У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Характеристика підприємства

Відкрите акціонерне товариство “Івано-Франківський шиноремонтний завод” засноване відповідно до рішення Міністерства Транспорту України від 04 квітня 1994р №164 шляхом перетворення Державного підприємства Івано-Франківського шиноремонтного заводу у відкрите акціонерне товариство відповідно до Указу Президента України “Про корпоратизацію підприємства” від 15 червня 1993 року і організаційно входить в склад Української акціонерної промислової автошиноремонтної холдингової компанії “Укрпромавтошиноремонт”.

Скорочена назва підприємства: ВАТ “Івано-Франківський ШРЗ”.

Місце знаходження підприємства:

с. Угринів Івано-Франківської області, Тисменицького району.

Метою діяльності товариства є одержання прибутку від виробництва та реалізації продукції промислово-технічного призначення, товарів народного споживання, надання послуг населенню та іншим споживачам.

Предметом діяльності товариства є:

ремонт автошин;

виготовлення гумово-технічних виробів;

виготовлення товарів народного споживання;

надання послуг населенню;

торгово-комерційна діяльність;

переробка відходів виробництва;

транспортні послуги;

інші види господарської діяльності.

Підприємство здійснює діяльності є ремонт автошин для легкових, вантажних автомобілів, автобусів і тролейбусів та випуск гумово-технічних виробів для автомобільної галузі, сільськогосподарської техніки, випуск товарів народного споживання.

На території підприємства є два цехи основного виробництва:

цех по ремонту автошин;

цех по виготовленню гумово-технічних виробів.

На протязі останніх 3-х років товариство працювало стабільно, не допускаючи спаду виробництва. Обсяги виробництва збільшились завдяки випуску гумово-технічних виробів, вироблення продукції на експорт. Поставка продукції на експорт складає 80 відсотків в загальному обсязі виробництва. Товариство експортує продукцію в Польшу, Німеччину.

Виробничі потужності по ремонту автошин використовуються на 50 відсотків, через відсутність ремфонду. Попит на ремонт автошин з кожним роком зменшується за рахунок закупки автопідприємствами, населенням нових шин.

На внутрішньому ринку товариство співпрацює з Київською фірмою “Кіноекран” по поставці коліс до дорожніх візків, з фірмою “Ікар” по поставці коліс до контейнерів, з Київським тролейбусним ДЕПО, з авто підприємствами Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької області по ремонту автошин, з торговим домом “Лукойл” по поставці манжет до бурових насосів тощо.

Майно товариства складається з основних засобів та обігових коштів, а також іншого майна, вартість якого відображається в його балансі.

Статутний фонд підприємства складається з майна, переданого йому засновником та учасником у його власність (шляхом вкладення акцій) і складає 315,3 тис. гривень і поділений на 30030 простих іменних акцій, національною вартістю 10,5 гривень кожна.

Величина додаткового капіталу становить 2051,7 тис. гривень, сформувалась при проведенні індексації основних засобів, яка була проведена у 1995 році за рішенням уряду і на загальних зборах акціонерів дана сума індексації направлена на поповнення статутного фонду і розподілена, за рахунок чого було збільшено вартість кожної іменної акції.

Управління підприємством здійснює:

Вищий орган Товариства – загальні збори Товариства;

Спостережна рада Товариства – здійснює контроль за діяльністю Правління;

Правління Товариства – виконавчо-розпорярдчий орган Товариства, здійснює оперативне керівництво усією поточною діяльністю керівництва;

Ревізійна комісія – здійснює перевірку фінансово-господарської діяльності Товариства, дочірніх підприємств, філій та представництв.

Підприємство веде бухгалтерський облік, складає і подає фінансову звітність відповідно до законодавства. Статистична звітність, що використовує грошовий вимірник ґрунтується на даних бухгалтерського обліку і подається в установленому обсязі органом держаної статистики.

На 1 січня 2003 року на підприємстві працювало 140 чоловік, в т.ч. спеціалістів і службовців – 32, робітників – 108.

На 2003 рік розроблений реальний план виробництва з урахуванням умовно-постійних витрат. Виконання передбачених обсягів виробництва та реалізації продукції забезпечить стабільний фінансовий стан підприємства і дасть змогу погасити кредиторську заборгованість, проводити своєчасні виплати до бюджету і по заробітній платі.

1.2 Організація бухгалтерського обліку на підприємстві, нормативна база

Бухгалтерський облік на підприємстві має бути належним чином організований.

Організація бухгалтерського обліку – цілеспрямована діяльність із створення та вдосконалення системи економічної інформації про всі аспекти діяльності підприємства та його господарські операції, що забезпечує прийняття обґрунтованих управлінських рішень.

Нормативною базою, що регулює організацію та методологію бухгалтерського обліку, є:

Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” №996 – XIV від 16 липня 1999р.

Закон №168/97 – ВР від 03.04.97 р. “Про податок на додану вартість”. (зі змінами та доповненнями)

Національні Положення (стандарти) бухгалтерського обліку.

Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом МФУ №88 від 24.05.95 р.

Рекомендації по бухгалтерському обліку валових всетрат і валових доходів, затверджені МФУ №168 від 04.08.97 р.

Порядок ведення Книги обліку придбання товарів(робіт, послуг) та Порядок ведення Книги обліку продажу товарів(робіт, послуг), затверджений наказом ДПА України №165 від 30.05.97 р. (зі змінами та доповненнями).

Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій, затверджена наказом Міністерства фінансів України №291 від 30.11.99 р.

Порядок організації та ведення бухгалтерського обліку на підприємствах визначається розділом 3 Закону України №996. У цьому законі чітко розмежована відповідальність власника (або уповноваженої ним особи) і головного бухгалтера.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку на підприємстві несе власник підприємства.

Одним із найважливіших документів, що визначають правильність організації та ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, є наказ “Про облікову політику підприємства”.

Обліковим підрозділом на підприємстві є спеціальна управлінська служба-бухгалтерія. В бухгалтерії працює спеціальний апарат, який здійснює бухгалтерський облік господарсько-фінансової діяльності підприємства. Як складова частина управлінського апарату, бухгалтерія тісно пов’язана з усіма службами, відділами і виробничими підрозділами підприємства і отримує від них необхідну для обліку і контролю документацію та надає їм економічну інформацію про результати роботи. Таким чином, бухгалтерія здійснює безпосередній вплив на виконання плану постачання, виробництва і збуту продукцій, рентабельність та інші економічні показники діяльності підприємства.

На ВАТ “Івано-Франківський ШРЗ” ведеться бухгалтерський облік за журнально-ордерною формою. Ця форма ведення обліку заснована на використанні принципу систематизації та накопичування даних первинних документів безпосередньо в регістрах аналітичного і синтетичного обліків відповідно


Сторінки: 1 2 3 4