У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





І. Організаційно-екномічна характеристика підприємства.

Порядок створення підприємства.

Дослідне господарство “Перемога” Івано-Франківського Інституту агропромислового виробництва УААН створене у 1999 р. на базі КСП ім. Лесі Українки, яке знаходиться в Івано-Франківській області, Тисменицького райлну, с.Підпечари. Господарство створено у відповідності п.п.1.5 та 5.1.4 Статуту Інституту за наказом № 52 від 24 грудня 1999 р. директора Інституту.

Господарство є відокремленим підрозділом без права юридичної особи Івано-Франківського Інституту агропромислового виробництва УААН.

Господарство здійснює свою діяльність як відокремлений суб’єкт сільськогосподарського виробництва на основі даного Положення, яке затверджується директором Інституту. Економічною основою діяльності господарства є державна власність України на основні фонди та інше майно, що закріплене за Господарством. Землі, надані Господарству в користування є державною власністю, вони не можуть передаватись в іншу форму власності, на них не можуть створюватись селянські (фермерські) господарства. Вилучення земель, наданих Господарству, без згоди Президії Академії УААН не допускається.

Господарству надається право на відкритття поточних та валютного рахунків, ведення самостійного балансу, виготовлення печаток та штампів з його назвою і вказанням підпорядкованості з законодавством і в межах цього Положення та за погодженням з Інститутом Господарство вирішує питання своєї господарської діяльності, в тому числі визначає структуру управління, встановлює штати, вступає в договірні відносини з іншими організаціями, установами та підприємствами, набуваючи майнові права і відповідні обов’язки.

Господарство має право від імені Інституту бути позивачем і відповідачем у суді, вживати заходів до арбітражного врегулювання спорів, подавати до арбітражного суду позови. За всіма зобов’язаннями, що виникають в результаті господарської діяльності Господарства, Інститут несе необмежену відповідальність.

Господарство від імені та в інтересах Інституту здійснює господарську і комерційну діяльність з метою одержання прибутку. Господарство на госпрозрахунковій основі забезпечує Інститутові умови для проведення науково-дослідних робіт, їх виробничої перевірки та впровадження.

Основні напрями діяльності господарства:

- активне сприяння Інститутові та іншим установам УААН в проведенні наукових досліджень, виробничої перевірки і впровадження науково-технічних розробок; виробництво елітного та редукційного насіння с/г культур, саджанців, вирощування ??? молодняка худоби і птиці; виробництво добрив, ??? та проведення робіт по захисту рослин від бур’янів, хвороб і шкідників; надання послуг по обробітку землі, вирощуванню, збиранню, заготівлі та переробці с/г продукції, виготовлення товарів господарського і побутового призначення, обладнання пристосувань для обробітку землі, переробки продукції, виконання будівельних, ремонтних та монтажних робіт на об’єктах виробничого і житлового призначення; виготовлення та реалізація будівельних матеріалів і столярних виробів, ???; ремонт і техобслуговування с/г техніки, обладнання, машин та автомобілів; оптова та роздрібна торгівля продовольчими і промисловими товарами як власного виробництва так і придбаними у юридичних і фізичних осіб, з правом відкриття власних торгових точок, палаток, магазинів, закупівельна та посередницька діяльність з с/г продукцією, товарами продовольчого та промислового асортименту.

Господарство має право на зростання всіх інших видів господарської діяльності, які не заборонені чинним законодавством України. Господарство звітує за свою фінансово-виробничу діяльність перед Інститутом, якому воно підпорядковано.

Джерелами формування майна господарства є: доходи одержані від реалізації продукції, робіт, послуг, а також від інших видів діяльності, бюджетні та інші Асигнування Інституту, відрахування з інноваційного фонду; кредити банків та інших кредиторів; придбання майна іншого підприємства, організації, фізичної особи, або громадянина, безкоштовне одержання майна від іншого підприємства, організації, громадян; капітальні вкладення і дотації з бюджетів; безоплатні або благодійні внески, консервування підприємств, організацій і громадян; інші джерела, не заборонені законодавчими актами України.

Забезпеченість підприємства основними виробничими фондами.

За дослідним господарством “Перемога” закріплено 1585 га земельних угідь у тому числі 1469 га ріллі, 116 га пасовищ. Із загальної площі зайнято під дослідними полями і дослідженнями багаторічними насадженнями 182 га.

На даний час матеріально-технічну базу господарства становить 28 тракторів, 6 зернозбиральних комбайнів, 32 вантажних автомобілі.

Основу тваринництва господарства становить велика рогата худоба молочного напрямку 336 голів, свині – 56 голів, коні – 11 голів, бджоли – 98 сімей.

Засоби виробництва сільського господарства, виражені в грошовій формі, становлять його виробничі фонди, Виробничі фонди як економічна категорія відображають виробничі відносини з використанням засобів виробництва в сільському господарстві.

Основні виробничі фонди – це засоби виробництва, які повністю споживаються протягом одного виробничого циклу, втрачають натурально-речову форму і повністю переносять свою вартість на новостворений продукт.

Продуктивні фонди господарства постійно функціонують у процесі сільськогосподарського виробництва.

Структура земель господарства.

Таблиця 1.

Назва земель | Площа, га

2000 | 2001 | 2002

Загальна земельна площа. | 1767 | 1698 | 1698

Всього с/г угідь з них: | 1654 | 1585 | 1585

рілля | 1538 | 1469 | 1469

пасовища | 116 | 116 | 116

Із загальної земельної площі зайнято під дослідними полями і дослідними багаторічними насадженнями – | 214 | 182

Аналізуючи Таб.1 можна сказати, що в дослідному господарстві “Перемога” загальна земельна площа зменшилася порівняно з 2000 р., також зменшилась у 2002 порівняно з 2000 р. сільськогосподарські угіддя.

Забезпеченість господарства основними фондами характеризується показниками фондозабезпеченості і фондоозброєності, а ефективність використання їх – показниками фондовіддачі і фондомісткості.

Фондозабезпеченість характеризує забезпеченість господарства основними фондами і рівень його інтенсивності. Фондозабезпеченість впливає на фондоозброєність праці робітників.

Фондоозброєність – це вартість засобів праці, що припадає на середньорічного робітника господарства.

Фондовіддача – узагальнюючий економічний показник використання фондів, який характеризують величиною вартості валової продукції, одержаної на 1 грн. основних фондів, використаних для її виробництва.

Фондомісткість – обернений до фондовіддачі показник, що характеризується кількістю основних фондів, яка припадає на 1 грн. валової продукції, виробленої за участю цих фондів.

Фондомісткість обчислюють за формулою:

ФП


Сторінки: 1 2 3