У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Аналіз маркетингового середовища ТзОВ “Сота”

Маркетингове середовище фірми-це сукупність факторів,які впливають на процес управління маркетингом фірми,її маркетинговий розвиток та взаємовідносини зі споживачами.

Маркетингове середовище постійно змінюється: ринкові можливості і загрози виникають,змінюються і зникають, тому мета стратегічного маркетингу полягає в тому,щоб,розпізнавши ринкові можливості і загрози,розвивати можливості та знешкоджувати загрози.

Ф.Котлер визначає маркетингове середовище як сукупність факторів, які впливають на спроможність фірми розвивати і підтримувати взаємовідносини з цільовим ринком.

Основне завдання аналізу маркетингового середовища полягає в тому,щоб на основі знання стану та перспектив розвитку середовища взаємо узгодити вплив середовища,потреби цільового ринку,цілі та можливості фірми.

Важливість аналізу маркетингового середовища в процесі управління фірмою оцінюється через наслідки проведення та ігнорування такого аналізу,які відтворені на рис.

Оснвні фактори маркетингового середовища представлені на рис

Розрізняють маркетингове макросередовище і мікросередовище.

Маркетингове мікросередовище –частина середовища, в якому фірма безпосередньо функціонує у процесі маркетингової діяльності. До складових мікро середовища належать:

безпосередньо фірма,

постачальники,

маркетингові посередники,

споживачі,

конкуренти,

громадськість.

Рис. 2.1. Наслідки проведення та ігнорування аналізу

маркетингового середовища

Маркетингове макросередовище – це ті фактори,якими фірма не може безпосередньо керувати,але які впливають на її маркетингову діяльність.

До маркетингового середовища належать:

економічне середовище,

демографія,

політичне середовище,

науково-технічний прогрес(технологія),

культура,

природнє середовище.

– Макросередовище

– Мікросередовище

Рис. 2.3. Маркетингове середовище фірми

Фактори маркетингового середовища розрізняють також залежно від можливості фірми впливати на них. За цією ознакою маркетингове середовище поділяється на керовані і некеровані фактори.

До керованих факторів належать ті,якими фірма безпосередньо управляє,тобто формує, змінює, контролює їх. Сюди належать елементи маркетингового комплексу(ціна, товар, збут, просування) та фактори, пов”язані з процесом управління маркетингом.

До некерованих факторів належать ті,на які фірма не може безпосередньо впливати.