У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Планування маркетингу

Планування маркетингової діяльності підприємства

курсова робота з маркетингу

ЗМІСТ

Вступ

Маркетинговою діяльністю на підприємствах, у фірмах, як правило, займаються підрозділи, які здійснюють продаж, рекламу, дослідження, обслуговування споживачів і клієнтів, а також управляючі, що відповідають за певні територіальні ринки і товарні групи, віце-президент, який здійснює загальне керівництво маркетингом. Вони виконують певні обов'язки, що стосуються маркетингової діяльності – планування, ціноутворення, розподіл, просування товару на ринку, комунікації ринку, реклама тощо.

Часто людину, що керує маркетинговою діяльністю, уявляють як таку, метою якої є лише стимулювання попиту на продукцію фірми. Насправді ж коло її завдань значно ширше. Слід забезпечити такі рівень, час пред'явлення і характер попиту, за яких можливо досягти цілей, що постають перед підприємством, фірмою.

Метою даної курсової роботи є систематизація, розширення і закріплення теоретичних знань із маркетингу, застосування їх при вирішенні конкретних економічних проблем, розвиток навичок самостійної роботи та опанування методикою маркетингових досліджень при вирішенні визначених у курсовій роботі питань.

Завданням даної курсової роботи є виявити ступінь підготовки із питань вибору та розробки маркетингової стратегії комплексу маркетингових заходів, товарної, цінової, збутової політики та просування товарів.

Обґрунтування рекомендації для прийняття управлінських рішень у сфері маркетингу на визначеному підприємстві.

Методи дослідження, які використовувались в роботі – статистичні.

Об’єктом дослідження є підприємство Любомльський хлібозавод. Мета дослідження – розробка маркетингових заходів для цього підприємства.

Актуальність теми полягає в тому, що маркетингові заходи є необхідними для економічного процвітання підприємства, і правильна розробка їх – це шлях до добробуту в нових економічних умовах. Особливо це стосується планування маркетингової стратегії підприємства, оскільки від правильності і доцільності виконання цієї роботи залежить успіх всієї маркетингової діяльності будь-якої фірми. Розробка маркетингової програми є особливо актуальною в наш час насамперед тому, що перехід української економіки на ринкові основи відбувся зовсім недавно, а тому у вітчизняних підприємств спостерігається певна відсутність досвіду роботи в нових умовах, що стосується і розробки маркетингових програм.

1. Теоретичні засади планування маркетингової діяльності

1.1. Загальні концепції планування маркетингу

Планування – процес визначення цілей, стратегій, а також заходів щодо їх досягнення за певний період часу виходячи з припущень про майбутні вірогідні умови виконання плану. У загальному випадку можна говорити про розробку стратегічних, як правило довгострокових, планів і тактичних, річних планів маркетингу.

Стратегічний, довгостроковий план маркетингу, що розробляється на 3-5 і більше за років, описує головні чинники і сили, які протягом декількох років, як очікується, будуть впливати на організацію, а також містить довгострокові цілі і головні маркетингові стратегії з вказівкою ресурсів, необхідних для їх реалізації. Довгостроковий план звичайно переглядається і уточнюється щорічно, на його основі розробляється річний план, який деталізований в набагато більшій мірі.

Річний план маркетингу описує поточну маркетингову ситуацію, цілі маркетингової діяльності, маркетингові стратегії на поточний рік. У його склад також включаються: програма дій, бюджет маркетингу, контрольні заходи.

Програма дій, іноді звана просто програмою, – детальна програма, в якій показано, що повинно бути зроблено, хто і коли повинен виконувати прийняті завдання, скільки це буде коштувати, які рішення і дії повинні бути скоординовані з метою виконання плану маркетингу. Іншими словами, програма – це сукупність заходів, які повинні здійснити маркетингові і інші служби організації, щоб за допомогою вибраних стратегій можна було досягнути мети маркетингового плану.

Бюджет маркетингу – розділ плану маркетингу, що відображає величини доходів, що проектуються, витрат і прибутків. Величина доходу визначається з точки зору прогнозних значень об'єму продажу і цін. Витрати визначаються як сума витрат виробництва, товароруху і маркетингу. Затверджений бюджет є основою для закупівлі матеріалів, планування виробництва і трудових ресурсів, маркетингової діяльності.

Річний план маркетингу охоплює плани для окремих продуктових ліній, окремих видів продуктів і окремих ринків.

Планування маркетингу в різних компаніях здійснюється по-різному, в залежності від змісту плану, тривалості горизонту планування, послідовності розробки, організації планування. Так, діапазон змісту плану маркетингу для різних компаній розрізнений: іноді він лише трохи ширше за план діяльності відділу збуту. На іншому полюсі – план маркетингу, заснований на найширшому розгляді стратегії бізнесу. Він може включати до свій складу мети і програми виконання деяких ремаркетингових функцій (дослідження і розробки, виробництво та ін.).

Таблиця 1.1

Типи планів маркетингової діяльності (питома вага, %)

Тип плану | Виробники продук-ції виробни-чо-техні--ч--но--го призначення

(N = 134) | Виробники споживчих товарів

(N = 97) | Вироб-ники послуг

(N=30)

Окремий маркетинговий план готу-є-ться для кожного головного продукту | 34 | 46 | 17

Єдиний інтегральний план охоплює всі головні продукти | 20 | 20 | 40

Маркетинговий план не є окремим документом, а є частиною більш широкого стратегічного плану або бізнес-плану | 46 | 34 | 43

Третій рядок табл. 1.1 характеризує "гібридні" плани, і яких містяться як елементи маркетингу, так і інші на правління виробниче-господарської діяльності. Такі плани можуть мати самі різні назви. Але оскільки вони містять важливі маркетингові елементи, їх можна віднести до категорії маркетингових планів.

У більшості компаній незалежно від типу плану маркетингової діяльності, що використовується його розробці передує розробка плану діяльності компанії загалом. Маркетинг – це тільки гілка, хоч і дуже важлива, на дереві плану компанії. Інші гілки – це плани виробництва, досліджень і розробок, фінансів, кадровій діяльності і т.п. Ефективність планування маркетингу істотно підвищується, коли співробітники маркетингових підрозділів розуміють процес планування в компанії загалом.

Коли мова йде про постановку і рішення перспективних маркетингових задач, то план маркетингової діяльності


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16