У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Процес стратегічного планування для ВАТ «Івано-Франківськцемент»

Аналіз внутрішнього середовища ВАТ "Івано-Франківськцемент"

Об’єктом дослідження є ВАТ «Івано-Франківськцемент», який знаходиться в селі Ямниця, Тлумацького району, Івано-Франківської області.

Місія ВАТ "Івано-Франківськцемент" створення екологічно чистих будівельних матеріалів з метою завоювання та збереження лідируючого становища в будівельній галузі.

Основні цілі*

Максимально забезпечувати будівельною продукцією заводу споживачів;*

Проводити систематичні зміни по зменшенню забрудненості навколишнього середовища через впровадження нових технологій по виготовленню продукції та очисні споруди;*

Отримання максимальних результатів прибутковості підприємства через зниження витрат на виготовлення продукції;*

Створення організаційної культури, а саме певну систему цінностей, що дадуть змогу спрямувати поведінку працівників для досягнення цілей організації;*

Забезпечення сільськогосподарською продукцією працівників товариства та населення Івано-Франківської області.

Організаційна структура ВАТ "Івано-Франківськцемент" представляє собою сукупність підрозділів і служб підприємства, їх співвідношення та взаємозв'язок між собою. Сама структура за типом являється лінійно-функціональною з трьома рівнями ієрархії.

На підприємстві виробнича структура представлена у відповідності з виконуваними функціями основного та допоміжного виробництва. Основне виробництво охоплює процеси безпосередньо пов'язані з виготовленням продукції, а допоміжне виробництво забезпечує нормальні умови роботи підрозділів основного виробництва. Основне виробництво представляють гірничий цех, цементний цех, гіпсовий цех, цех азбестоцементних виробів, залізобетонних виробів. Допоміжне - ремонтно-механічний цех, залізничний цех, цемремонт, цембуд, цемтранс, агроцех. В цілому виробнича структура підприємства відповідає вимогам виробництва.

Техніка і технологія ВАТ "Івано-Франківськцемент" - це промисловий комплекс, який включає в себе гірниче, цементне, гіпсове, азбестоцементне виробництво, та виробництво по виготовленню залізобетонних виробів. В цементному виробництві сировину доставляють залізничним транспортом.

Персонал. Безсумнівно найціннішим ресурсом будь-якої організації є її персонал, злагоджена ефективна та цілеспрямована діяльність якого виступає запорукою стабільної та успішної діяльності підприємства. Ефективність роботи персоналу, залежить від керівництва організації, стилю управління та системи цінностей, що при цьому переважають.

На підприємстві працюють як працівники старшого віку, так і молоді працівники. Це вказує на зацікавлення щодо залучених ідей, енергії новітніх підходів молодого покоління та про залучення знань та навиків одержаних під час багатолітньої практики людей старшого покоління. Говорячи про настрій та психологічний клімат колективу зауважимо, що дуже часто деякими працівниками робота виконується лише через те, що для цього він сьогодні прийшов на роботу. Адже працівник, який виконує роботу без будь якої мотивації, часом байдужий до її результатів. Він не намагається виконати її з меншими затратами ресурсів, а тільки відбуває свій робочий день.

Заробітна плата у працівників даного підприємсва є відносно високою і виплачується регулярно та вчасно, що є одночасно позитивним фактором позаяк окрім того що є безпосереднім доходом працівників, виступає також, гарантом стабільності та впевненості в завтрашньому дні.

Фінансовий стан ВАТ "Івано-Франківськцемент". Основним і найважливішим капіталом товариства є виробничі цехи. Усі вони у звітному періоді виконували поставлені перед ними завдання, хоча із різним ступенем завантаження з причин, незалежних від них.Суми усіх оплачених податків та відрахувань за минулий рік становили 3096,4 тис. грн. У розрахунку на 1 гривню товарної продукції податків припадає 10,3 копійок. Фонд оплати праці збільшено у 2003 році проти попереднього на 21%.

За аналізований період прибуток був досить нестабільним. Так у 2001 році ми бачимо різкий ріст показника на 2757 тис. грн. (211,8 %). Проте у 2002 році балансовий прибуток різко спав на 2580 тис.грн. (63,6%) порівняно з 2001 роком, хоча порівняно з 2000 роком - збільшився на 177 тис. грн. (13,6 %). У 2003 році знову спостерігався ріст балансового прибутку на 826 тис. грн. (55,8 %), та на 1003 тис. грн. (77 %) порівняно з попереднім та базовими роками. Щодо 2004 року, то даний показник мав на 287 тис. грн. (12,5 %) порівняно з 2003 роком, а порівняно з 2000 роком - зріс на 716 тис. грн. (55 %). Таке коливання даного показника пояснюється тим, що зменшення прибутку відбувається через наявність на підприємстві залишків готової продукції з попередніх років, що під час інфляційних процесів не встигли себе окупити, а також поганою роботою по збуту готової продукції, а ріст відбувся за рахунок налагодження випуску нової більш модернізованої продукції, яка користується попитом.

У ВАТ "Івано-Франківськцемент" при збільшенні обсягу виробництва зменшується чисельність працівників, що веде до збільшення виробітку на одного працюючого. А ріст фондовіддачі свідчить про підвищення ефективності основних фондів. Проте підвищення витрат на 1 грн. товарної продукції веде до зменшення прибутку. Тому підприємству необхідно знаходити все нові ринки збуту для своєї продукції, а також спрямовувати свої дії на зменшення собівартості продукції.

Будь-яке підприємство перебуває і функціонує в середовищі. Аналіз середовища передбачає вивчення і дослідження трьох складових:

- Макросередовища,

- Мікросередовища,

- Внутрішнього середовища.

Внутрішнє середовище - це сукупність факторів, що визначають процеси діяльності підприємства.

Розглянемо основні елементи внутрішнього середовища ВАТ "Івано-Франківськцемент":

Рисунок 1 - Внутрішнє середовище ВАТ "Івано-Франківськцемент"

Аналіз зовнішнього середовища ВАТ "Івано-Франківськцемент"

Маркетингове середовище фірми - це сукупність факторів, які впливають на процес управління маркетингом фірми, її маркетинговий розвиток та взаємовідносини зі споживачами.

Маркетингове середовище постійно змінюється: ринкові можливості і загрози виникають, змінюються і зникають, тому мета стратегічного маркетингу полягає в тому, щоб, розпізнавши ринкові можливості і загрози, розвивати можливості та знешкоджувати загрози.

Макросередовище - це ті фактори, якими фірма не може безпосередньо керувати, але які впливають на її маркетингову діяльність.

До макросередовища ВАТ "Івано-Франківськцемент" належать:*

економічне середовище;*

демографія;*

політичне середовище;*

науково-технічний прогрес (технологія);*

культура;*

природне середовище.

Розглянемо детальніше складові макросередовища ВАТ " Івано-франківськцемент ".

Економічне середовище утворюють ті фактори, які


Сторінки: 1 2 3 4