інтерв’ювали представників найбільших роботодавців Дрогобича, малих і середніх підприємств, які працюють як у промисловому секторі, так і у сфері торгівлі та послуг. Опитування мало на меті дізнатися про ставлення респондентів до міста, про проблеми, які вони вважають найбільш серйозними, про їхні очікування та плани на майбутнє.

Існування такої фундаментальної бази знань відіграло важливу роль, коли члени КСП визначали сьогоднішні та майбутні вирішальні чинники (критичні питання) економічного розвитку міста, на яких зосередиться Стратегічний план, а саме: (1) розвиток туризму; (2) залучення інвестицій; та (3) розвиток малого і середнього бізнесу.

У листопаді 2005 р. підкомітет КСП провів так званий SWOT-аналіз. Одним із завдань підкомітету було проаналізувати сильні та слабкі сторони міста (аналіз внутрішніх чинників) та оцінити позицію міста порівняно з іншими містами України, з якими Дрогобич конкурує за робочі місця та інвестиції. Конкурентоспроможність Дрогобича також розглядалася в контексті аналізу зовнішніх чинників: сприятливих можливостей і загроз.

Ще один підкомітет КСП було сформовано для формулювання проекту стратегічного бачення – яким, на одностайну думку членів комітету, має бути місто в майбутньому. Стратегічне бачення є вступом до Стратегічного плану економічного розвитку. Результати SWOT- аналізу та формулювання стратегічного бачення були обговорені й схвалені на третьому засіданні КСП.

Комітет стратегічного планування розділили на три робочі групи для обговорення поточного стану стосовно кожного з трьох вищезгаданих критичних питань і досягнення консенсусу щодо кроків, які має зробити місто, підприємства та інші партнери, щоб досягти покращень у цих питаннях. До складу робочих груп увійшли члени КСП, представники міської ради, підприємств, органів державного управління, а також інші особи – спеціалісти, які забезпечували наявність необхідного досвіду і спеціальних знань.

У період з листопада 2005р. по січень 2006 р. робочі групи тричі зустрічалися для підготовки Планів дій, які складаються зі стратегічних та оперативних цілей і завдань, спрямованих на вирішення проблем з даного критичного питання. Саме Плани дій є стрижнем Стратегічного плану.

Стратегічний план економічного розвитку Дрогобича є амбітним, і в його впровадженні братимуть участь багато організацій та окремих осіб. План визначає кроки щодо розвитку туризму в місті, малого та середнього бізнесу, створення умов для залучення інвестицій.

У плані робиться наголос на створенні постійного партнерства між міською владою та підприємцями і на реалізації комплексної програми економічного розвитку міста. У процесі впровадження плану буде розроблено багато документів, програм, створюватимуться бази даних, виникатимуть спільні проекти, здійснюватиметься інша діяльність. Усе це вестиме до поліпшення бізнесового середовища, кращої підтримки малих і середніх підприємств, становлення у місті туристичної сфери та збільшення потоку інвестицій. Одна з цілей проекту – полегшити доступ до інформації та сприяти ефективній комунікації.

З процесу планування в Дрогобичі в цілому та з остаточного Стратегічного плану зокрема випливає кілька важливих висновків.

По-перше, і представники міської ради, і місцеві підприємці відчувають свою відповідальність за майбутнє міста та готові присвятити свій час, інші ресурси досягненню такого майбутнього, яке вони разом визначили й окреслили в Стратегічному плані.

По-друге, в Дрогобичі та поза ним існують ресурси, які, за належної організації, можна використати таким чином, щоб вирішити найбільші проблеми міста. Реальне досягнення стратегічних цілей плану вимагатиме співпраці, волі та відданості всіх лідерів громади.

По-третє, питання розвитку туризму, малого та середнього бізнесу, залучення інвестицій є взаємопов’язаними, а отже ефективна робота над ними можлива лише за умови, що ми розуміємо їх у цілому. Покращення в одному з питань сприятиме покращенням в інших.

Успіх упровадження залежатиме від тривалої відповідальності за нього людей, які були членами КСП та робочих груп, а також усіх інших, хто матиме нагоду взяти участь у реалізації сформульованого бачення майбутнього їхнього міста. Тому рекомендується сформувати Комітет з управління впровадженням (КУВ) з найбільш активних членів КСП та робочих груп. Завданням КУП буде здійснювати моніторинг виконання всіх 21 конкретних проектів (оперативних цілей) Стратегічного плану.

СТРАТЕГІЧНЕ БАЧЕННЯ

Стратегічне бачення – це спільне, погоджене на основі консенсусу, бачення того, як місто має виглядати в майбутньому. Стратегічне бачення є вступом до стратегічного плану економічного розвитку. Воно пояснює вихідну позицію, з якої члени КСП розпочинають створення плану.

Запропоноване формулювання бачення містить ідеї, які члени КСП (представники


Сторінки: 1 2 3 4