У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

з дисципліни “Менеджмент організації”

на тему “Суть мотивації як функції менеджменту”

План

Вступ

І. Суть мотивації як функції менеджменту.

сутність мотивації трудової діяльності

теорії мотивації

шляхи теорії і практики мотивації в Україні

ІІ. Аналіз методів мотивації в управлінні ПП “Рітас”

мотивація персоналу

особливості мотивації колективів

винагорода працівникам, як спосіб мотивації

Висновок

Література

ІІ. 1. Методи мотивації – способи управління дій на персонал для досягнення цілей організації. Ці методи основані на діях законів. Методи мотивації мають практичне значення і широко застосовуються в управлінні того чи іншого підприємства.

Кожен керівник для ефективного результату діяльності повинен опиратися на сучасні функції управління. Однією з яких є мотивація. Так директор ПП “Рітас” Анушкевичус Віктор Андрусович, приймаючи на роботу молодого спеціаліста використовує мотиваційний підхід. Мотивація начинаючого співробітника в значній мірі залежить від його успішної адаптації в новій організації, а також прийняття ним характерних для організації правил, норм і поведінкових стереотипів.

Першим етапом для молодого спеціаліста є його введення на посаду, мета якого – скоротити період адаптації в колективі, допомогти встановити зв’язки з оточуючими. Такі процедури дають можливість людині відчути, що його чекали і готувалися до його приходу. Вони дозволяють уникнути на перших порах багатьох помилок, а також сформувати позитивні відносини до співробітників. Введення нових працівників на посаду Віктор Андрусович проводить з допомогою спеціального курсу орієнтації:

Загальний – інформування про організацію в цілому;

Спеціальний – інформування про підрозділи.

Дане приватне підприємство “Рітас” являється офіційним дистриб’ютором продукції Дніпропетровського лако-фарбного заводу. У своєму арсеналі налічує магазин, складські приміщення, виставковий зал. Тому працівник повинен орієнтуватися і бути обізнаним, для точного і достовірного інформування споживачів даної продукції.

Загальну орієнтацію на підприємстві проводять співробітники відділу кадрів, які ознайомлюють новачків з умовами праці, правилами, основними вимогами до роботи. При цьому працівників інформують про наступне:

підприємство в цілому – вид діяльності, структура, керівництво, продукція, споживачі, пріоритети, стандарти;

оплату праці – спосіб оплати, оплата за роботу у вихідні дні, умови приміювання;

додаткові пільги – страхування, можливість навчання, існування буфетів, кафе, столових;

охорону праці і техніку безпеки – ризик пов’язаний з виконанням роботи, засоби безпеки, приміщення для надання медичної допомоги;

питання, які пов’язані з управлінням персоналом – умови призначення на посаду, звільнення, випробуваний термін, права і обов’язки, відношення до керівництва, дисципліна;

Спеціальну орієнтацію нового співробітника здійснює керівник підрозділу, він інформує і проводить такі дії:

мета, технологія і особливості роботи даного підрозділу;

внутрішні і зовнішні відносини і зв’язки;

персональні обов’язки і відповідальність;

конкретні питання: де і що взяти, у кого попросити допомоги;

правила поведінки при пожежі і аварії, правила техніки безпеки і гігієни.

Директор ПП “Рітас” налагодив роботу таким чином, що кожен новий співробітник повинен знати загальні правила, вимоги до роботи, стандарти її виконання, дії у випадку спізнення або хвороби. Віктор Андрусович контролює перші кроки підлеглого, виявляє сильні і слабкі сторони його підготовки, оприділяє реальну потребу в додатковому навчанні, надає всесторонню допомогу в адаптації.

Для ефективної мотивації нового співробітника слід забезпечити успішне проходження ним процесу професійної, психофізіологічної, соціально-психологічної адаптації.

Професіональна адаптація заключається в активному освоєнні професії, її специфіки, необхідних навиків, прийомів, способів прийняття рішення. Починається адаптація з того, що після виявлення досвіду, знань новачка для нього оприділяють більш важливішу форму підготовки, наприклад відправляють на курси або прикріплюють наставника. Складність професіональної адаптації залежить від широти і різновиду діяльності, а також від впливу професіонального середовища, від індивідуально-психологічних якостей особистості.

Психофізіологічна адаптація до умов праці, режиму роботи і відпочинку не являє собою значних труднощів. Вона здійснюється швидко і в значній мірі залежить від здоров’я людини. Більшість нещасних випадків відбувається в перші дні роботи, якраз через відсутність такої адаптації.

Соціально-психологічна адаптація до колективу, до керівника і колег, до економічних реалій може бути зв’язана з великими труднощами. Працівник може пережити розчарування через обмануті сподівання швидкого успіху, обумовлені недооцінкою труднощів.

На мотивацію нових співробітників впливає також адаптація роботи з людиною. Вона розприділяє трудові функції і конкретні задачі, виходячи з особистих особливостей працівників. Більшість людей в перші дні роботи більш за все бояться, що вони не справляться з новою посадою, або ж виявлять нестачу досвіду і знань; бояться показати свою некомпетентність, не знайдуть спільної мови з керівництвом, з колегами. Якщо людина сильно мотивована на членство в підприємстві, вона намагається здолати труднощі входження і адаптуватися до організаційного оточення.

2. Кожній людині характерна конкретна мотиваційна структура, яка в конкретній ситуації призводить до певних дій. На мотиваційну структуру групи впливає вид діяльності, спрямованість на роботу, мораль, сумніви, які можуть призвести до розпаду.

Так, працюючи на підприємстві, Віктор Андрусович вважає, що працюючи з колективом необхідно знати джерела їх мотивації і вміти стимулювати мотиви. Адже робота з групою людей є більш вагомішою, ніж з одним чоловіком, тому що колектив може реагувати на ту чи іншу інформацію по-різному; може по-різному мотивувати свою діяльність. Менеджери приватного підприємства “Рітас” виробили ієрархію мотивацій групи, які формуються по степені інтенсивності (мал. 1)

Більше

V

IV

III

II

I

Менше

мал. 1 Ієрархія мотивацій групи

Як видно зданої піраміди, з’єднання групи збільшується від першої степені до п’ятої.

Також можна виділити фактори, які впливають на мотивацію групи:

Кількість членів групи. Оптимальний розмір групи – 5-9 осіб. Приватне підприємство “Рітас” налічує у складі 8-12 осіб, в такому випадку збільшується кількість можливих варіантів прийняття рішення, кожен працівник має свою точку зору на відповідну ситуацію. Але бувають випадки, що через велику кількість


Сторінки: 1 2 3 4 5