У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Фінансовим результатом господарської діяльності підприємства є прибуток або збиток. Прибуток в основному утворюється в результаті продажу (реалізації) готової продукції (послуг, товарів). Крім того, підприємство може продавати інші матеріальні цінності і послуги допоміжних виробництв та господарств, а також мати доходи і збитки, що збільшують від інвестиційної та фінансової діяльності.

Прибуток формується поступово протягом фінансового-господарського року. Більшу частину прибутку становить прибуток від реалізації продукції і витратами на її виробництво та збут.

На підприємстві можливі доходи, витрати, які не пов’язані з реалізацією продукції, але збільшують або зменшують суму прибутку або збитків, це фінансові результати, отримані від інвестиційної діяльності, а також результати, які пов’язані з надзвичайними подіями.

Поняття фінансових результатів діяльності трактується в П (С) БО з “Звіт про фінансові результати”.

Прибуток – сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати.

Збитки – перевищення суми витрат над сумою доходів, для отримання яких здійснені ці витрати.

Фінансові результати господарської діяльності формуються поступово протягом звітного періоду. Розмір і характер прибутків і збитків за кожний період діяльності підприємства є найважливішими підсумковими показниками його роботи.

Визначення фінансових ресурсів полягає у визначенні чистого прибутку звітного періоду. Так, згідно з ПСБЮ 3 “Звіт про фінансові результати”: прибуток – сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати; збитки – перевищення суми витрат над сумою доходів, для отримання яких здійснені ці витрати. Отже, для визначення фінансових результатів у бухгалтерського обліку передбачається послідовне зіставлення доходів і витрат, здійснених для отримання цих доходів від усіх видів діяльності.

Під видом діяльності, розуміють – сукупність подібних за економічним змістом господарських операцій. Розрізняють наступні види діяльності.

У розрізі таких видів діяльності досліджуються показники фінансових результатів:

фінансовий результат від основної діяльності;

фінансовий результати від іншої операційної діяльності;

фінансовий результат від іншої звичайної діяльності;

фінансовий результат від звичайної діяльності;

фінансовий результат від надзвичайної діяльності.

Порядок формування чистого прибутку (збитку) згідно П(С)БО 3 наведено на рис. 2

Розглянемо детальніше виділені на рис. 10.4 показники:

чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) визначається шляхом вирахування з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) податку на додану вартість, акцизного збору, інших зборів, знижок, вирахувань;

валовий прибуток (збиток) – це різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг); . |

фінансовий результат від операційної діяльності визначається як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних витрат; витрат на збут та інших операційних витрат:

фінансовий результат від іншої звичайної діяльності визначається як алгебраїчна сума доходів віл участі в капіталі, інших фінансових доходів. інших доходів, втрат від участі в капіталі, фінансових витрат і інших витрат:

фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування розраховується як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових та інших доходів і витрат;

фінансовий результат від звичайної діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування і сумою податку на прибуток.

Окремо від фінансових результатів від звичайної діяльності відображаються невідшкодовані витрати та доходи від надзвичайних подій (стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій тощо).

Остаточний фінансовий результат – чистий прибуток (збиток) визначається як різниця між різними видами доходів і витрат підприємства за звітний період.

Така методика формування показників фінансових результатів здійснює визначальний вплив на проведення їх аналізу, зокрема факторного.

На зміну показників прибутків (збитків) впливають як внутрішні так і зовнішні фактори (див. рис. 3).

Кожен фактор по-своєму впливає на результативний показник, окремі фактори розкладаються на ряд факторів нижчих рівнів. Зокрема, це стосується показників фінансових результатів від основної, іншої операційної діяльності тощо.

Внутрішні фактори є суб'єктивними. Їх особливістю є те, що вони можуть певним чином регулювати вплив зовнішніх. Зокрема, такий фактор як облікова політика дає можливість підприємству обирати методи обліку, які спричиняють істотний вплив на фінансові результати (методи оцінки запасів, амортизації, розподіл витрат і доходів між звітними періодами, порядок регулювання сумнівної заборгованості тощо), тим самим регулюючи розмір прибутку до оподаткування. Система оподаткування, як найважливіший зовнішній фактор, відіграє вирішальну роль у формуванні фінансових результатів. Так, якщо прибутки оподатковуються високими ставками податків, це не стимулює розвитку господарської діяльності. Тобто, скорочуються обсяги виробництва, вивільнюється робоча сила.

2. Узагальнення інфомрації про фінансові резултатит підприємтсва від фінансової діяльності та надзвичайних подій ведеться на рахунку 97 “Фінансові результати”.

Рахунко 79 “Фінансові результати” – тимчасовий, результатний, має ознаки пасивного рахунку.

По кредиту рахунку 79 “Фінансові результати” на підставі довідок та розрахунків бухгалтерії відобаражються суми в порядку закриття рахунків обліку договорів, по дебету – суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, а також належна сума нарахоованого податку на прибуток.

Сальдо рахунку при його закритті списується на рахунок 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”.

Бухгалтерьский облік фінансових результатів від кожного виду діяльнотсі, але яких відкривається відповідний субрахунок.

Рахунок 79 “Фінансові результати”, як і більшість синтетичних рахунків, має субрахунки:

791 – “Результат основної діяльності”

792 – “Результат фінансових операцій”

793 – “Результат іншої звичайної діяльності”

794 – “Результат надзвичайних подій”

Аналітичний облік фінансових результатів за її характером, видами продукції, товарів, робіт, послуг та іншими напрямками, визначеними підприємством самостійно.

Первинними документами при відобарженні накопичення фінансових резултатів різних видів діяльності та віднесення до складу нерозподіленого прибутку (збитку) є довідки та розрахунки бухгалтерії.

При складанні квартальних звітів порівнюється обороти по дебету та кредиту рахунку 79 “Фінансові результати”, і якщо кредитовий оборот оп рахунку 79 “Фінансові результати” буде більше дебетового обороту цього ж рахунку, то підприємство на суму різниці


Сторінки: 1 2 3 4