У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Методи дослідження пріоритетів та психології покупців на зовнішніх ринках

курсова робота з маркетингу

ЗМІСТ

Вступ

Актуальність теми дослідження. До проведення маркетингових досліджень на зовнішньому ринку фірми спонукають різні причини. З одного боку, це послаблення можливостей збуту чи зміна кон'юнктури на зовнішньому ринку. Це може бути спричинене сповільненням темпів росту валового національного продукту, урядовою антипідприємницькою політикою, введенням непомірного податкового обов'язку, державним стимулюванням підприємців до виходу за рубіж для збільшення надходжень іноземної валюти та скорочення зовнішньоторгового дефіциту. З іншого боку, фірми можуть бути залучені до зовнішньоторгової діяльності у зв'язку зі зростанням можливостей, які відкриваються для їхніх товарів в інших країнах. Не покидаючи внутрішнього ринку, вони часто знаходять привабливі (навіть попри додаткові витрати та проблеми, пов'язані з операціями за рубежем) зовнішні ринки.

У сучасних умовах інтернаціоналізації господарського життя у світову торгівлю задіяні всі країни. Для підтримання високого рівня зайнятості й оплати імпортованих товарів багатьом із них доводиться продавати за кордоном значну частку, а нерідко й більше половини своєї продукції. Для фірм цих країн міжнародний маркетинг є умовою їхньої активної діяльності.

Найактивніше займаються міжнародним маркетингом транснаціональні корпорації. Серед них такі відомі американські компанії, як «Ексон», «Тексако», «Сітікорп», «Мобіл», «Катерпіллар Трактор», «Доу кемікал», «ІБМ», «Кока-кола», «Ксерокс», а також концерни інших зарубіжних країн: «Ройял датч-Шелл», «Брітіш петролеум», «Юнілевер», «Філіпс», «Фольксваген», «Ніппон Стіл», «Сімменс», «Тойота мотор», «Нестле», «Соні», «Хонда», «Мерседес-Бенц» та ін. Досить актуальним є розвиток міжнародного маркетингу і для українських фірм, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю (якщо взяти до уваги, що досвід низки наших підприємств у цій сфері виявився недостатнім). Окрім того, інтеграція України у світове господарство є одним з найважливіших чинників вирішення її насущних економічних, соціальних і політичних проблем.

Сказане вище, таким чином, робить тему, винесену в заголовок курсової роботи, особливо актуальною, оскільки інтеграційні процеси зачіпають і Україну, яка є повноцінним членом світової економічної спільноти.

Об'єктом дослідження курсової роботи є маркетингові дослідження зовнішніх ринків.

Предметом дослідження курсової роботи є методи дослідження пріоритетів та психології покупців на зовнішніх ринках.

Мета дослідження. Мета дослідження полягає в теоретичному розгляді методів дослідження пріоритетів та психології покупців на зовнішніх ринках, а також формулювання висновків і узагальнень.

Мета роботи передбачає виконання таких завдань:

проаналізувати значення інформації в міжнародному маркетингу та особливості дослідження пріоритетів та психології покупців на зовнішніх ринках; дослідити основні методи дослідження пріоритетів та психології покупців на зовнішніх ринках.

Практичне значення курсової роботи полягає у можливості наукового використання результатів дослідження.

Розділ 1. Значення інформації в міжнародному маркетингу та особливості дослідження пріоритетів та психології покупців на зовнішніх ринках

1.1. Значення інформації в міжнародному маркетингу

Одна з головних особливостей сучасного маркетингу полягає в тому, що в умовах панування в суспільстві «ринку покупця» неможливо маніпулювати «фундаментальними людськими цінностями», тобто за допомогою маркетингу і реклами цілком змінювати уявлення людей, їхні орієнтації на ті чи інші товари або послуги.

Природно, дане посилання не можна розуміти буквально: у противному разі виникають питання щодо того, яким же чином деяким найбільшим корпораціям вдається «привчати» споживача до свого товару, попередньо готувати його до сприйняття такого товару. Відомий теоретик Дж. К. Гелбрейт вважав: «Споживач і насправді може усе ще уявляти, що його дії відповідають його власним уявленням про задоволення своїх власних запитів. Проте судження це поверхневе і дуже приблизне, є наслідком ілюзій, що склалися в процесі керування його бажаннями» [17].

І все ж... Основний принцип взаємодії маркетингове орієнтованої фірми і покупця – принцип суверенітету споживача, що виражається у відомому висловлюванні:

У процесі виявлення складу споживачів, їхньої поведінки визначаються економічний, соціальний і психологічний портрети покупців, споживачів тих або інших товарів, послуг. Це дозволяє, по-перше, планувати реальні обсяги і властивості вироблених товарів. Відповідно, забезпечується збут «під мінімальним тиском», тобто без «насильства» над покупцем, що, як свідчить практика маркетингу, не призводить ні до чого гарного.

По-друге, вивчення споживачів дозволяє ефективно організувати рекламу, спрямовувати її на відповідні групи населення з використанням спеціальних пропагандистських засобів. По-третє, з'являється можливість уникнути ризику нереалізації товару тощо [12, 298].

Дослідження споживачів, їхньої споживчої поведінки – складний, комплексний процес, пов'язаний з оцінкою ними одержуваних товарів і послуг, їхніх дій і намірів, пов'язаних з вибором найбільш привабливих товарів або послуг, прийняттям споживачами рішень про покупки, виявленням їхньої задоволеності або незадоволеності покупкою або обслуговуванням. Тому виділяють (у навчальній і науковій літературі) дуже значну кількість напрямків вивчення покупців, споживачів. Основні з них:

аналіз ставлення споживачів до товарів, їхнього іміджу або, як говорять останнім часом, до брендів (у дійсності поняття «бренд» дещо відрізняється від простого позначення відомої марки товару); вивчення специфіки чинників, що впливають на покупців, і моделей їхньої споживчої поведінки; вивчення мотивації споживачів до придбання товарів; аналіз специфіки прийняття споживачами рішень про купівлю; дослідження складу споживачів товарів і послуг, профілю споживача; дослідження типологій споживачів товарів і послуг [12, 298].

Здійснення економічних реформ в Україні супроводжується переходом від монополії зовнішньої торгівлі до децентралізації. Разом з отриманням права прямого виходу на зовнішній ринок підприємствам належить в значній мірі самостійно виконувати функції міжнародного маркетингу. А це означає для них необхідність створення власної інформаційної системи, що забезпечує успішну діяльність на світовому ринку.

В загальній постановці задачі проблема для підприємств полягає в тому, щоб мати свій банк даних про світовий ринок, який працював би в режимі постійного поповнення та обробки інформації. Одночасно цей внутрішній банк даних повинен мати виходи


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8