У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - УМГ "Прикарпаттрансгаз"
34



Вступ

Діюче підприємство – це живий економічний організм, в якому бухгалтерський облік є способом відображення процесів, які відбуваютьсвя в ньому. Але бухгалтерський облік – це не просто сукупність регістрів та звітних форм, це, передусім, стиль мислення- менталітет бухгалтерів та ділових людей, на професійні уявлення яких безумовно впливають національні особливості.

У поняття і терміни, що застосовуються у Національних бухгалтерських стандартах, закладено глибокий економічний зміст, адекватне розуміння якого має вирішальне значення для правильного ведення обліку і складання звітності.

Ведення фінансової бухгалтерії в Україні є обов’язковим для всіх підприємств. Фінансова бухгалтерія фіксує інформацію про поточні витрати у поелементному розрізі, а саме: прибутки підприємств, стан дебіторської та кредиторської заборгованості, розміри фінансових інвестицій, стан джерел фінансування тощо. Споживачами інформації фінансового обліку в основному виступають зовнішні щодо підприємства користувачі, тобто органи податкової служби, біржі, банки, інші фінансові інститути, постачальники та покупці.

Національні стандарти надають свободу вибору відповідних методів обліку, у зв’язку з чим бухгалтерські записи часто залежать від обраного методу. Вони описують проводки за кожним можливим методом, надають рекомендації щодо вибору найбільш вдалого методу для підприємств залежно від специфіки їх діяльності. А бухгалтер обирає потрібні йому проводки відповідно до облікової політики.

Сьогодні він сам вирішує питання стосовно норм амортизації матеріальних і нематеріальних активів, питання про те, які платежі відносити на даний звітний період, а які капіталізувати(включити у витрати майбутніх періодів або віднести на незавершене виробництво), як списувати прострочену дебіторську заборгованість тощо. При цьому бухгалтер добре розуміє, що всі його рішення не мають відношення до розрахунків з бюджетом з податків. У держави свої норми, свої погляди, а у власника- свої. Держава визначає розмір амортизації, склад витрат, що включаються до собівартості, характер дебіторської заборгованості.

В даній роботі буде розглянуто особливості обліку і аудиту, а також господарську діяльність, яку здійснює підприємство, та, як регулюються відносини в процесі діяльності.

Засноване понад 30 років тому, управління "Прикарпаттрансгаз" – одне з найстаріших підприємств газової промисловості України.

Сьогодні УМГ "Прикарпаттрансгаз" – багатогалузеве підприємство, головним напрямом діяльності якого є транспорт природного газу. Через газопроводи управління транспортується природний газ в країни центральної і західної Європи, подається споживачам південного та західного регіонів України.

Газотранспортна система підприємства постійно розширюється, збільшуються обсяги експортних поставок. В 1995 році вони перевершили 100-мільярдний рубіж, а в 2000 році досягли – 125 млрд. м3 газу на рік.

В підпорядкуванні підприємства знаходяться значні виробничі потужності, а саме: біля 5 тис. км магістральних газопроводів діаметром від 150 до 1420 мм., 18 компресорних станцій (119 газоперекачувальних агрегатів) з встановленою потужністю більше 1000 МВт, 3 установки підготовки газу потужністю понад 120 млрд. м 3 на рік.

Крім експорту газу в європейські країни підприємство транспортує газ споживачам Молдови, Одеської, Чернівецької, Івано–Франківської, Закарпатської та частково Тернопільської областей.

Газопостачання здійснюється через 178 газорозподільчих станцій.

Важливою сферою діяльності "Прикарпаттрансгаз" є підземне зберігання газу (активна потужність сховища - 2,3 млрд. м3), заправка автомобілів стисненим газом (8 діючих автомобільних газонаповнювальних компресорних станцій, розташованих в Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій та Одеській областях).

На сьогоднішній день до складу підприємства входять п'ять лінійно-виробничих управлінь магістральних газопроводів – Закарпатське, Хустське, Долинське, Богородчанське та Одеське; Богородчанське виробниче управління підземного зберігання газу, Долинська пересувна менанізована колона, Богородчанське тепличне господарство. Чисельність персоналу — 3570 чоловік.

Крім об'єктів виробничого призначення, на підприємстві створено відповідну соціально-побутову інфраструктуру, — житлові будинки, бази відпочинку в м. Яремче та на Чорному морі, медичні заклади, об’єкти торгівлі та громадського харчування.

Організаційна структура підприємства.

Управління магістральних газопроводів "Прикарпаттрансгаз" створене шляхом реорганізації дочірнього підприємства "Прикарпаттрансгаз" акціонерного товариства "Укргазпром".

Управління магістральних газопроводів "Прикарпаттрансгаз" є філією дочірньої компанії "Укртрансгаз" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", створеної на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 24 липня 1998 року № 1173 "Про розмежування функцій з видобування, транспортування, зберігання і реалізації природного газу".

Управління діє на основі Положення про філію без права юридичної особи, до складу якого входять наступні відділення: Богородчанське, Долинське, Закарпатське, Одеське, Хустське лінійне виробниче управління магістральних газопроводів, Богородчанське виробниче управління підземного зберігання газу, Богородчанське тепличне господарство, Відділення робітничого постачання, Долинська пересувна механізована колона, база відпочинку "Карпати", а також інші структурні підрозділи.

Предметом діяльності підприємства є транспортування природного газу споживачам, зберігання газу в підземних сховищах, розвиток підсобного сільського господарства, забезпечення своїх працівників товарами і продуктами харчування, а також іншою діяльністю, яка не суперечить Положенню.

До неосновних видів діяльності підприємства відноситься: лінійне будівництво, державна оптова торгівля, готельне господарство.

На підприємстві діє також закон про облікову політику, відповідно до якої встановлено ведення організації бухгалтерського обліку:

-основних засобів і необоротних активів із застосуванням регістрів, які передбачені бухгалтерською програмою “Дебет плюс” , із застосуванням форм і методів, що передбачені,що передбачені П(с)БО-7;

-нарахування амортизації(зносу) здійснювати застосовуючи податковий ме-тод;

-нарахування зносу МШП, які обліковуються на рахунку 153(строком служби більше 1 року і вартістю до 500 грн. за одиницю) проводити в розмірі 100% при випуску в експлуатацію і обліковувати його на рахунку 112, знос нараховувати на рахунку 132. Вартість МШП строком служби до 1 року або нормального опера-ційного циклу, якщо він більший 1 року і вартістю до 20 грн. , які обліковуються на рах. 22, виключати з активу , списуючи їх на витрати;

нарахування амортизації(зносу) нематеріальних активів здійснювати протягом терміну його корисного використання, що встановлюється підприємством при визнанні цього об’єкту активом, але
Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8