У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





“Розробка програми підприємницької діяльності промислового підприємства”

Зміст

Вступ

Розділ 1. Підприємство. Його суть. Правові основи і коротка характеристика його діяльності. Конкурентне середовище. Реклама. 5 ст.

Розділ 2. Виробнича потужність і розробка виробничої програми у вартісних і кількісних показниках. Оцінка використання потужності 12 ст.

Розділ 3. Основні засоби виробництва. Розрахунок показників стану, руху і використання 16 ст.

Розділ 4. Матеріально-технічне забезпечення 21 ст.

Розділ 5.Персонал підприємства, продуктивність праці, організація і оплата праці 25 ст.

Розділ 6. Оборотні засоби виробництва. Розрахунок оборотних коштів 29 ст.

Розділ 7. Затрати на виробництво продукції 33 ст.

Розділ 8. Критичний і прогнозований обсяг виробництва 39 ст.

Розділ 9. Оцінка фінансового стану підприємства 43 ст.

Розділ 10. Відносини з бюджетом 47 ст.

Розділ 11. Результати реалізації продукції і забезпеченість коштами, матеріально-сировинними ресурсами 49 ст.

Висновок 51 ст.

Список використаної літератури 53 ст.

Додатки.

Вступ

Економіка підприємства – це наука про ефективність виробництва, шляхи і методи досягнення підприємством найкращих результатів при найменших затратах.

Глибоке вивчення курсу “Економіки підприємства” має велике значення для формування спеціаліста взагалі, а тим більше для формування спеціаліста економічних служб підприємства і сфери управління.

Без знань економіки не можна зрозуміти сутності соціально-економічного розвитку, їх мети і шляхів забезпечення зростання ефективності підприємницької діяльності.

Метою написання моєї курсової роботи є розробка програми підприємницької діяльності промислового підприємства, розширення і поглиблення знань з теорії і практики “Економіка підприємства”, розвинути навики самостійної практичної аналітичної і творчої роботи, вміти виконувати практичну роботу спеціаліста-економіста, узагальнювати і аналізувати цифрові дані.

Основні завдання при написанні курсової роботи:

розкрити суть поняття підприємство і дати коротку характеристику його діяльності;

висвітлити суть виробничої потужності і виробничої програми, основних засобів виробництва; персоналу підприємства; продуктивності праці, її роль у системі підприємства; оборотних засобів виробництва; затрат на виробництво продукції і роль у забезпеченні ефективного функціонування підприємства; критичного обсягу виробництва продукції, маржинального доходу, постійних і змінних витрат; фінансових ресурсів;

розрахувати виробничу програму у вартісних і кількісних показниках, оцінити використання потужності, показники стану, руху і використання, потреби на основі складеної специфікації і річної програми виробництва; показників використання матеріальних ресурсів (матеріаловіддача, матеріаломісткість, матеріалорентабельність); чисельність працівників для виконання виробничого завдання; потреби оборотних коштів і показники їх використання; суму прибутку, рентабельність виробництва і рентабельність підприємства; суму ПДВ, яку необхідно перерахувати в бюджет і також суму податку на прибуток;

дати оцінку фінансового стану підприємства за допомогою таких показників: коефіцієнт фінансової стійкості, фінансової напруги, поточної платоспроможності, покриття поточних пасивів, негайного покриття поточних пасивів;

зробити висновки.

При написанні даної курсової роботи я використовуватиму таку літературу: “Економіка підприємства” С.Ф.Покропивного, “Економіка підприємства” (в питаннях і відповідях) І.І.Цигилика, “Основи економічної теорії" (за ред. С.В.Мочерного) та інші.

Розділ 1. Підприємство. Його суть. Правові основи і коротка характеристика його діяльності. Конкурентне середовище. Реклама.

Підприємства є основною організаційною ланкою народного господарства України. Їм належить провідна роль у розвитку економічного потенціалу країни.

Підприємство – це самостійний суб’єкт господарювання створений компетентними органами влади(органами місцевої влади), або іншими суб’єктами, для здійснення суспільних чи особистих потреб шляхом здійснення виробництва.

Закон визначає підприємство, як господарюючий суб'єкт. Суть цього визначення полягає в тому, що підприємство є товаровиробником, трудовим колективом, який на професійній питні виробляє і реалізує свій товар з метою отримання прибутку.

Окрім цього, підприємство є самостійним господарюючим суб’єктом. Юридичний аспект даного визначення полягає в тому, то підприємство при здійсненні своєї господарської діяльності має право з власної ініціативи приймати будь-які рішення, що не суперечать чинному законодавству України.

Підприємство має права юридичної особи, тобто повинно мати певні ознаки, без яких воно не може бути визнано юридичною особою.

? По-перше, підприємство повинно мати в своїй власності, господарському віданні або оперативному управлінні відокремлене майно. Наявність відокремленого майна забезпечує матеріально-технічну можливість функціонування підприємства, його організаційну, економічну єдність та самостійність.

? По-друге, важливою ознакою підприємства як юридичної особи є його здатність відповідати своїм майном за зобов'язаннями, які виникають в процесі господарської діяльності у взаємовідносинах з іншими підприємствам, фізичними особами, кредиторами, бюджетом.

? По-третє, однією з основних ознак підприємства як юридичної особи є його здатність у відповідності із законодавством укладати всі види господарсько-правових договорів з партнерами, постачальниками сировими, матеріалів, палива, енергії, комплектуючих і т.п., з громадянами, іншими юридичними і фізичними особами

? По-четверте, важливою ознакою підприємства як юридичної особи є його право (можливість.) бути позивачем, тобто пред'являти звинувачуваній стороні позови, претензії, а також бути відповідачем у суді (арбітражному суді) при невиконанні зобов'язань у відповідності із законодавством і укладеними угодами.

? По-п'яте, підприємство як юридична особа повинно мати самостійний баланс, правильно нести облік витрат на виробництво і реалізацію продукції (робіт, послуг ), своєчасно подавати встановлену державними органами звітність..

? По-шосте, підприємство як юридична особа повинно мати своє найменування, що вказує на його організаційно-правову форму, а також місцезнаходження, поштову адресу, про визначається місцем його державної реєстрації.

Закон визначає основні напрями діяльності підприємства, а саме: виробничий, науково-дослідний і комерційний.

Виробничий включає: обґрунтування асортименту продукції, послуг, робіт та їх обсягів; оптимізацію виробничих потужностей; формування кадрового потенціалу; забезпечення виробництва сировинними та енергетичними ресурсами; забезпечення належного ремонтного та транспортного обслуговування.

Науково-дослідна діяльність охоплює: науково-дослідні роботи і розробки, технологічну і конструкторську підготовку виробництва, впровадження технічних і організаційних нововведень, реалізацію інвестиційної політики.

Важливим аспектом діяльності підприємства є також комерційна діяльність. Успіх комерційної діяльності підприємства на ринку значною мірою залежить від ефективної , організації маркетингу. Маркетингова


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12