У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Асортимент електропобутових товарів

курсова робота з технологій

ЗМІСТ

1. Вступ

Наскільки відомо, першу машину для миття посуду побудував француз Монс Дожен в 1885 році. Машина, виготовлена для великого паризького ресторану, мала вісім механічних рук, які хапали брудні тарілки, полоскали їх в резервуарі з гарячою водою, потім – в холодній воді. Дві щітки, що обертаються довершували роботу, після чого чисті тарілки переміщалися в лоток для сушки.

Але це багаторуке творіння так і залишилося в єдиному примірнику, а сучасні домашні посудомийки ведуть свій родовід від винаходу американки Жозефіни Кокрейн, дружини мільйонера. Жозефіна ніколи сама не мила посуд, в будинку вистачало слуг, але вони часто били дорогоцінну порцеляну, і після кожної званої вечері доводилося докуповувати щось з посуду. Порцеляну більше місяця везли з Європи.

Тому Жозефіна виміряла свій багатий сервіз і замовила дротяних держателів для блюдець, тарілок, чашок, соусників і інших предметів. Держателі з посудом укріпили по колу колеса, навантаженого у великий мідний бак. Колесо оберталося електродвигуном, з дна бака на посуд бризкав гарячий мильний душ. Численні гості просили скопіювати креслення і замовляли собі такий же пристрій. А незабаром Жозефіна Кокрейн стала отримувати замовлення від ресторанів і готелів, які також прагнули уберегти крихкий посуд В грудні 1886 року Кокрейн отримала патент на свою машину і заснувала фірму по її виробництву.

У 1914 році фірма випустила зменшений варіант машини для звичайної кухні. Як не дивно, домогосподарки не кинулися розкуповувати машину, що обіцяла зекономити їх працю і час. По-перше, в той час мало хто мав вдома кран з гарячою водою, а підігрівача в машині не було; по-друге, опит, проведений на замовлення фірми в 1915 році, показав, що домогосподарки розглядають миття посуду швидше як відпочинок після важкого дня і не прагнуть від нього позбутися. Мільйонерка, що ніколи в життю не мила посуд, думала, що це важка праця.

Тоді фірма в своїй рекламі стала напирати на те, що в машині використовується набагато більш гаряча вода, ніж можуть винести руки, так що гарантовано знищуються всі мікроби. Це подіяло, але нешвидко: тільки з 50-х років посудомийні машини стали з'являтися спочатку на американських кухнях, а потім і у всьому світі.

Тепер побутові електротовари в нашому житті мають велике значення, бо заощаджують наш час та значно знижують навантаження за виконання таких процесів, як прання білизни, прибирання приміщень, приготування їжі тощо.

Сьогодні на ринку побутової техніки і електроніки відбувається переоцінка цінностей. У 1994 – 1997 pp. на ринку добре реалізувалась аудіо- і відеотехніка, а зараз на перший план виходить електропобутова техніка. Фірми, які традиційно здійснювали торгівлю аудіо- і відеотехнікою, включають до свого асортименту холодильники і морозильники, пральні машини, електричні плити та малу побутову електротехніку: пилососи, міксери, кавоварки, кухонні комбайни тощо.

Підприємства України виробляють різноманітні електропобутові машини та прилади широкого призначення.

Деякі групи споживчих товарів по асортименту співпадають з товарами виробничо-технічного призначення. Зростаючі потреби людей, підвищення їх культурного рівня, вплив науково-технічного прогресу, збільшення попиту на товари з новими споживчими властивостями і конкуренція на ринку примушують виробників постійно розробляти і налагоджувати випуск нових товарів з унікальними властивостями.

1.1. Стан і перспективи розвитку асортименту електропобутових товарів

Побутові електротовари в нашому житті мають велике значення, бо заощаджують наш час та значно знижують навантаження за виконання таких процесів, як прання білизни, прибирання приміщень, приготування їжі тощо.

Сьогодні на ринку побутової техніки і електроніки відбувається переоцінка цінностей. У 1994 – 1997 pp. на ринку добре реалізувалась аудіо- і відеотехніка, а зараз на перший план виходить електропобутова техніка. Фірми, які традиційно здійснювали торгівлю аудіо- і відеотехнікою, включають до свого асортименту холодильники і морозильники, пральні машини, електричні плити та малу побутову електротехніку: пилососи, міксери, кавоварки, кухонні комбайни тощо.

Підприємства України виробляють різноманітні електропобутові машини та прилади широкого призначення.

Конкурентоспроможні побутові холодильники та морозильники створюють Донецьке акціонерне об'єднання "Норд", Дніпропетровський машинобудівний завод та Васильківський завод холодильників (Київська обл.). Побутові пральні машини виробляють: Київське авіаційне виробниче об'єднання "Либідь", Харківський завод "Електроважмаш" ("Харків'янка"), Маріупольский завод "Електропобутприлад" ("Донбас"), Донецьке ВО "Точмаш" ("Дончанка", СМ-2), Кіровоградське виробниче об'єднання "Червона зірка" ("Зірочка"), Одеське виробниче об'єднання "Пресмаш" ("Мрія"-1,5), Сумське виробниче об'єднання ("Мрія"-1,5).

Високі споживчі властивості мають побутові пилососи "Ракета" виробництва Дніпропетровського агрегатного заводу, "Вітязь" Харківського заводу "Електроважмаш", та "Міні" ПР-02 Київської фірми "Рем-Маркетинг".

У широкому асортименті виробляють електроустановчі вироби, електроосвітлювальну арматуру та джерела світла підприємства Львова, Полтави, електронагрівальні прилади (праски, плити та ін.) підприємства Києва, Запоріжжя, Сум, Харкова.

Ринок побутових електротоварів України поповнюється за рахунок надходження товарів із Росії (холодильників "Саратов", "Мир", "Ладога", "Садко", "Бирюса", "Ока", пральних машин "Чайка-3", "Урал-373 4M", "Ока", "Сибір-Сі", "Малютка", пилососів "Буран-5", "Циклон", "Електросила", "Вихрь", "Спутник"; швейних машин "Чайка"); з Білорусі (холодильників "Атлант"), з Латвії (кухонних машин "Страуме", холодильників "Снайге"); з Молдови (пральних машин "Ауріка", холодильників "Кодри").

Комерційні структури для населення України закуповують різноманітні електропобутові прилади та машини в провідних фірмах Німеччини, Японії, США, Італії, Франції та інших країн.

Електротовари, представлені на ринку України, класифікують за такими ознаками: призначення, тип захисту від ураження електричним струмом, ступінь захисту від вологи, умови експлуатації, режим роботи, кліматичне виконання, категорії розміщення.

Промисловість України виробляє близько ста найменувань електропобутових машин та приладів, тоді як у високорозвинених промислово країнах (США, Німеччина, Японія, Англія, Франція) виробляють понад 400 видів побутової техніки.

Аналіз стану виробництва найважливіших видів


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12