У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

В період переходу до ринкової економіки на підприємствах України великого значення набуває система заходів, спямованих на вдосконалення управління економікою. Головним завданням кожного підприємства є випуск продукції, торгівля товарами високої якості з найменшими витратами.

Серед галузей агропромислового комплексу провідне місце займає сільське господарство, а також сільськогосподарське виробництво. Воно забезпечує населення продуктами харчування, а промисловість – сировиною. Для того, щоб створити свій власний сільськогосподарський ринок,потрібно поступово скорочувати закупівлю за кордоном зерна, м’яса, тощо. Адже все це ми можемо виробляти в Україні.

Характерною рисою сьогоднішнього періоду є досить часті зміни в нормативній базі, пошуку оптимальних рішень при виробництві та вдосконаленні господарського механізму.

Виробництво продукції підприємством має всі особливості, які потрібно врахувати при організації виробництва, праці та управління діяльністю підприємством. Для вирішенння проблем підвищення ефективності всіх ланок агропромислового комплексу велике значення має раціональна організація управління та аналізу господарської діяльності.

Метою проходження переддипломної практики є: безпосередня підготовка до самостійної роботи на посаді інженера-економіста, поглиблення і закріплення теоретичних знань та отримання певного практичного досвіду.Об’єктом проходження практики є ВАТ „Городенківський сирзавод”. Під час проходження практики на підприємстві потрібно: вивчити річний звіт, зміст і порядок його складання; освоїти методику планування соціального розвитку виробничого колективу; зібрати матеріал для написання дипломної роботи .

1.Характеристика ВАТ „Городенківський сирзавод”

1.1.Загальне ознайомлення з підприємством

ВАТ „Городенківський сирзавод” являється одним з найбільших підприємств в Івано-Франківській області. Продукція сирзаводу користується незмінним попитом не лише у своєму місті та області, а й на Львівщині, Тернопільщині, на Закарпатській, Чернівецькій областях. Продукція заводу є і за кордоном, зокрема і в Казахстані.

Асортимент продукції налічує сорок видів, а якість і фасування виробів досягли рівнів міжнаролних стандартів. За останніх два роки асортимент був доповнений такими видами продукції, як десерт сирковий, паста закусочна, солодкий строк, сиркова маса. Спеціалістами заводу постійно проводиться робота над покращенням якості сирів твердих, виробництвом сирів фасованих. Процес дозрівання сирів і реалізація їх проводиться в плівці, що дало можливість експортувати сири за межі України.

На заводі триває переоснащення головних ділянок виробництва, зокрема, встановлено і працює цілий ряд обладнання по розфасовці практично всієї продукції, що випускається. Постійно проводиться робота над розширенням асортименту. Молочний цех виробляє цільномолочну продукцію: сметану фасовану в поліетиленових стаканах, кефір, ряжанку, молоко 3,2% фасоване, творог 9%, бринзу, масло тощо. В цеху плавсирів виробляють сирки плавлені, сир „Костромський”, „Голандський” ваговий, фасований „Буковинський”, „Російський”, „Пошехонський”, „Дуплет”, „Мармуровий”, „Сметанковий”, „Витязь”, „Тальзитер”, „Вершковий”, „Мааздамер”, „Мисливський” і „Радомер”.

Доставка моолока на завод забезпечується власним транспортом – цистернами. На завод молоко надходить їз 58 зливних пунктів. За день поступає близько 45 т молока (влітку) і 23 т молока – взимку. Якщо взяти літній період, то 6 т – іде на виробництво цільномолочної продукції, 28 т – на виробництво сиру, а залишок відправляється на виробництво масла.

Теплопостачання заводу здійснюється від існуючої власної котельні, де встановлені газові котли ДКВР – 2,5/13 – 2шт. Гпзопостачання здійснюється від газопроводу середнього тиску, знижується на газорозподільчому пристрої до низького. Газ поступає з ГРП в м.Городенка. Водопостачання здійснюється від власної артезіанської свердловини, де встановлені артезіанські погружні насоси марки ЄІВ – 8-25/140. Один насос робочий, другий – резервний. Енергопостачання підприємства здійснюється від підстанції, де встановлені два трансформатори потужністю 560 кВт і 420 кВт. Каналізаційні води стічні відводяться в насосну,звідки подаються насосами на колектор міських очисних споруд на очистку.

Сировина і готова продукція охолоджується в камерах і технологічних апаратах, за допомогою холоду, який виробляється в холодильних аміачних установах. Молочний цех забезпечується холодом від компресорного цеху, де встановлені компресори АУ-200/4 – 2шт., АК-280 – 1шт.

Діють дві системи охолодження:

в холодильних камерах – аміак безпосередньо кипить в батареях;

крижана вода охолоджує молочну продукцію в технологічних апаратах.

Молоко, яке поступає на ВАТ „Городенківський сирзавод” повністю переробляється в молокопереробному цеху. З нього виробляється масло, сири, бринза, продукція з незбираного молока: кефір, молоко, сметана, кисломолочний сир та продукція, яка спрямована на виробництво плавлених сирів. Це в першу чергу сир знежирений твердий, який виробляється з відходів виробництва (знежирене молоко після сепарування жирного молока на виготовлення вершків для масла та сметани).

Використання сировини власного виробництва для плавлених сирів, зокрема сиру знежиреного, питома вага якого в продукті складає 70 %, дає можливість здешевити виробгицтво цієї групи сирів на 20-25 %. Тому при плануванні обсягів плавлених сирів в програму повинно входити і максимальне втробниітво власної сировини. Для того, щоб виробництво було ефективним, працівники заводу вудмічають ті види продукції, які мають найбільший попит.

1.2.Загальне ознайомлення із статусом підприємства

За 58 років існування ВАТ„Городенківський сирзавод” став високорозвинутим підприємством оснащеним сучасним автоматизованим обладнанням. Сирзавод було споруджено за проектом розробленим в Одеському технологічному інституті харчової промисловості ім.Ломоносова. З самого початку заснування завод був одним з 11 заводів, що входили до об’єднання молочної проимсловості області „Прикарпатмолоко”, яке виконувало роль координативно-консультативного центру. Згодом підприємство вийшло зі складу об’єднання і шляхом приватизації майна сирзаводу було створено відкрите акціонерне товариство.

ВАТ „Городенківський сирзавод” – засновано відповідно до наказу Представництва Фонду держмайна України в місті Городенка від 25 жовтня 1995 року №70,шляхом перетворення держпідприємтсва Городенківського сирзаводу у відкрите акціонерне товариство. Підприємство має свій юридичний статус:

Таблиця 1.1-Юридичний статус

1 | Найменування підприємства | ВАТ"Городенківський сирзавод"

2 | Юридична адреса | 78100,Івано-Франківська область,м.Городенка, вул.Височана,2

3 | Телефони | 2-27-28; 2-15-26; код (03430); факс 22728

4


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10